Impostura academică respectă regulamentul
Postat la: 10.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dacă vă întrebați la ce folosește sarabanda plagiatelor, masteratelor și doctoratelor false eliberate de facultățile nășite de impostorii serviciilor secrete, puteți găsi un răspuns în fragmentul de mai jos, extras dintr-o declarație politică mai veche a senatorului Valer Marian.
"Președintele-jucător și camarila sa au marșat pe principiul nulităților controlabile, adică pe promovarea unor oameni relativ tineri, cu pregătire mediocră și experiență redusă, care să fie șantajabili și să manifeste obediență față de tutorii lor politici. Astfel am trăit o vreme a mediocrilor, impostorilor, tupeiștilor și chiar a repetenților și corigenților, putând exemplifica în acest sens cu fostul ministru de Interne, Traian Igaș, cu fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, fostul director al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, Gheorghe Cristian Lațcău, fostul procuror general al României, Laura Codruța Koveși, cu primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, cu primul adjunct al directorului SIE, generalul Silviu Predoiu, cu președintele Curții Constituționale Augustin Zegrean, președintele ANI, Horia Georgescu ș.a.".
Numele intelectualilor de mucava și apartenența lor politică sunt puțin importante. Anul acesta, Victor Ponta, Gabriel Oprea și Laura Codruța Koveși sunt actorii războiului care a scos la iveală tot ce este mai urât în învățământul universitar și în lumea academică. Războiul plagiatelor. Orbită de patimi electorale și intoxicată de acțiunile Serviciului de Informații Externe din presa internațională, opinia publică a uitat de uriașele scandaluri iscate după 2000 de ambasada Italiei la București. Jurnaliștii descoperise zeci de italieni purtători de diplome de licență ilegale eliberate de Facultatea de Medicină din Iași. În 2006, la Universitatea de Medicină din Oradea un scandal similar lovea lumea universitară, anchetatorii descoperind că se eliberau străinilor diplome cu specializări care nu există în România. Un control efectuat la Universitatea Naţională de Apărare Carol I a dezvăluit o filieră de doctorate frauduloase în care erau implicați generali și ofițeri superiori ai Armatei române.
Mai nou, șefa Direcției Naționale Anticorupție, fata fostului procuror șef din Mediaș, Ioan Lascu, este luată în vizor de presă, fiind suspectată de copierea unor zeci de pagini în teza sa de doctorat. Au inventat jurnaliștii apa caldă ? Să fie plagiatul și impostura academică o noutate la români? Nici vorbă. Înainte de 1989, cei care pupau în fund cu nesaț Partidul Comunist Român, primeau diplome de la Academia Ștefan Gheorghiu, mai valoroase decât cele universitare. Metamorfozați în cadre universitare, politrucii PCR de ieri girează falsul intelectual de astăzi, acoperind plagiatele cu epoleți și rețeaua academică de infractori.
Plagiatul are reguli precise
În ceea ce o privește pe Laura Codruța Koveși, consultarea mult disputatei teze de doctorat susținută de șefa Direcției Naționale Anticorupție la Universitatea din Timișoara în 2011, trebuia să fie un demers pe cât de natural, pe atât de plăcut ca orice altă ședință de lectură a volumelor aflate în custodia Bibliotecii Naționale a României. Așadar, după ce am intrat în posesia unei unei legitimații de acces în această instituție, o chestiune care durează zece minute, am purces la căutarea lucrării în baza de date pusă de Biblioteca Națională, oricui, pe Internet. În arhiva Bibliotecii Naționale, o bază de date foarte bine pusă la punct, lucrarea de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal", realizată de Laura Kodruța Koveși și editată de Universitatea de Vest din Timișoara în anul 2011, se afla la cota V 95531. Totul a mers foarte bine până când m-am prezentat pentru consultare, pe la sfârșitul lunii august. În mod normal, pentru consultarea unui volum, orice volum aflat în depozitul Bibliotecii Naționale a României, este îndeajuns să aveți legitimație de acces, după care completați un bilețel și semnați o condicuță.
Un puști, custode la etajul 1 (cum urci scările rulante, în dreapta) m-a ascultat răbdător, după care mi-a recitat o poezie despre regulamentul de consultare a lucrărilor de doctorat. Pe scurt, materialele academice cu pricina nu se pot consulta decât într-o anumită zi a săptămânii, miercurea, și asta numai după o cerere prealabilă. Am întrebat dacă lucrările de doctorat nu au același regim ca toate volumele stocate în fondurile BNR ? Mi s-a răspuns că, recent, conducerea instituției a luat decizia de a restricționa accesul la aceste lucrări datorită scandalului național cu plagiatele. Apoi, m-a condus către un raft din apropiere, pe care cineva lipise o hârtie fără ștampilă și semnătură, referitoare la regimul lucrărilor de doctorat.
Iată ce conține documentul :
Tezele de doctorat se consulta la Sala de Științe Filologice
Se întocmește o cerere aprobată de șefa Serviciului Depozit Legal
Art. 3.14 Consultarea tezelor de doctorat
Tezele de doctorat, aflându-se sub incidența Legii Depozitului Legal, nu pot fi consultate decât cu aprobarea șefului Serviciului Depozit Legal, pe baza unei solicitări scrise. Numărul de titluri solicitate simultan nu va fi mai mare de 5 teze pe zi, dar comunicate pe rând, astfel încât să nu existe pe masa de lectură mai mult de 2 titluri. Utilizatorii BNR sunt rugați să completeze corect solicitarea pentru tezele de doctorat disponibile. Cotele tezelor de doctorat disponibile sunt sfișate pe site-ul bibliotecii și la Zona Cataloagelor. Utilizatorii sunt rugați să respecte Legea dreptului de autor, să nu reproducă (fotocopiere, fotografiere) pagini, pasaje și desene din lucrare. Tezele de doctorat se comunică prin Sala de Științe Filologice "Mihai Eminescu", două zile pe săptămână, luni și marți, de la 10.00-18.00. Ultima solicitare se primește la ora 16.00. Cererile se pot depune toată săptămâna, la custozii sălii de lectură "Mihai Eminescu".
Carevasăzică, o singură zi pe săptămână pentru consultarea "plagiatelor" miercuri, este de fapt două : luni și marți. După cum se observă din fotografia luată la fața locului, documentul nu este semnat sau ștampilat, deci nu este asumat de conducerea instituției. După cum aveam să aflu de la marea vântoare de plagiate pesediste, Emilia Șercan, nicăieri în țară asemenea reguli nu sunt respectate, ba chiar lipsesc cu desăvârșire.
Am întrebat custodele dacă nu cumva lucrările de doctorat nu se supun în aceeași măsură ca celelalte volume legii depozitului și legii copyrightului. Încurcat, puștiul a dat telefon mai sus. De la capătul firului am primit aceeași explicație aberantă : lucrările de doctorat se supun legilor enumerate mai înainte și nu se puteau consulta decât în anumite zile ale săptămânii, cu cerere prealabilă.
M-am supus regulilor de dânșii inventate și am revenit în data de 29.08.2016 cu o hârtie prin care nu ceream doar consultarea lucrării, ci și o copie după acaesta. Mi s-a replicat politicos că este exclusă copierea tezei de doctorat. După ce am fost plimbat print trei săli de lectură, nici vorbă de vreo sală de științe filologice, în cele din urmă am reușit să consult lucrarea în sala de drept. Am fost pus să semnez două formulare, desi de obicei, la consultarea oricărui volum din depozitul Bibliotecii Naționale nu completezi decât unul. Cu această ocazie, am aflat că, în depozitul Bibliotecii Naționale nu se află decât un singur exemplar al lucrării. Epopeea tezei de doctorat a șefei DNA s-a sfârșit la Secretariat, unde am lăsat cererea pentru copierea lucrării. Nici astăzi nu am primit vreun răspuns.
Eduard Ovidiu Ohanesian
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
-
Joburi pentru studenți: Îmbină munca și călătoria
Viața de student vine la pachet cu multe oportunități, dar și provocări. Unul dintre cele mai mari visuri ale studenților este să călătorească și să descopere lumea, dar adesea acest lucru pare greu de realizat din cauza bugetului limitat
-
Aceasta este cea mai înaltă rezoluție a imaginii atomilor realizată vreodată
Vă uitați la o imagine revoluționară a structurii atomice a ortoscandatului de praseodimiu (PrScO3) la o mărire de 100 de milioane. Acele puncte? Sunt atomii individuali din rețeaua cristalină.
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe ganduri. Bunăoară, fostul lider al fenomenului "Piața Universitatii" (din 1990), profesor de antropologie, dar si cunoscator al "ameri(me)canismului contemporan" are o postare destul de criptica pe pagina sa de Facebook:
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. Pentru a găsi dovezi ale multiversului, oamenii de știință au examinat fondul cosmic de microunde (CMBR), lumina rămasă de la Big Bang.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 2.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 3.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 4.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu