Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Legea draconică a UE privind cenzura în social media a devenit realitate. Digital Services Act reglementează ce poți posta pe Internet

Postat la: 29.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Internetul a creat o platformă globală pe care aproape oricine de pe planetă o poate accesa și poate vorbi, ipotetic, cu milioane sau chiar miliarde de oameni.

Acest nivel de schimb de informații este fără precedent în istoria omenirii și, prin urmare, nu este surprinzător faptul că guvernele și elitele conducătoare doresc să aibă capacitatea de a filtra în beneficiul lor tot ceea ce se spune și ceea ce se aude online.

În acest scop, Comisia Europeană, folosind evenimentul COVID ca o acoperire convenabilă, a anunțat adoptarea "Legii serviciilor digitale" (DSA) la începutul anului 2022.

DSA (Digital Services Act) a fost prezentat ca un instrument prin care UE să "țină în frâu" puterea corporațiilor din domeniul social media, dar, în realitate, scopul său principal este acela de a oferi UE un precedent juridic pentru a forța companiile Big Tech să aplice standardele de cenzură ale UE pe platformele lor, chiar dacă acestea nu sunt întreprinderi cu sediul în Europa.

Cu alte cuvinte, scopul este de a forța întreaga lume occidentală să accepte modul de guvernare europeană în privința discursului online, ignorând în același timp granițele naționale, drepturile și protecțiile constituționale.

Asemănător cu "Marele Firewall" al internetului din China, UE intenționează să utilizeze DSA ca mijloc de a închide accesul național la site-urile și conținutul ofensator. Însă situația UE este unică în ceea ce privește accentul pus pe controlul discursului și în afara Europei.

Altfel spus, informațiile și discursurile din afara Europei ar putea fi în continuare identificate ca o amenințare la adresa sensibilității lor ideologice de stânga și ar putea fi invocate ca motiv pentru sancționarea unui site web.

Acest lucru înseamnă, de exemplu, că o versiune (cenzurată) a Twitter favorabilă UE ar putea să nu fie autorizată să funcționeze, nu din cauza informațiilor împărtășite de europeni, ci din cauza informațiilor împărtășite pe Twitter în afara Europei. UE nu va fi mulțumită până când toate celelalte țări nu vor urma aceleași reguli online ca și ei.

Aceste reguli ar include restricțiile UE privind "discursul instigator la ură" și "dezinformarea". Rețineți că, în multe părți ale Europei, utilizarea pronumelor greșite pentru o persoană transsexuală este considerată un discurs de ură pedepsit, iar sublinierea faptului că măștile medicale sunt inutile pentru a opri transmiterea covid este considerată dezinformare periculoasă. Faptele științifice nu au niciun rol în astfel de determinări, ele sunt pur politice.

Elon Musk și Twitter au fost citați ca ținte ale DSA, iar unii susțin că DSA a fost creată în mod special de UE pentru a pregăti eventuala preluare a masivei platforme de către Musk. Oficialii UE au susținut public, cu o oarecare vigoare, că vor găsi o modalitate de a-l forța pe Musk să se conformeze tabuurilor lor politice.

Pe de altă parte, Twitter este unul dintre cele câteva duzini de semnatari ai "Codului consolidat de practici privind dezinformarea" adoptat în 2022 de Uniunea Europeană, un cadru de autoreglementare pentru abordarea dezinformării legat de DSA.

Codul de dezinformare din 2022 conține o serie de 44 de "angajamente", dintre care unele sunt subdivizate în "măsuri". Atunci când o companie devine semnatară, aceasta depune un document de subscriere care identifică angajamentele (și, mai precis, măsurile) pe care le semnează.

Documentul de subscriere al Twitter din iunie 2022 indică faptul că Twitter s-a angajat, printre altele, să: „să stopeze diseminarea știrilor false și a dezinformării", „să prevină utilizarea abuzivă a sistemelor de publicitate pentru a nu disemina știri false sau dezinformare" și „să pună în aplicare sau să consolideze în continuare politicile pentru a aborda atât știrile false, cât și dezinformarea".

Cine stabilește ce înseamnă „dezinformare"? Un grup de birocrați fără chip și nealeși, aflați la celălalt capăt al lumii față de sediul central al Twitter. Nu este foarte clar cum intenționează Musk să îndeplinească cerințele DSA fără a zdrobi valul reînnoit de libertate de exprimare de pe site.

În teorie, armate de verificatori care operează din locuri precum Germania pot acum să caute tweet-uri care nu le plac în SUA și să facă să fie șterse postările sau să fie blocate și interzise conturile, chiar dacă informațiile prezentate sunt corecte din punct de vedere faptic.

Ceea ce UE consideră „discurs de ură" și „dezinformare" se bazează pe ideologia de extremă-stânga și pe fanatism, nu pe orientări clar definite și rezonabile. Ceea ce progresiștii consideră acceptabil astăzi va deveni în cele din urmă în afara legii mâine. Adaptarea la regulile lor înseamnă renunțarea la orice aparență de mediu liber. Nu există libertate de exprimare în Europa.

Thierry Breton, actualul comisar pentru piața internă a Uniunii Europene și membru al Forumului Economic Mondial, a scris pe Twitter săptămâna aceasta despre entuziasmul său în legătură cu aplicarea legală oficială a DSA, spunând că aceasta „va face ca internetul să fie mai sigur pentru toată lumea".

Dar de ce amenințare este salvat publicul? De sentimente rănite?

Ideea că guvernele sunt administratori ai discursului este absurdă, deoarece guvernele caută în mod natural, aproape prin definiție, să limiteze libertățile până la cel mai adânc nivel tolerat de public. Elitele politice nu sunt protectori, ci prădători, mereu în căutarea următoarei bucăți de libertate pe care să o poată mistui cu fălcile lor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE