Licitatie trucata la Imprimeria Nationala. O firma fara certificat ORNIS a pus mana pe baza de date a companiei!
Postat la: 08.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Continuam cu dezvaluirile legate de Imprimeria Nationala intr-un nou episod. Pentru a permite că toate produsele din tutun să fie localizate si urmărite în întreaga Uniune Europeană, statele membre trebuie să se asigure că toate pachetele unitare pentru țigarete si tutun rulat sunt marcate de la 20 mai 2019 cu un identificator unic.
În acest sens fiecare stat membru este obligat să desemneze o entitate: "Emitent de ID", responsabilă cu generarea si emiterea identificatorilor unici. Entitatea din România responsabilă cu generarea si emiterea identificatorilor unici, denumită emitent de ID a fost desemnată CN Imprimeria Națională SA (IN), societate cu capital integral de stat. In acest sens Guvernul Dăncilă a emis HGR nr 1020/2018, aratându-se in "Nota de fundamentare" că IN îndeplinește toate condițiile pentru a fi desemnată entitate emitenta a codurilor unice de identificare. De asemenea, se trasează sarcini precise pentru reprezentanții statului in organele de conducere ale emitentului de ID.
Prin adresa nr.112600/16.04.2019,înregistrată la registratura IN sub nr.522/17.04.2019, Ministerul Finanțelor Publice, prin Secretarul General adj., a transmis o informare cu privire la obligativitatea înregistrării în Registrul utilizatorilor si transmiterii de necesități. În conformitate cu dispozițiile art.6 alin (1) din OUG nr.46/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Imprimeria Nationala, in calitate de utilizator principal, avea obligația să achiziționeze produsele si serviciile hardware in sistem centralizat de către ONAC. IN nu a făcut acest lucru.
În temeiul art 3 lit d) din HGR nr 941/2013 privind "Funcționarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională", Comitetul Tehnico-Economic avizeaza conformitatea proiectelor care implica soluții IT&C. Potrivit art.4 alin(1) lit a) din actul normativ sus mentionat, specificațiile tehnice aferente caietelor de sarcini, pentru proiectele ce implică soluții IT&C cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.500.000 lei finanțate din fonduri naționale, se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic,înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică.
IN nu s-a înscris la ONAC si nu a cerut avizul Comitetului Tehnico-Economic. Deși compartimentul juridic a arătat că măsura este nelegala, conducerea IN publică pe SICAP anuntul de participare in calitate de autoritate contractanta, demarand procedura de negociere competitivă privind achiziția serviciilor platformă "Emitent de ID/ID ISSUER", in cuantum de 25.812.135 lei. Nici măcar avizul ORNIS nu s-a solicitat pentru participanți.
Cu o grabă greu de explicat se depune si un Caiet de sarcini foarte stufos si care conține multe date tehnice specifice. De menționat că în cadrul IN nu există niciun compartiment sau persoană superspecializata care să fie capabilă să întocmească un asemenea material. Pe culoarele IN se vorbește că acest material ar fi fost adus din afară de directorul tehnic Cristian Iorgulescu, care a insistat cu el si ar fi fost semnat de o persoană absolventă de Spiru Haret sectia filozofie un anume Ion Iulian promovat manager de proiect.
În Declarația de participare de la pct.3 se arată că participă la procedură Asocierea formată de Maguay Computers srl (leader), Intergraph Computer Service srl, Phoenix IT srl Dar surpriză: in anunțul de atribuire la contractul câștigător este desemnat doar Maguay Computers srl. Acesta e un anunț oficial nemodificat printr-o erată. Deci rezultă (până la publicarea vreunei erate) că este desemnat doar Maguay Computers srl. Ceea ce ar fi ilegal pentru ca s-a participat la licitatie intr-o asociere.
Nu stim cum a fost încheiat contractul pentru că pe site IN nu este publicat niciun contract sau achizitie (transparentă nu mai de mult decat in indicatorii de performanță). Deci, in momentul de față, desi IN a fost desemnat entitate "Emitent de ID", toată baza de date respectivă este administrată de o firmă privată cu serverul cine stie pe unde in lume iar salariații IN raportează săptămânal toate datele către această entitate privată. Nu stim dacă toate aceste aspecte sunt cunoscute de Ministerul finantelor sau de UE. După ce achiziția a fost finalizată, IN s a înscris si la ONAC.
Arentionam pe această cale atât Ministerul Finantelor si cat si alte organe competente să analizeze modul în care sunt folosite bazele de date de către o firmă privată și faptul că s-au încălcat flagrant dispozițiile legale cu privire la avize ce trebuiau obținute inainte de o eventuală procedură de achiziție si faptul ca această procedură (dacă era necesară) trebuia făcută de către ONAC cât și lipsa totală de transparență de pe site unei entități publice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu