Guvernul Dancila si Liviu Dragnea insista cu nominalizarea controversatului vicepremier Viorel Stefan la Curtea Europeana de Conturi
Postat la: 15.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Viorel Stefan a fost numit vicepremier al Guvernului Dancila in ianuarie 2019. El a mai fost, pentru o scurta perioada, ministru de Finante in vremea Guvernului Grindeanu. S-a remarcat cu proiectul care voia sa instituie taxa pe gospodarie, sustinut de Liviu Dragnea, dar care a picat dupa puternicele reactii negative ale populatiei, ministrul fiind remaniat imediat dupa acest scandal.
Pe 7 martie, Guvernul l-a propus pe Viorel Ştefan în funcţia de membru din partea României în Curtea Europeană de Conturi. Fostul ministru de Finanţe nu are însă experienţă în domeniul auditului, aşa cum are actualul reprezentant al României, căruia Guvernul nu vrea să îi prelungească mandatul. Pe 8 aprilie, Parlamentul European l-a respins, prin vot, pe Viorel Ştefan. Acum, Guvernul se pregăteşte să retransmită aceeaşi propunere.
Curtea Europeană de Conturi este o instituţie independentă din cadrul UE (nu se află în subordinea nici unei alte instituţii) şi se ocupă de verificarea modului în care banii cetăţenilor europeni sunt cheltuiţi. Odată cu importanţa funcţiei vine şi un salariu pe măsură: 22.000 de euro brut lunar (impozitul pe venit la nivelul instituţiilor UE se calculează diferit în funcţie de fiecare persoană în parte).
Pe 8 aprilie, nominalizarea lui Viorel Ştefan a fost respinsă în Comisia CONTI, din Parlamentul European, care se ocupă de bugetul Uniunii. A primit doar 8 voturi favorabile şi 18 împotrivă. România nu a pierdut postul, pentru că fiecare stat membru are un reprezentant. Trebuie doar să propună un alt nume. Guvernul s-a decis să îl susţină tot pe Viorel Ştefan. Însă va transmite propunerea abia după alegerile europarlamentare.
Executivul Dancila speră într-o nouă configuraţie în PE, care să îi fie favorabilă. Mai precis, o nouă configuraţie în Comisia CONTI, de care depinde numirea. În acest moment, România este reprezentantă de George Pufan. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani atunci când a primit funcţia la nivel european.
Viorel Ştefan este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi şi are un doctorat în Economie. Este parlamentar aflat la al şaselea mandat, membru permanent în Comisia de buget. A fost, timp de numai şase luni, ministru de Finanţe. Înaintea carierei de politician, a lucrat în NAVROM, ajungând chiar preşedintele companiei. La NAVROM a lucrat si inainte de '89, in perioada cand si Traian Basescu era reprezentant al companiei la Anvers. Viorel Stefan este si membru al Aspen Institute Romania, patronat de Mircea Geoana.
A participat la scindarea companiei NAVROM in doua societati (Navrom Bac si Navrom Reparatii) si a devenit actionar la ambele, dupa ce a fost acuzat ca a efectuat aceasta manevra tocmai pentru a "capusa" firma, el avand de asemenea plasati circa 3 milioane de lei in actiuni ale Transport Trade Services - un grup de companii cu activitati in transporturi fluviale si pe calea ferata. Din grup fac parte firmele TTS, Transfer International Spedition, Mast Co, Navrom Galati si NFR Drobeta.
Nu a lucrat deloc în domeniul auditului la nivel naţional. Deşi nu există criterii clare pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, mulți dintre cei propuşi au experienţă în acest domeniu. Dacă va fi votat până la urmă, Viorel Ştefan va merge pe o funcţie unde va primi un salariu de 4 ori mai mare decât cel primit ca membru al Guvernului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu