In 2023 o sa fie dezastru: "Ce e mai rău urmează să vină. Se va pune taxă pe cei sărăcie de anul viitor!"
Postat la: 13.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Guvernul României mizează, în proiectul de buget pe anul 2023, pe o descreştere a nivelului inflaţiei până la valoarea medie anuală de 9,6%, iar obiectivul anunțat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în ședința de Guvern de joi este ca inflaţia să ajungă la 8%, la sfârșitul anului viitor, arată Europa Liberă.
Așa cum arată cifrele, proiectul de buget pe anul viitor a fost gândit de Guvern nu doar în ideea în care spirala inflaționistă va fi evitată, ci și în speranța că inflația va scădea. Prognoza este una optimistă, recunoscută chiar din interiorul Executivului. Surse guvernamentale spun pentru Europa Liberă că este așteptată o inflație mai mare, care să depășească 10% în 2023. De altfel, proiectul de buget mizează pe o creştere reală de 2,8% a PIB-ului, estimat anul viitor la 1.552,1 miliarde de lei, dar și pe descreșterea deficitului de cont curent și a deficitului public, așadar ținerea în frâu a dezechilibrelor. Luna trecută, Banca Națională a prognozat o creștere a inflației pentru sfârşitul acestui an, de peste 16%, în timp ce estimările pentru sfârşitul anului viitor sunt de 11,2%.
Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu spune într-o analiză pe blogul său că este de preferat ca măsurile de combatere a inflației să nu fie unele radicale, deoarece aceasta „nu apare și dispare ca și cum aprinzi și stingi un bec în casă, prin simpla acționare a unui întrerupător". „În economie, aceste procese se manifestă în timp, iar dacă vrei acum să acționezi întrerupătorul - adică să crești exploziv dobânzile și să retezi dintr-o dată și drastic deficitul bugetar, te poți trezi că rămâne casa în beznă, adică rămâne economia fără combustibil, firmele rămân fără credit sau capital de lucru, dispar locuri de muncă, mulți oameni nu își vor mai putea plăti ratele bancare", spune consilierul președintelui Iohannis.
La rândul său, Marinescu afirmă că anul 2023 va fi unul dezinflației, prin ajustările economice și a politicilor monetare realizate de Guvern. Prin urmare, consilierul prezidențial spune că România nu face parte din scenariile care prezintă riscurile recesioniste ale FMI și Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). „Însă nu pot fi excluse anumite efecte de contagiune, de natură să încetinească unele categorii de exporturi și creșterea economică estimată pentru anii următori", precizează el. În aceste condiții, în opinia sa, principala provocare la adresa stabilității economice a României ar rămâne inflația.
Pe de altă parte, în condițiile unei inflații în scădere, care afectează veniturile fiscale ale statului, Marinescu atrage atenția că accentul politicilor economice ar trebui să se mute pe administrarea fiscală calitativă, amintind o colectare mai eficientă a TVA. Atât pe plan intern, cât și pe plan mondial, unul dintre factorii care au alimentat inflația - cunoscută și sub numele de „taxa pe cei săraci" pentru că îi afectează pe cei cu venituri mici - a fost prețul carburanților. Însă, în ultimele zile, petrolul a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, după intrarea în vigoare a embargoului european și a plafonului de preț al G7 cu privire la petrolul rusesc, scrie Reuters.
Scăderea vine și ca urmare a îngrijorărilor legate de perspectivele economice slabe din China, Europa și Statele Unite, dar și a ca urmare a deciziilor luate de băncile centrale privind majorarea dobânzilor - pentru a controla inflația galopantă. Toate acestea cântăresc asupra cererii de petrol și vor ajuta inevitabil la scăderea inflației. Rămâne de văzut cât va dura această perioadă, deoarece Vladimir Putin a amenințat vineri că va reduce producția de petrol a Rusiei, ca urmare a plafonării prețurilor la 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare.
În plus, președintele rus a adăugat că va refuza să vândă petrol oricărei țări care impune plafonarea adoptată de către G7. În acest scenariu, este de așteptat ca prețul combustibililor să crească pe plan global, dar economiștii se așteaptă ca majorarea tarifelor să fie ținută sub control tocmai de perspectivele economice. În ceea ce privește România, deocamdată este neclar dacă măsura compensării benzinei și motorinei cu 50 de bani va mai fi aplicată anul viitor. Măsura nu apare în proiectul de buget din 2023, iar între timp prețurile la carburanți au revenit cele de dinaintea invaziei ruse în Ucraina.
Surse din PSD spun pentru Europa Liberă că măsura este dorită în continuare, pentru că așa ar putea fi posibil ca inflația să ajungă la o singură cifră. „Nimeni nu e împotrivă", spun aceleași surse. În discuțiile cu colegii din Coaliția de guvernare, de la PNL și UDMR, a fost luată în calcul ca măsura să fie introdusă doar pentru o perioadă de câteva luni, nu pe întreg anul. Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat că nu a fost luată încă o decizie: „Vedem la finalul lunii dacă (măsura) va fi susținută".
Creșterea economică a României se bazează în continuare pe consum, în detrimentul investițiilor. Proiectul de buget pentru 2023 propune din nou o țintă de investiții de peste 7% din PIB, cu toate acestea, oficialii guvernamentali recunosc în discuțiile informale că sunt șanse mici ca el să fie atins și se poate repeta scenariul din acest an. Neglijarea investițiilor nu ar trebui să continue însă și anul viitor, deoarece o analiză recentă a McKinsey arată că românii se află în criză de buget și își adaptează consumul pe măsura incertitudinii.
Potrivit studiului realizat în noiembrie, încrederea consumatorilor din România este printre cele mai scăzute din regiune, din cauza inflației ridicate și a războiului din Ucraina, iar această lipsă de încredere are un impact semnificativ asupra obiceiurilor de consum. Principala preocupare este creșterea prețurilor, după care vine invazia din Ucraina, costurile cu sănătatea și șomajul. În plus, studiul relevă că pesimismul consumatorilor este posibil să continue, majoritatea respondenților asteptându-se ca prețurile produselor esențiale să crească pe tot parcursul anului viitor.
Din aceste motive, aproape 80% dintre consumatori au trecut la produse de uz casnic mai ieftine sau de marcă proprie a magazinului. Și la nivel mondial oamenii se confruntă cu o inflație la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, în condițiile în care prețurile la produsele de bază, cum ar fi alimentele, încălzirea, transportul și cazarea, au crescut vertiginos. Pandemia și războiul Rusiei în Ucraina au încheiat abrupt perioada confortabilă de inflație redusă și rate scăzute ale dobânzii, în timp ce guvernele și băncile centrale au menținut pe linia de plutire companiile și gospodăriile cu mii de miliarde de dolari.
Acești bani au împiedicat creșterea șomajului și falimentul companiilor, dar simultan au dezechilibrat cererea și oferta: fabricile - multe dintre ele cu activitate suspendată din cauza Covid - nu au putut să satisfacă cererea în creștere. Creșterea prețurilor la energie, la pachet cu războiul din Rusia, în urma căruia au apărut sancțiunile asupra petrolului și gazelor rusești, au făcut ca prețurile carburanților să crească și mai mult. Băncile centrale ale lumii au început să majoreze puternic ratele dobânzilor pentru a reduce cererea și a domoli inflația. Potrivit Reuters, până la sfârșitul anului 2023, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca inflația mondială să scadă la 4,7% - puțin mai puțin de jumătate din nivelul actual.
Obiectivul este ca dezinflația să aibă loc fără prăbușiri ale pieței imobiliare, falimente ale companiilor sau o creștere bruscă a numărului de șomeri. De la șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, la Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, se vorbește tot mai des despre faptul că medicamentul pentru majorarea ratelor ar putea avea un gust amar. În plus, riscurile din jurul marilor incertitudini - războiul din Ucraina, tensiunile dintre China și Occident - sunt înclinate în sens negativ.
Perspectivele obișnuite ale FMI din octombrie au fost una dintre cele mai sumbre din ultimii ani: „Pe scurt, ce este mai rău este încă urmează să vină și pentru mulți oameni, 2023 va fi ca o recesiune". Reuters mai comentează că, dacă în economiile industrializate lucrurile sunt dificile, creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente agravează sărăcia în țările sărace, precum Haiti, Sudan, Liban ori Sri Lanka. Programul Mondial de Alimentație al ONU estimează că, la nivel mondial, 70 de milioane de persoane în plus au ajuns mai aproape de foamete de la începutul războiului din Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod făr ...
-
Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol că autointitulatul candidat anti- ...
-
Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ...
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shel ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu