Ion-Tudoran, "părintele" industriei amanetului din România. De la Camera de Comert la Curtea de Apel Bucuresti
Postat la: 09.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Firmele de amanet s-au dezvoltat în România ultimilor ani cu o repeziciune uluitoare. Ultima statistică a Băncii Naționale a României reținea, în luna mai anul curent, existența a nu mai puțin de 3.243 de I.F.N.-uri autorizate să desfășoare acest gen de activități de împrumut.
Cu dobânzi plasate între 0,1 și 3% pe zi, industria de amanet din România cumulează un volum de peste 1 miliard de lei. O cifră impresionantă în care se varsă, de-a valma, bani făcuți ușor din gajarea celor mai banale lucruri până la mașini, terenuri și case. O zonă destul de gri, slab legiferată și cu un risc evazionist pe măsură. Recunoscut legal pe teritoriul României prin Decretul-Lege 2561 din 1936 emis de Regele Carol al II-lea, amanetul a fost, evident, scos în afara legii de guvernele comuniste. A renăscut însă la începutul anului 1993 printr-un artificiu, printr-un truc asumat și calculat de un judecător de la Camera de Comerț București, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. În prezent ajuns judecător în materie penală la Curtea de Apel București, magistratul Ion-Tudoran este, practic, „părintele" industriei amanetului.
În atmosfera tulbure a anilor '90 banii, interesele și ideile onorabilului investitor Florin Pîrvu s-au întâlnit cu dăruirea profesională pusă în spiritul Legii a judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Iar din acest cocktail, uneori toxic, suficient de prăfuit încât să ducă la incidente neplăcute acoperite de prieteni cârciumari, s-a născut ideea de a se crea un business speculativ pe nevoia românilor de a se împrumuta rapid contra unor gajuri. Judecător atunci la Registrul Comerțului (o nostalgică perioadă în care mărcile și dolarii cetățenilor arabi erau adevărate cărți de vizită), magistratul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a identificat pentru amicul Pîrvu (Chinezu - în cercul de prieteni) o soluție genială.
În anul de grație 1993 Ion-Tudoran a aprobat înființarea primului amanet post-revoluționar fix în baza Decretului-Lege 2561 din 1936 al Regelui Carol al II-a. Deși se încălca flagrant legislația privind operațiunile cu aur și metale prețioase, din semnătura judecătorului Ion-Tudoran a ieșit, astfel, primul amanet din România. Cu o titulatură pe măsură, ce amintea cumva de societatea anonimă autorizată de Carol al II-lea să deruleze timp de 30 de ani activități de amanet pe teritoriul țării, firma de amanet a lui Tudoran-Pîrvu s-a numit inițial SC România International Investiții SRL.
Semnat de Pîrvu Florea și Aurel Ispas - cetățean român legitimat însă cu pașaport german pentru a obține facilitățile fiscale acordate investitorilor străini, actul constitutiv al SC România International Investiții SRL dubla scopul real al activității de amanet. Căci, conform actului, firma lui Pîrvu se autoriza să deruleze activități precum „investiția, gesionarea și administrarea capitalului persoanelor fizice și juridice", dar și „comparări de prețuri, evaluări a diferitelor mărfuri". Din zona destul de gri a amanetului, afacerea businessman-ului Pîrvu s-a dus și spre zona jocurilor de noroc. De etalat s-a etalat tot pe mâna judecătorului Ion-Tudoran. Prin cererea 32819 investitorii Florin Pîrvu și Aurel Ispas au cerut Registrului Comerțului, la data de 30.06.1993, schimbarea denumirii firmei, noua denumire fiind Lotto Magic SRL. Tot atunci s-a cerut și autorizarea derulării activității de jocuri de noroc.
În aceeași zi cererea a ajuns pe biroul judecătorului Ion-Tudoran. Deschis hazardului, magistratul a avizat pe loc toate solicitările venite de la Florin Pîrvu.
Doar că, după aproximativ trei luni, la data de 11.10.1993 Ministerul Finanțelor - Comisia de Coordonare, Avizare și Atestare a Jocurilor de Noroc a notificat Registrul Comerțului cu privire la respingerea acordării licenței pentru organizarea jocurilor de noroc de către SC Lotto Magic SRL.
„În ședința din 15 septembrie 1993 s-a respins acordarea licenței pentru organizarea jocurilor de noroc. În consecință, se impune luarea măsurilor necesare pentru încetarea imediată a activității respective", s-a menționat, clar, în adresa trimisă de Finanțe către Registrul Comerțului. Iar soluția era simplă: "vă rugăm să reveniți asupra obiectului de activitate al societății în sensul renunțării la jocuri de noroc printr-o nouă cerere de mențiuni".
Obligat să formuleze, deci, o nouă cerere de mențiuni prin care să notifice Registrului Comerțului renunțarea la activitatea de jocuri de noroc, Florin Pîrvu a căutat, din nou, înțelegerea judecătorului Ion-Tudoran. Și a găsit-o! La data de 24.11.1993 s-a depus, într-adevăr, în numele SC Lotto Magic SRL o cerere la Registru. Dar nu de eliminare a jocurilor de noroc din activitatea firmei, cum ceruse Ministerul de Finanțe, ci de schimbare a sediului social din Calea Văcărești în strada Ciobănașului. Deși este evident că știa de respingerea licenței, judecătorul Ion-Tudoran a avizat tot pe 24.11.1993 noile mențiuni. Dar nu a radiat activitatea de jocuri de noroc. Ci doar a mutat-o la alt sediu. Finanțele nu au mai spus nimic niciodată.
Așa cum am precizat, contribuția judecătorului Ion-Tudoran în reinventarea amanetului în România a fost esențială. Căci, tot în beneficiul lui Pîrvu, magistratul a mai autorizat și firma MCC Holding Invest SRL. Aceași semnătură dată pe afacerea cu activități de amanet avea însă să îl urmărească mult timp pe investitorul Aurel Ispas. Căci după ce și-a închis socotelile cu gajurile lui Pîrvu, Ispas a intrat în afaceri cu Ioan Niculae, patronul Interagro. Doar că, fatalitate sau nu, Niculae a ajuns să fie judecat în dosarul „Mită la PSD" fix de judecătorul Ion-Tudoran. Spălat și apretat de trecutul discutabil, devenit judecător de penal, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran l-a executat pe omul de afaceri Ioan Niculae la o sentință de 2 ani și 6 luni de închisoare. Prea mult, ar spune unii. Bine și așa, ar spune Ispas.
Importul unor duble cetățenii în afacerile lui Florin Pîrvu a fost, mult timp, o practică frecventă. Pentru că statul român acorda facilități fiscale firmelor ce își declarau ca acționar un cetățean străin, în preajma lui Pîrvu, mai ales în afacerile privind manipularea pe termen scurt și foarte scurt a banilor, s-a mai plasat de-a lungul timpului un alt personaj, Opriș Liviu Ciprian -american get-beget născut în Cîmpina și aflat, încă, sub controlul fiscal al autorităților newyorkeze.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu