Judecător acuzat că activează ilegal ca magistrat. Tertipul folosit de avocaţi în dosarul unui cunoscut interlop
Postat la: 18.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Răsturnare halucinantă de situaţie în cazul procesului penal care vizează fapte deosebit de grave (constituire de grup infracţional organizat, şantaj, ameninţare, cămătărie, spălare de bani) comise de controversatul om de afaceri brăilean Titi Sgîrcitu şi de fosta soţie a acestuia, Liliana Valentina Ştefan, alături de alte cinci persoane din anturajul lor.
Avocaţii acestora au depus la instanţă o solicitare prin care cer anularea tuturor demersurilor făcute până acum de instanţă pe motiv că judecătoarea Alexandra-Cristiana Căpăţână (fostă Mălai) nu ar funcţiona în mod legal ca magistrat. Mai exact avocaţii invocă faptul că nu există dovada că judecătoarea ar fi depus jurământul la investirea în funcţie, situaţie care ar încălca Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Potrivit amintitei legi, nedepunerea de către magistrat a jurământului atrage după sine nulitatea absolută a tuturor procedurilor juridice ulterioare, inclusiv a eventualelor hotărâri judecătoreşti pronunţate.
Interesant este că apărătorii inculpaţilor amintiţi au încercat deja recuzarea judecătoarei Căpăţână (exact pentru motivele menţionate), însă solicitarea le-a fost respinsă de instanţă, în 13 mai 2021. Avocaţii lui Titi Sgîrcitu se bazează în acţiunea lor pe o adresă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu nr. 4/7909 din 27 aprilie 2021), prin care amintita instituţie precizează, negru pe alb, că nu există dovada depunerii jurământului.
Totuşi, CSM menţionează că există trei elemente esenţiale care înlătură presupunerea că numirea judecătoarei ar fi ilegală. Primul este acela că, juridic, lipsa procesului-verbal de depunere a jurământului nu este sinonimă cu nedepunerea lui. De fapt, obligaţia arhivării amintitului proces-verbal la dosarul profesional al unui magistrat este o provedere nouă, ce funcţionează abia din 24 aprilie 2014.
În al doilea rând, efectele Legii nr 303/2004 se aplică doar de la acel moment, iar judecătoarea Căpăţână a intrat în magistratură cu mult înainte (mai întâi ca procuror, din 1999, apoi ca judecător, din 2012), deci nu i se poate aplica legea retroactiv. În al treilea rând, îndeplinirea condiţiilor de investire în magistratură este verificată de o comisie din cadrul CSM înainte de înaintarea decretului de numire spre semnare de către preşedintele României. Or, în cazul judecătoarei Căpăţână avizul comisiei a fost pozitiv, semn că toate condiţiile legale erau respectate.
Surse din Justiţie ne-au spus că, de fapt, contestaţia depusă de avocaţii lui Sgîrcitu are o cu totul altă miză decât recuzarea judecătoarei (lucru sinonim cu reluarea procesului de la zero). Judecata (Dosar nr. 1404/113/2017) a ajuns la faza pronunţării sentinţei, moment pe care inculpaţii vor să-l amâne cât mai mult posibil, mai ales că unii sunt recidivişti (deci sunt pasibili de pedepse cu executare), dar şi pentru că unele dintre fapte se apropie de termenul de prescriere.
De altfel nu este prima stratagemă de acest fel folosită de-a lungul procesului. La începutul acestui an, avocaţii inculpaţilor au încercat să obţină nulitatea absolută a mijloacelor de probă administrate în faza de urmărire penală şi a actelor de urmărire penală. Instanţa a respins însă contestaţia, considerând-o neîntemeiată.
Totuşi, într-un alt dosar în care sunt inculpaţi Titi Sgîrcitu şi fost lui soţie (pentru grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, în celebrul dosar al reţetelor oncologice falsificate), metoda contestării cercetării penale a dat rezultate. Acolo, instanţa a constatat că Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) nu avea competenţă să efectueze acte de urmărire penală, deoarece inculpaţii nu au calitatea de militari, poliţişti, jandarmi, care ar putea atrage competenţa lor după calitatea persoanei.În cazul de faţă, însă, cercetarea a fost făcută de DIICOT şi de Poliţie.
Titi Sgîrcitu este cunoscut în Brăila de foarte mulţi ani drept un membru al lumii interlope, fiind implicat de-a lungul timpului în numeroase situaţii controversate. În paralele, însă, el a derulat şi afaceri la vedere, prin intermediul firmelor controlate de Liliana Valentina Ştefan (ex-Sgîrcitu), care o vreme i-a fost soţie. Cei doi au ajuns foarte cunoscuţi la nivel naţional după ce, în 2015, Liliana Valentina Ştefan a fost filmată când dădea mită Mihaelei Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice. Femeia a recunoscut, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că i-a dat bani şefei de la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale pentru a-i facilita şi apoi pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice.
Pe parcursul interceptărilor din dosar, procurorii DIICOT au descoperit că rudele celor doi erau implicate într-o grupare specializată pe cămătărie şi şantaj. Este vorba de Ion Croitoru (unchiul Lilianei Ştefan) şi Lenuţa Croitoru (soţia lui Ion Croitoru). Gruparea comitea infracţiuni cu violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le acordaseră împrumuturi băneşti cu dobândă, ce se încheiau, de regulă, cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate. La această grupare au aderat ulterior mai multe persoane.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu