ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Legăturile dintre mafia italiană și piața deșeurilor din România

Postat la: 25.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Piața deșeurilor din România se dovedește a fi o afacere profitabilă, numai că în aer plutește mirosul fetid al fraudei și, mai mult, al unor încrengături de tip mafiot.

La începutul acestui an, în urma unei anchete de proporții, cinci cetățeni au fost condamnați definitiv, în Italia, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra. Este vorba despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri și Victor Dombrovschi. Respectivii erau foști asociați în firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, județul Ilfov.

Surprinzător, cu toate că au fost întâmpinate dificultăți legate de eliberarea avizului de mediu pentru una din gropile de gunoi, societatea se află în poziția privilegiată de a dobândi monopolul asupra afacerii cu deșeuri, având în vedere două puncte de reper esențiale în "afacere" - închiderea gropii de la Glina şi prelungirea autorizaţiei de funcţionare pentru depozitul Chiajna doar pe o perioadă limitată, de un an de zile.

Societatea mentionata are "privilegiul" de a gestiona și depozitele de deşeuri din judeţele Satu Mare și Baia Mare, acolo unde s-a folosit de poziţia de monopol pentru a determina nerecepţionarea deşeurilor în lipsa creşterii tarifelor aferente pentru depozitare. În urma unor astfel de practici, Italia s-a confruntat cu blocaje foarte mari în colectarea deșeurilor, comunitățile locale fiind grav afectate - risc de epidemii, înmulțirea rozătoarelor etc. Locuitorii din Satu Mare si Baia Mare s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de probleme, timp de 5 luni, în perioada 2018-2019.

Evident, depozitele folosite in general de toti colectorii de deseuri de pe piață ar trebui controlate pentru a se stabili dacă sunt realizate dotările cu instalaţiile necesare, conform legii, sau dacă acestea sunt folosite din perspectiva îndeplinirii sau nu a parametrilor standard. Dupa mai multe astfel de controale asupra calitatii, la diverse societati de salubritate, s-a constatat - de pildă - ca două societăți - "Ecosud" si "Ecorec" - ar avea ca scop dobândirea unei poziții dominante pe piața deșeurilor.

În schimb, alta e situatia în cazul unei firme, "Activ-Salubritate", iar legăturile cu Italia ies din nou la suprafață. În calitate de asociat persoană juridică apare compania italiană "Impresa Sangalli Giancarlo & C" SRL Monza, care a făcut obiectul unei anchete a autorităților italiene. Motivul? Fapte de corupție și activități economice ilegale.

În cursul anului 2013, în Italia a fost finalizată operaţiunea "Clean City", coordonată de Garda de Finanţe Milano şi Procuratura din Monza. Au fost vizate activităţi ilegale derulate de "Impresa Sangalli Giancarlo & C" SRL Monza în domeniul deşeurilor. Acuzaţiile au vizat infracţiuni de corupţie, trucarea de licitaţii publice, fraudă în formă agravată din fonduri publice şi emiterea de facturi false.

Referinte din presa italiana aici, aici, aici si aici.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE