Igor Dodon e dispus sa-si tradeze țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol, prezentat drept "Președintele Transnistriei"
Postat la: 29.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Reședința oficială de la Condrița a lui Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost scena celei de-a șaptea întâlniri dintre acesta și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Pe data de 28 iulie, cei doi și-au strâns mâinile, cordial, având alături delegații ale Chișinăului și ale Tiraspolului.
Potrivit informațiilor oficiale, această "rodnică întâlnire de lucru" a avut câteva subiecte clare pe "ordinea de zi", fiind vorba despre o reluare a negocierilor în format "5+2", despre funcționarea posturilor temporare de carantină, telecomunicații, problemele cu care se confruntă lumea bancară, încetarea unor cauze penale și lansarea liniei de troleibuz Bender-Varnița. „Am discutat despre anularea posturilor temporare de carantină în zona de securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale"
Dialogul dintre Igor Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselski are, totuși, "rădăcini" adânci, discuțiile regulate având ca punct de pornire anul 2017. "Pandemia de coronavirus a fost un factor care a întârziat acest proces de negociere", a specificat Igor Dodon, însă, așa cum se spune de cele mai multe ori, devenind o regulă nescrisă, "mai bine mai târziu decât niciodată".
Ceea ce a surprins, de la bun început, a fost felul în care președintele Republicii Moldova i s-a adresat lui Vadim Krasnoselski. L-a primit și l-a prezentat pe acesta drept "Președintele Transnistriei", cu toate că teritoriul transnistrean nu este recunoscut, în plan internațional, drept "un stat independent". Mai mult, pentru ca ambiguitatea să fie "literă de lege", nici Republica Moldova nu recunoaște, oficial, independența Transnistriei, iar formula de adresare aleasă de Igor Dodon a ridicat semne de întrebare firești. Dar nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, atitudinea lui Igor Dodon stârnind o îngrijorare firească.
În urmă cu doar două luni, pe pagina oficială de Facebook a președintelui Dodon a apărut exact aceeași formulă controversată, numai că anunțul a fost șters după ce presa din Moldova a reacționat extrem de dur. Într-un astfel de context politic "abil întreținut" de ambii parteneri de dialog, specialiștii își pun întrebarea referitoare la un nou mandat de președinte pe care îl dorește Ogor Dodon. Iar o "mutare" interesantă este tocmai "delicatețea" cu care i se adresează lui Vadim Krasnoselski. Alegerile din Republica Moldova se află la distanță de doar trei luni, iar voturile locuitorilor din Transnistria par a fi mult mai importante decât declarațiile tranșante.
Există deja foarte multe voci care afirmă că în secret, pas cu pas, se urmărește - practic - "federalizarea Republicii Moldova", iar formula de adresare pe care o folosește Igor Dodon în relația cu liderul separatist Vadim Krasnoselski confirmă pașii mărunți, dar esențiali, care creionează un astfel de scenariu. Întâlnirea de la Condrița a fost criticată de, de altfel, de mișcarea Unirea - potrivit informațiilor moldovaeuropalibera.org -, partid extraparlamentar care a transmis că liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu trebuia primit la reședința prezidențială ca "un șef de stat". Pe de altă parte, Igor Dodon a notat pe pagina sa de socializare că el și Krasnoselski au "reiterat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și al securității cetățenilor". Evident, misiunea de pacificare adusă de președintele moldovean în discuție este dominată de armata rusă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu