General american: Cea mai mare ameninţare în spaţiu vine din partea Chinei
Postat la: 20.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Spaţiul a fost "fundamental transformat" în ultimii ani de o cursă exponenţială a înarmării, a declarat un general american la Munchen, numind China drept "cea mai mare ameninţare" care trebuie contracarată înaintea Rusiei.
"Vedem o serie de arme produse de adversarii noştri strategici", a declarat generalul Bradley Chance Saltzman, şeful operaţiunilor spaţiale din cadrul Forţelor Aeriene americane.
"Cea mai mare ameninţare vine din partea Republicii Populare Chineze, dar şi din partea Rusiei", a declarat el sâmbătă seara într-o discuţie cu jurnaliştii la Conferinţa de Securitate de la Munchen. "Spaţiul, ca domeniu disputat, s-a schimbat în mod fundamental. Modul în care operăm în spaţiu trebuie să se schimbe, în principal din cauza gamei de arme pe care China şi Rusia le-au testat şi uneori chiar le-au folosit", a insistat el, referindu-se la arme cu energie dirijată, rachete antisatelit şi alte interceptări orbitale.
Cuvintele sale, care nu surprind având în vedere activităţile militare spaţiale ale marilor puteri, au o rezonanţă cu atât mai mare după întâlnirea tensionată de sâmbătă care a avut loc la Munchen între şefii diplomaţiei americane şi chineze. Antony Blinken i-a spus lui Wang Yi că balonul chinezesc care a survolat teritoriul american timp de mai multe zile înainte de a fi doborât la 4 februarie a fost un "act iresponsabil care nu trebuie să se mai repete", în timp ce Wang a denunţat "utilizarea excesivă a forţei" de către Washington şi nu şi-a cerut scuze pentru incident.
Cursa înarmării în spaţiu nu este nouă. Încă din 1985, Pentagonul a folosit o rachetă pentru a distruge un satelit în timpul unui test. De atunci, rivalii săi au arătat că au aceleaşi abilităţi: China a făcut-o în 2007, India în 2019. Iar la sfârşitul anului 2021, Rusia a pulverizat unul dintre propriii sateliţi cu o rachetă lansată de pe Pământ, o demonstraţie de forţă descrisă la vremea respectivă drept un "act iresponsabil" de către şeful NATO, Jens Stoltenberg.
Sateliţii potenţial înarmaţi cu bombe şi navele spaţiale care trag cu laser nu mai sunt doar obiecte de science-fiction. "Adversarii noştri profită de spaţiu pentru a ne ţinti (pe noi) şi pentru a extinde raza de acţiune a armelor lor", a declaratr generalul Saltzman.
Guvernele sunt din ce în ce mai netransparente în ceea ce priveşte activităţile lor militare în spaţiu, dar cursa este de aşa natură încât, în 2019, anul în care Pentagonul şi-a lansat Forţa Spaţială, un oficial american de rang înalt a estimat că Rusia şi China au potenţialul de a depăşi SUA.
Generalul Saltzman respinge însă ideea că Washingtonul este acum în urmă.
Dar bătălia a evoluat de la ideea de a distruge sateliţii cu rachete sau de la sateliţi kamikaze la găsirea unor modalităţi de a-i deteriora cu arme laser sau cu microunde de mare putere, a explicat generalul.
"Mă voi asigura întotdeauna că vom păstra capacităţile funcţiilor critice, cum ar fi comanda şi controlul naţional sau comanda şi controlul nuclear", a spus generalul.
Conflictul din Ucraina ne-a reamintit, de asemenea, de importanţa fundamentală a spaţiului în războiul de astăzi, ca să nu mai vorbim de cel de mâine, a arătat generalul. "Spaţiul este important în războiul modern. Poţi ataca spaţiul fără să te duci acolo, prin intermediul reţelelor cibernetice şi al altor vectori. Această hiperactivitate militară, însoţită de o proliferare comercială la fel de exponenţială, ridică problema daunelor colaterale, a resturilor distructive şi, în sens mai larg, a unui cod internaţional de conduită", a subliniat generalul Saltzman.
El nu a avut niciodată o discuţie cu omologii săi chinezi şi ruşi, spun surse din anturajul său.
La Munchen el s-a întâlnit cu ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram şi a participat la o masă rotundă. "Am vorbit despre un comportament responsabil", a declarat ofiţerul. "Există un mod bun de a ne comporta, care nu generează resturi, care nu interferează, care păstrează distanţe de siguranţă, cu comunicare în caz de probleme", a arătat el.
Pentru că spaţiul va fi "din ce în ce mai congestionat", este nevoie de reguli normative, prin intermediul unor noi tratate internaţionale, deoarece textele existente nu mai răspund nevoilor de dezvoltare, a subliniat generalul Bradley Chance Saltzman.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu