Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lista pasagerilor din avionul lui Prigojin. "Un nume ar putea fi cheia pentru a stabili definitiv dacă șeful Wagner este mort"

Postat la: 26.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Anchetatorii ruşi au anunţat, vineri, 25 august, că au găsit corpurile tuturor celor zece victime şi cutia neagră a avionului prăbuşit miercuri în regiunea Tver, de la nord de Moscova, în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner.

„Corpurile celor zece victime au fost găsite la locul accidentului de avion. Sunt în curs analize genetice moleculare pentru stabilirea identităţii lor. Recorderele de zbor au fost preluate de anchetatori şi este în curs o examinare detaliată a locului", a comunicat pe Telegram comisia de anchetă.

Singurul nume de pe această listă pe care jurnaliştii s-au chinuit să-l potrivească cu o persoană reală este Nikolai Matuseev. Persoana reală este de fapt Nikolai Matusevici, iar site-ul de investigații Dossier Centre îi dă și o fotografie. De fapt, el ar putea fi indiciu pentru răspunsul definitiv dacă Prigojin este mort, scrie pe Twitter, jurnalistul de investigatii Hristo Grozev.

Lista pasagerilor morți în accidentul aviatic din 23 august deasupra regiunii Tver include nu numai pe Evgheni Prigojin și Utkin finanțatorul, respectiv comandantul Wagner, ci și Valeri Cekalov, temutul șef al securității lui Prigojin care, printre alte sarcini de-a lungul anilor, a supravegheat, hărțuit și atacat jurnaliştii care au îndrăznit să-l investigheze pe șeful său.

Prezenţa şefului grupării paramilitare ruse Wagner la bord a fost confirmată miercuri seara de către autorităţile ruse. La bord se aflau mai mulţi colaboratori de-ai săi de rang înalt. Rosaviația a publicat lista cu oamenii aflați în avion. Este vorba despre Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Totmin, Valeri Cekalov, Dmitri Utkin, Nikolai Matuseev și Evgheni Prigojin, toți pasageri, și pilotul Aleksei Levșin, copilotul Rustam Karimov și Kristina Raspopova, însoțitoare de zbor.

Cekalov era un alt adjunct al lui Prigojin, responsabil cu serviciul de securitate al Wagner. Dmitri Utkin a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Prigojin, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea marșului spre Moscova, din iunie.

Valeri Cekalov a fost alături de liderul Wagner încă din anii 2000, potrivit observatorului rus Giorgi Revișvili, relatează BBC. Nu numai că era responsabil de logistica grupării Wagner, dar a supravegheat și contractele lui Prigojin de furnizare de alimente pentru armată, precum și proiectele de peste mări care implicau explorarea geologică, producția de petrol sau agricultura.

Cei șase din grupul Wagner care călătoreau cu Prigojin în avionul prăbușit: Aleksandr Totmin, Dimitri Utkin, Nikolai Matuseev, Serghei Propustin, Eevgheni Makarian și Valeri Cekalov.

Evgheni Makarian era un fost ofițer de poliție de district, care s-a alăturat lui Wagner în martie 2016, potrivit site-ului de investigații Dossier Center. El luptase pentru grupul de mercenari din Siria, iar indicativul său era „Makar".

Serghei Propustin era luptător Wagner din 2015. El era cunoscut cu indicativul „Kedr" și a luptat în cel de-al doilea război cecen, notează sursa citată. Aleksandru Totmin era cunoscut după indicativul „Tot". El a participat la luptele din Sudan, potrivit site-ului ucrainean Mirotvorets. Este unul dintre puținele personaje Wagner care are vizibilitate pe rețelele de socializare. Posta deseori imagini pe Instagram cu stilul său de viață strălucitor, potrivit jurnalistului Michael D Weiss.

La rândul său, fostul soldat rus Serghei Propustin a participat la cel de-al doilea război cecen. S-a alăturat lui Wagner în martie 2015 și din 2016 a făcut parte dintr-una dintre unitățile de asalt și recunoaștere ale lui Wagner.

Nikolai Matuseev (Nikolai Matusevici) nu a fost identificat printre listele de membri ai lui Wagner. În schimb, ar putea fi Nikolai Matusevici, care s-a alăturat grupului de mercenari în ianuarie 2017. El a luptat în Siria alături de Evgheni Makarian.

Prăbușirea avionului lui Prigojin este în continuare învăluită în mister, iar cauzele sunt neclare. Au apărut mai multe ipoteze și a fost găsit și un prim suspect responsabil de acest eveniment. Cadavrul lui Evgheni Prigojin a fost identificat în cele din urmă după un deget lipsă la o mână, scrie canalul Telegram VchK-OGPU, apropiat de gruparea paramilitară, citând surse.

„O sursă din cadrul Vchk-OGPU a declarat că trupul lui Evgheni Prigojin a fost identificat oficial la morgă, el a fost recunoscut de unul dintre comandanții Wagner. Principalul indiciu a fost absența unui deget. De asemenea, cel de-al doilea lider Wagner, Dmitri Utkin, a fost identificat după înălțime și tatuaje la morgă", se precizează pe pagina Telegram Vchk-OGPU. În numeroasele înregistrări video cu Evgheni Prigojin se poate vedea că șefului Wagner îi lipsea o falangă de la degetul inelar al mâinii stângi.

De asemenea, la locul prăbușirii avionului ar fi fost găsit telefonul său, iar președintele rus Vladimir Putin a comentat cazul la mai bine de o zi după prăbușirea avionului.

Anchetatorii ruși iau în considerare posibilitatea ca o bombă să fi fost plasată în trenul de aterizare al avionului care s-a prăbușit miercuri în afara Moscovei, ucigându-l pe liderul mercenarilor Wanger și alte nouă persoane. Potrivit canalului Telegram Shot, care citează surse din anchetă, datele preliminare sugerează că explozia care a doborât avionul lui Prigojin s-a produs în apropierea trenului de aterizare, scrie Meduza.io.

Explozia ar fi smuls aripa, care a lovit apoi stabilizatorul avionului, făcând ca avionul să urce brusc înainte de a pierde altitudine. În ceea ce privește execuția asasinatului, pe rețelele sociale rusești circulă ipoteza unei bombe plasate în avionul Embraer cu care călătorea Prigojin între Moscova și Sankt Petersburg, dispozitivul exploziv fiind ascuns într-o ladă cu sticle de vin, înainte de decolare.

Presa rusă scrie și despre un suspect în accidentul aviatic: Artem Stepanov, pilotul personal al lui Prigojin și fostul acționar fondator al MNT-Aero, compania care deține avionul doborât. VChK OGPU, un canal Telegram care publică adesea informații din surse apropiate de agențiile militare ale Rusiei, relatează că Stepanov a avut acces la avion și este acum căutat de poliție. Potrivit VChK OGPU, Stepanov a plecat în Kamciatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de prăbușire. Fratele său a spus canalului Telegram că a fost offline în ultimele trei zile. Și proprietarul MNT-Aero, Olga Gubareva, și partenerul de afaceri al lui Stepanov, Kirill Shcherbakov, erau de negăsit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE