Invazia tantarilor: Primaria Gabrielei Firea a facut contracte cu doua firme infiintate in 2018 cu 0 angajati. Oamenii se pot alege cu boli grave
Postat la: 22.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
A venit vara si, odata cu ea, ne confruntam cu una dintre marile neplaceri ale acestui anotimp: tantarii. Parcurile din Bucuresti au fost invadate de micile insecte, care isi fac aparitia mai ales seara, terorizandu-i pe cei care vor sa faca o plimbare pe racoare.
Cu toate ca Primaria Capitalei anunta ca a inceput de cateva zile sa pulverizeze insecticid, bucurestenii se plang ca in continuare ca orasul e plin de tantari. De tantarii din Bucuresti ar trebui sa se ocupe doua firme "de apartament" infiintate in 2018, cu 0 angajati. Pana la aceste contracte, de insectele Bucurestilor se ocupa "renumita" firma Coral Impex, un fel de Hexifarma pentru tantari. Cei de la Coral vindeau solutiile la suprapret si, mai mult, le diluau de pana la 10 ori, asa ca efectul era ca si nul. Dupa scandalurile din presa, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a decis alaturi de consilierii fideli sa dea contracte la doua firme, dar acestea sunt infiintate in 2018 si figureaza ca avand 0 angajati.
Primaria Capitalei a anuntat ca prin Compania municipala Eco Igienizare desfasoara campania de combatere a tantarilor in parcurile din Bucuresti, pe marile bulevarde, dar si pe strazile adiacente. Principalele firme cu care au fost incheiate contracte sunt Meta Protector (infiintata in 2018), Korfus Construct, XIT Software Solutions (infiintata in 2018) si Bithat Solutions.
Referitor la firmele Meta Protector si XIT Software Solutions, avem doua firme infiintate in 2018 fara prea mare activitate si cu zero angajati. De la cea de a treia firma s-au cumparat servicii de inchiriere personal, firma cu 4 angajati in 2018 si profit de 197 mii lei, la cifra de afaceri de 317 mii lei. E vorba de Korfus Construct, care potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor apare ca avand 4 angajati.
Unul dintre contractele semnate intre Compania municipala Eco Igienizare si XIT Software Solutions este in valoare de 130.000 de lei (27.898 de euro), suma platita pentru achizitia de "solutie software de gestionare a solutiilor DDD". Un alt contract semnat cu Meta Protector este in valoare de 127.398 de lei (26.777 de euro) pentru "furnizare echipamente de lucru si de protectie".
Tantarii si tigrii de platan pot transmite boli periculoase
Si, mai mult, de vreo trei ani, pe langa tantari, romanii se confrunta cu o alta problema: tigrul de platan, o insecta mica, cu corp aplatizat si aripi transparente, ale carei intepaturi sunt dureroase.
Prin intepatura, tantarii pot transmite o serie de boli serioase, precum virusul West Nile, malaria, febra galbena, febra dengue. Semnele si simptomele infectiilor includ: febra, durere de cap severa, modificari neurologice, nevralgii, stari de greata si voma, letargie si confuzie, sensibilitate la lumina. In acest caz, se recomanda consultarea de urgenta a medicului.
Reactiile severe la intepatura de tantar apar destul de rar si se pot manifesta prin inflamarea gatului, eruptii cutanate, flictene (basici), inflamare si inrosire pe arii largi in jurul intepaturii, urticarii pe arii semnificative. In rare cazuri, unele persoane experimenteaza socul anafilactic - in urma unei intepaturi - conditie medicala ce necesita ingrijire medicala imediata. Epinefrina (adrenalina) administrata pe cale injectabila este unul dintre tratamentele imediate in cazul reactiei anafilactice.
Tantarii isi selecteaza "victimele" in functie de mirosul/ parfumul corpului, a dioxidului de carbon degajat si a chimicalelor prezente in transpiratie. In general, s-a observat ca tantarii sunt atrasi in primul rand de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sange 0 si persoanele supraponderale.
Ei sunt atrasi si de temperatura, motiv pentru care persoanele care poarta haine inchise la culoare (care absorb temperatura caldura) au un risc mai mare de a fi intepati. Aromele asemanatoare nectarului sunt, de asemenea, un factor de atractie pentru tantari, motiv pentru care se recomanda evitarea folosirii de parfumuri, sapunuri, sampoane sau lotiuni de corp cu arome dulci. Nu in ultimul rand, tantarii sunt mai tentati de copii decat de adulti.
Tigrul platanului a aparut in Romania din cauza temperaturilor constant mai mari de 27C, a secetei si a plantarii unui numar crescut de platani in spatiile verzi (de regula, musculita se hraneste cu seva din frunzele de platan sau frasin). Pentru a scapa de tigrul platanului, autoritatile ar trebui sa efectueze actiuni de aplicare a unui tratament fitosanitar cu diferite insecticide si fungicide impotriva bolilor si daunatorilor vegetatiei pe domeniul public. De asemenea, ar trebui ca frunzele afectate de tigrul platanului sa fie adunate si arse.
Tigrul de platan este deranjant atat din cauza zgomotului ascutit produs, cat si din cauza intepaturii dureroase, despre care specialistii in boli infectioase nu stiu inca daca este sau nu periculoasa. Deocamdata nu au fost inregistrate cazuri in care sa se faca legatura intre intepatura tigrului de platan si vreo infectie nou aparuta.
Leziunile produse de aceste insecte sunt asemanatoare, dar mai mici decat cele produse de tantari sau paianjeni. Muscaturile tigrului de platan sunt mai greu tolerate de copii, intrucat senzatia de mancarime poate fi foarte intens resimtita de ei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu