Licitație cu dedicație pentru harta clădirilor României. In Bucuresti principalul "beneficiar" e Nicușor Dan
Postat la: 11.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Centrul Național de Cartografie (CNC), o autoritate în subordinea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat în ziua de 25 decembrie 2020, o documentație de achiziție, pentru o licitație privind realizarea ortofotoplanurilor (imagini din avion).
Anunțul privind licitația, lansat de Crăciun, nu ne-ar fi stârnit atenția dacă nu ar fi avut în SICAP precizarea "caietul de sarcini e inhibat la deschidere." Acest mic amănunt, a născut "suspiciunea rezonabilă" că va fi o licitație cu dedicație.
Târziu, aproape de Revelion, documentul s-a desecretizat. Aplicanților le-au rămas doar câteva zile pentru depunerea contestaților și a documentelor clarificative. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor are un dosar în lucru privind această documentație de achiziție, care include punctele de vedere ale asociațiilor profesionale. Încă nu s-a pronunțat asupra soluției.
Caietul de sarcini are două secțiuni: realizarea de ortofotoplanuri pentru suprafaţa municipiului Bucureşti şi a oraşelor, municipiilor reşedinţă de judeţ din mai multe judeţe, în prima secțiune, iar în a doua "dezvoltarea şi implementarea Sistemului Informatic Integrat de Automatizare a Proceselor de Recepţie, Gestiune, stocare şi diseminare a datelor rezultate din secțiunea 1".
Experții nu înțeleg de ce partea de fotografiere este legată organic, în filosofia Autorității contractante, de cea de soft, unde apar - în mod ciudat - doar anumite produse, specificate în mod clar, în condițiile în care pe piață există și altceva decât ERDAS, sistemul dezvoltat de „Hexagon Geospatial". O simplă căutare pe google, indică oricărui cititor cine e acest consorțiu și cine e distribuitorul agreat pentru licențe.
Multe prevederi ale caietului de sarcini sunt restrictive. Ca de pildă, fotografierea clădirilor trebuie să se facă doar cu "dispozitiv fotogrammetric" dintr-un avion cu pilot. Se exclud, astfel, dronele, care ar putea fi mai economicoase în economia bugetului. Într-o precizare făcută de Autoritatea contractantă, se spune că filmările trebuie făcute cu sistemul "maltesse cross configuration" cu cinci camere montate pe avion.
O altă ciudățenie e dorința autorității de a face imagini în 3D numai pentru clădirile din București. Pentru acestea, solicită, conform caietului de sarcini, filmări oblice, când "acestea se pot obține și prin alte tehnologii, cum ar fi laserul" potrivit lui Valeriu Manolache, președintele Asociației Patronale din Cadastru, Cartografie și Geodezie, consultat pe acest subiect limitativ.
Dacă la prevederi tehnice, autorii caietului de sarcini sunt extrem de fideli unor produse și sisteme aparținând doar unora dintre competitori, la echipamentele care însoțesc camera fotogrammetrică rămâne doar dubitativul "moderne," ca și la referirea privind Proiectul de zbor care trebuie livrat "la o scară convenabilă." Aspru la tehnică, ambiguu la calitate. Și aici e un punct nodal, comentat cu Valeriu Manolache, în detaliu. Din punctajul necesar adjudecării licitației, 60% se oferă principiilor de calitate și doar 40% celor legate de preț.
"Criteriile de atribuire ale celor 60 de puncte pentru calitate sunt departe de a se face pe baza unor indicatori judicios aleși și ușor verificabili. "Acordarea punctajului pe criterii de apreciere foarte bine, bine sau acceptabil" face ca algoritmul să fir extrem de subiectiv și ne determină să punem la îndoială capacitatea comisiei de a analiza cu obiectivitate și imparțialitate eventualele oferte (dacă ar fi mai multe)", concluzionează Valeriu Manolache.
Studiind documentul oficial al CNC, Asociația Patronală din Cadastru, Cartografie și Geodezie a trimis un punct de vedere ministrului Attila Cseke, o personalitate remarcabilă a lumii politice, cunoscut pentru corectitudinea activității sale din întreaga carieră. Valeriu Manolache, expert cu state vechi în domeniu, se miră cum creatorii caietului de sarcini au fost atât de preciși la detaliile tehnice ale echipamentelor, iar la punctajul de validare, grila de evaluare a celor din autoritate, nu se face nicio precizare clară.
Pentru orașul București sunt cerute caracteristici tehnice diferite de ale celorlalte orașe. Astfel, în afara imaginilor nadirale (având axa de fotografiere verticală), prestatorul trebuie să livreze și imagini oblice. Imaginile oblice sunt utile pentru lucrările care necesită vizualizarea fațadelor clădirilor (arhitectură, restaurări și reabilitări, monitorizarea reclamelor etc), ceea ce nu este cazul în înregistrarea cadastrală sistematică și nu ar trebui să intre printre preocupările Centrului Național de Cartografie. Cerința respectivă este de natură să restrângă drastic numărul potențialilor ofertanți și să ridice nejustificat costurile produselor fotogrammetrice cerute în mod inutil pentru municipiul București (care acoperă peste 260 de kilometri pătrați). Pe de altă parte, cerințele tehnice diferite (imagini oblice doar la București, rezoluții diferite funcție de categoria localității) ar fi trebuit să constituie un argument pentru împărțirea achiziției pe loturi și nu încredințarea unui ofertant unic.
De ce are nevoie Primăria Capitalei de o hartă 3 D a clădirilor? De ce nu plătește așa ceva? Se întreabă interlocutorul, care ține să sublinieze că în Olanda, aceste ortofotoplanuri sunt folosite de fisc, de autoritățile de control, pentru a afla cine și-a construit o cameră în plus ș nu plătește taxe și impozite sau dacă panourile publicitare au ciupit la dimensiuni. Nimic nu rămâne nemăsurat și netaxat, pe baza acestui proiect. Dar dacă statul plătește peste 43 de milioane de lei, aceste detalii de cadastru, produsul final al achiziției, nu ar trebui să fie accesibile gratuit pentru toate autoritățile publice dar și pentru prestatorii cu care ANCPI are încheiate contracte având ca obiect realizarea cadastrului sistematic?, se mai întreabă președintele APCCG.
Cel mai vehement mesaj a venit din partea Uniunii Geodezilor din România, care la data de 22 ianuarie2021 a solicitay oficial CNC-ului, cu "știința Ministrului de resort și a conducerii ANCPI anularea procedurii de achiziție publică". Achiziţia serviciilor pentru 150 de localităţi, grupate într-un singur lot, este de natură a crea monopol în piaţa de fotogrammetrie", conchide un material amplu trimis autorității contractante de către Uniunea Gedezilor din România.
Din punctul de vedere al Societății Române de Fotogrammetrie și Teledetecție, "ar trebui revizuite formulări și condiționalități specificate în caietul de sarcini,astfel încât obiectivele să fie atinse fără riscuri majore". Recomandarea principală a SRFT are în vedere o abordare teritorială omogenă din punct de vedere al preciziei solicitate, respectiv 15 cm, eliminând astfel riscurile majore generate de etapa de desecretizare.
Marius Ghilezean
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu