Jaf financiar regizat de Elisabeta Lipă la CS Dinamo: Nu există evidența bugetului alocat fiecărei secții din 2009 până în 2016
Postat la: 18.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Imediat dupa instalarea lui Emil Boc ca premier al Romaniei, in fruntea Clubului Sportiv (CS) Dinamo a fost numita fosta canotoare Elisabeta Lipa. Timp de sapte ani, adica din 2009 si pana aproape de finalul anului 2015, Lipa a taiat si spanzurat la CS Dinamo.
A fost perioada in care sporturile individuale, dar mai ales jocurile sportive, au ajuns in colaps. Elocvent in acest sens a fost cazul echipei de handbal masculin care a fost ani buni in pelerinaj plimbandu-se cu sacul in spate prin diverse orase ca Buzau sau Brasov. Dupa ce Lipa a ajuns ministrul Tineretului si Sportului in guvernarea Ciolos, la sefia CS Dinamo a numita, interimar, fosta atleta stelista, comisarul sef de politie Monica Iagar, care este si in prezent. In realitate, cat timp a fost ministru Tineretului si Sportului, tot Lipa a condus, din umbra, CS Dinamo.
CS Dinamo, sac fără fund
ZIUAnews a solicitat presedintelui CS Dinamo, Monica Iagar, date despre perioada 2009-2016 despre sportivii, tehnicienii si fondurile utilizate de club. Insa raspunsul Monicai Iagar privind fondurile derulate in perioada mentionata este unul halucinant: „Nu exista la nivelul CS Dinamo evidente vizavi de bugetul alocat pentru fiecare sectie din 2009 si pana in prezent". Incredibil! Practic, din acest raspuns reiese ca Elisabeta Lipa a cheltuit banii alocati CS Dinamo dupa cum a vrut, impartind dupa bunul plac fondurile catre sectiile sportive. Mai grav, nu exista la nivelul CS Dinamo o evidenta a fondurilor bugetate si banilor cheltuiti cu fiecare sectie in parte, adica clubul este un sac fara fund.
Nici jumătate din buget nu s-a cheltuit pentru activitatea sportivă
Din datele furnizate de catre CS Dinamo mai reiese ca in perioada 2009-2016, bugetul anual mediu a fost de circa 33.000.000 de lei, adica de aproape 8.000.000 de euro. Rezulta ca, in cei opt ani, CS Dinamo a beneficiat de un buget total de circa 63.000.000 de euro, dintre care aproximativ 56.000.000 de euro au provenit din subventiile de la stat, iar diferenta de circa 7.000.000 de euro a fost din venituri proprii. Insa, potrivit datelor furnizate de catre Monica Iagar, bugetul total alocat pentru activitatea sectiilor sportive in perioada 2009-2016 a fost circa 30. 500.000 de euro. Astfel, reiese ca doar aproape jumatate din bugetul CS Dinamo s-a cheltuit pentru activitatea sportiva, iar, restul, adica undeva la 32.500.000 de euro s-au utilizat in alt scop decat activitatea sportiva. Pentru ce? Poate pentru salariile angajatilor, sportivilor si tehnicienilor, intretinerea bazelor sportive, dar totusi e cam mult fata de finantarea efectiva a activitatii sportive.
Mulți juniori, puțini seniori
In 2009, la cele 25 de sectii ale CS Dinamo erau legitimati 1.145 de sportivi, dintre care 357 erau seniori si restul de 788 erau copii, juniori sau de la tineret. Ulterior, in 2016, CS Dinamo avea 27 de sectii unde erau legitimati 1.607 sportivi, dintre care 480 de seniori si 1.227 de copii si juniori. Practic, rezulta ca in cei opt ani au aparut doua sectii noi, dar, in realitate, au aparut trei-fotbal, sambo si schi, si a disparut una, cea de baseball. In schimb, din datele furnizate de CS Dinamo, reiese ca au fost infiintate doua echipe de senioare la polo si handbal. In 2016, cei mai multi sportivi seniori erau legitimati la sectia de karate- 52. la rugby-32, scrima-21, polo masculin-17 si cate 16 la handbal masculin si tenis.La nivelul juniorilor, cei mai multi erau anul trecut legitimati la sectia de fotbal-235, handbal masculin- 116, scrima-103 si 84 la judo.
Mulți antrenori de fotbal colaboratori pe banii părinților
In perioada 2009-2016, CS Dinamo a avut incheiate contracte de colaborare cu 80 de antrenori pentru 21 de discipiline sportive, dintre care 11 antrenori pentru fotbal, 10 pentru baschet, 8 pentru atletism si volei feminin si cate 5 la handbal masculin si canotaj. Surprinzator, cei mai multi antrenori au fost la o sectia care nu are sportivi seniori legitimati, cea de fotbal, unde, potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews si parintii copiilor si juniorilor contribuiau lunar pentru pregatire cu circa 200 de lei.
200 de angajați MAI pentru Dinamo
La CS Dinamo erau angajati in 2009, 235 de functionari publici cu statut special, adica angajati ai Ministerului Facerilor Interne, si 112 ca personal contractual. Astazi, la CS Dinamo isi desfasoara activitate 202 functionari publici cu statut special si 109 ca personal contractual. Practic, acum circa 200 de persoane sunt angajati permanenti ai Ministerului Afacerilor Interne care deservesc clubul Dinamo.
Dinamo=Steaua, Lipă=Boroi= Adio inalta perfomanță
Situatia de la CS Dinamo in era Lipa este trasa la indigo cu cea de la CSA Steaua din epoca Boroi, adica dezastru. Si Lipa si Boroi au uitat ca Dinamo si Steaua au fost infiintate pentru inalta performanta si nidecum pentru scaldatul in semianonimat si performante modeste. Atat Lipa cat si Boroi au dus sectiile sportive infiintate pentru marea performanta in zona mediocritatii avand grija ca in acelasi timp sa infiinteze noi sectii, care multe nici nu sunt sporturi olimpice, cum ar fi sambo sau polo feminin. Totodata au marit numarul juniorilor si copiilor legitimati, ceea ce la prima vedere pare in regula, dar, in realitate, este o smecherie prin care s-au tocat multi bani si atat Lipa si Boroi stiu bine acest aspect.
Ion Teleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile și cu "până la" 30% posturile de conducere. Companiile trebuie să reducă și cheltuielile cu sponsorizările, în special Hidroelectrica, care a cheltuit 16 milioane lei anul trecut, a spus ministrul.
-
A fost găsită mașina cu care au fugit hoții după ce au furat aurul dacic. Polițiștii olandezi au descoperit de unde provine
Poliția olandeză a adus noi informații în legătură cu jaful din 25 ianuarie, de la Muzeul Drents din Assen, în care au fost furate patru piese de aur din tezaurul dacic expus, inclusiv faimosul „coif de aur al Coțofenești", împrumutat de la Muzeul Național de Istorie din București.
-
Topul domeniilor în care urmează concedieri de proporții: Piața din România e grav afectată
Anul 2024 s-a dovedit a fi un an complicat pentru întreaga economie şi niciun sector nu a fost scutit de dificultăţi. Pentru 2025, prognozele din perspectiva angajărilor şi salariilor indică o stagnare.
-
"Ne-au lăsat în Schengen dar ne-au furat tezaurul!" - ipoteza care se răspândește după furtul aurului dacic din Olanda
"Ne-au lăsat în Schengen, dar ne-au furat tezaurul", e ipoteza tot mai răspândită pe anumite canale și rețele de socializare în mediul românesc. Unii dintre internauți cred că furtul din Olanda nu e ceva întâmplător, iar organizarea unei asemenea operațiuni ar putea să fie doar de un actor statal.
-
Schimbare majoră pentru mașinile mai vechi de 15 ani: Noile reglementări date de Comisia Europeană pentru eliminarea acestora
La nivel european și național, inițiativele privind eliminarea vehiculelor vechi din circulație continuă să genereze controverse în rândul șoferilor. O știre falsă apărută în primăvara anului trecut a creat panică, susținând că mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai putea fi reparate.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
- 2.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 3.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 4.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 5.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 6.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 7.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 8.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu