Lipsa eroillor moderni şi nevoia de un tătuc: De ce creşte popularitatea criminalului Stalin in Rusia la cote alarmante
Postat la: 30.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Străinilor poate li se pare şocant şi de neînţeles faptul că Stalin, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni, are încă parte de popularitate în Rusia. Mai mult decât atât, popularitatea sa este în creştere în ultimii ani. Iar Rusia lui Putin are grijă ca acest lucru să se întâmple pe fondul unei amnezii istorice şi chiar dacă îl pune în umbră pe actualul lider de la Kremlin.
S-au scurs aproape 60 de ani de când trupul îmbălsămat al lui Iosif Visarionovici Stalin a fost scos în secret din mausoleul din Piaţa Roşie şi îngropat sub zidurile Kremlinului. Cu toate acestea, fostul dictator sovietic, care a ordonat epurări etnice, execuţii, înfometări şi alte atrocităţi, insistă să-şi facă un loc de cinste în istorie. În mai 2021, 56% dintre ruşi l-au declarat un „mare lider" într-un sondaj efectuat de Centrul Levada. Este vorba de o creştere dublă faţă de 2016, când procesul de stalinizare a conştiinţei ruse era lansat deja de câţiva ani, relevă comentatorul politic rus Andrei Kolesnikov în The Moscow Times.
Putin şi rescrierea istoriei întru dăinuirea regimului
Devenit desuet în perioada reconstrucţiei lui Mihail Gorbaciov, Stalin a revenit în forţă în epoca lui Putin, mai ales după revenirea acestuia la Kremlin, în 2012, după patru ani de „interimat" în postul de premier. Fostul dictator este asociat insistent cu victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Victoria, la rândul ei, este erijată la rangul de piatră de temelie a identităţii ruse moderne. Totul pentru beneficiul actualei puteri, care vede în aceste înşiruiri de interpretări o pârghie de a stăpâni peste ţară. Contestarea nu este permisă. În această ordine de idei, Parlamentul rus a adoptat recent o lege care subminează cercetarea istorică şi libera exprimare a opiniilor. Legea respectivă interzice echivalarea acţiunilor Uniunii Sovietice cu cele ale Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial şi negarea „rolului decisiv" al poporului sovietic în victoria asupra fascismului.
Străinilor poate li se pare şocant şi de neînţeles faptul că Stalin, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni, are parte de o popularitate însemnată în Rusia. Dar această popularitate este înlesnită de o amnezie istorică peste care se aşterne o nouă mitologie. Cu doar câţiva ani în urmă, ideea unui instrument mediatic de stat care să pună la îndoială fapte binecunoscute despre Masacrul de la Katyn - în care mii de ofiţeri polonezi au fost împuşcaţi de sovietici - ar fi fost imposibilă. Se părea că zilele de învinovăţire a germanilor apuseseră de ceva vreme. Şi totuşi, tocmai asta s-a întâmplat anul trecut. Astăzi, limitele etice sunt încălcate cu obrăznicie.
De exemplu, respectivul instrument de propagandă şi dezinformare a decris timpul petrecut de prizonieri în gulaguri drept „un bilet pentru o viaţă mai bună". Chiar şi în epoca sovietică, când deţinerea sau distribuirea „Arhipelagului Gulag" al lui Aleksandr Soljeniţîn însemna risc de închisoare, nimeni din presa de partid nu a îndrăznit să facă acest tip de judecată în legătură cu maşina de tocat stalinistă. Rezultatele introducerii acestei versiuni simplificate a istoriei în conştiinţa de masă pot fi văzute cel mai bine în modul în care ruşii percep cel mai important eveniment pentru ei din istorie: Al Doilea Război Mondial, constată Andrei Kolesnikov.
Legitimarea actualului regim politic şi unitatea majorităţii naţiunii se bazează în mare parte pe memoria războiului. Putin însuşi a reabilitat protocolul secret al Pactului Molotov-Ribbentrop - în care Uniunea Sovietică şi Germania nazistă şi-au împărţit Europa de Est - dându-i o nouă versiune oficială, şi anume că reprezintă un „triumf diplomatic pentru Uniunea Sovietică". Aşadar, un episod considerat o sursă de ruşine de către ideologii şi conducătorii sovietici, care l-au negat şi l-au ascuns tocmai până la ultimul lor lider, Mihail Gorbaciov, a devenit acum un motiv de mândrie pentru Kremlin.
În plus, o idee pe larg răspândită mai nou este că Armata Roşie a fost „orbită" de brusca invazie a Germaniei naziste şi că Uniunea Sovietică nu s-a pregătit pentru război. De fapt, atacul german nu a fost deloc surprinzător, iar teama de a-i provoca pe nazişti a fost paranoia lui Stalin - deşi asta nu l-a împiedicat să se pregătească pentru război în felul său aparte. Într-adevăr, pregătirile ar fi avut loc în condiţii dezastruoase. În 2005, 40% dintre ruşi erau de acord într-un sondaj efectuat de Centrul Levada că Armata Roşie a fost decimată înainte de război de epurările lui Stalin. În 2021, doar 17% dintre ruşi mai sunt de această părere. Această scădere de 23% în 16 ani reprezintă o degradare uimitoare în cunoaşterea istoriei de către ruşi.
Memoria represiunii nu a reuşit să devină lipiciul naţiunii, aşa cum se întâmplă cu memoria războiului. Pentru mulţi ruşi, nu doar că este o parte neesenţială a istoriei lor, ci şi o perioadă controversată ideologic. La urma urmei, cei care sunt implicaţi activ pentru a păstra memoria represiunii - istoricii de la ONG-ul Memorial - sunt etichetaţi „agenţi străini" de către stat. Când li s-a cerut părerea despre proiectul „Ultima adresă" a Memorialului, care presupunea plasarea de plăcuţe comemorative pe clădirile în care locuiau victimele represiunii, doar 17% dintre ruşii chestionaţi au exprimat o atitudine negativă, dar motivaţiile lor au fost simptomatice. Răspunsurile: „au fost reprimaţi pentru un motiv", „clădirile vor arăta ca nişte cimitire", „nu văd rostul" sau „nu avem nevoie de acest tip de memorie".
Drept urmare, memoria „corectă" a războiului este pusă peste memoria „incorectă", iar actele de vandalism petrecute tot mai des împotriva „Ultimelor adrese" demonstrează acest lucru. În iunie, la Ekaterinburg, persoane neidentificate au acoperit plăcuţele cu autocolante care înfăţişau simboluri ale Zilei Victoriei, o sărbătoare publică exagerată de regimul Putin. Este o ilustrare literală a opoziţiei dintre cele două discursuri care împart naţiunea - când ar trebui să o unească. Deocamdată, în schimb, ruşii se unesc sub figura lui Stalin, 56% dintre ei considerându-l un „mare lider" - în creştere de la 21% în 2012. Paradoxal, deşi această tendinţă se întâmplă datorită propagandei de stat, îşi trage seva totodată din creşterea dezamăgirii faţă de Putin. Din lipsa de eroi moderni, ruşii se întorc la figura familiară a „liderului de război". Dar în Rusia nu poate exista modernizare fără destalinizare, conchide comentatorul politic rus.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu