Gaza ar putea sa fie o mare diversiune islamică. Alte cinci fronturi susținute de Iran se activează împotriva Israelului
Postat la: 24.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu 120.000 de israelieni evacuați din casele lor pentru a fugi de proiectile și infiltrații, Israelul se confruntă cu cea mai mare și mai diversificată provocare de la războiul din 1973. Fronturile din Cisiordania, Liban, Siria, Irak și Yemen - toate susținute de Iran - se vor activa cu fitilul aprins de masiva ofensivă militară israeliană împotriva grupării fundamentaliste Hamas.
Astăzi, Iranul își vede tot mai aproape visul unei confruntări de la apropiații săi care înconjoară marele său inamic, fără a fi nevoie de o ciocnire directă, și coșmarul său de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, pare tot mai îndepărtat. Atacurile și avertismentele din acest weekend în zone mai mult sau mai puțin îndepărtate de statul evreu ar putea duce la un război regional pe măsură ce iminenta incursiune terestră în Fâșia Gaza progresează, scrie El Mundo. Trauma cauzată de cel mai mare atac din istoria Israelului (1.400 morți, 213 de răpiți și 100 dispăruți) explică represaliile militare fără precedent care au făcut peste 4.600 de morți pe teritoriul controlat de Hamas și locuit de peste 2,2 milioane de oameni.
GAZA
Este epicentrul războiului și al suferinței. Spre deosebire de escaladările anterioare, autoritățile israeliene nu intenționează să "lovească Hamas", ci mai degrabă să-l elimine. „Forțele aeriene lovesc mulți teroriști, dar singura modalitate de a pune capăt Hamas ca regim și cu capacitatea sa armată este o intervenție la sol", explică pentru EL MUNDO un fost oficial superior israelian de la Ministerul Apărării, adăugând: "Nicio țară care a suferit un astfel de carnagiu nu poate sta cu mâinile în brațe. Hamas, pe care am încercat să-l liniștim cu bani și permise de muncă pentru locuitorii din Gaza, nu mai poate fi vecinul nostru".
Dar calea către acest obiectiv israelian a devenit un iad pentru palestinienii din Fâșie, în special din nord, care nu își amintesc de asemenea bombardamente letale și intense.
Forțele Aeriene folosesc din ce în ce mai multă forță cu obiectivul declarat de a facilita intrarea soldaților săi. Cu toate acestea, Washingtonul preferă să prelungească așteptarea invaziei, luând în considerare posibilitatea eliberării mai multor persoane răpite.
"Aș dori să avertizez Statele Unite și regimul marionetă israelian că, dacă nu pun imediat capăt crimelor împotriva umanității și genocidului din Gaza, orice este posibil în orice moment și regiunea va deveni incontrolabilă", a avertizat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Hossein Amir-Abdollahian.
CISIORDANIA
Pentru prima dată de la a doua Intifada de acum 20 de ani, Israelul a folosit un avion de luptă împotriva milițiilor din Cisiordania. Potrivit Israelului, motivul a fost distrugerea unui complex subteran din moscheea Al Ansar, din tabăra de refugiați Jenin, pentru a demonta un comando al Hamas și Jihadului Islamic. Potrivit Channel 12, urmau să comită un atac sinucigaș sau o infiltrare.
Cisiordania părea cel mai propice loc pentru o confruntare la scară largă după mai bine de un an de atacuri, raiduri și ciocniri armate, în timp ce Gaza a rămânea relativ calmă. Hamas a preferat să-și păstreze regimul și să încurajeze atacurile de la Jenin sau Nablus. Cel puțin asta a crezut Israelul într-o eroare pe care a plătit-o letal.
"Succesul" Hamas a fost larg aplaudat de susținătorii săi din Cisiordania, sub supravegherea atentă a Israelului și a Autorității Palestiniene. De atunci, cel puțin 90 de palestinieni și un soldat israelian au fost uciși în ciocniri, atacuri dejucate, operațiuni și revolte.
LIBAN
Dacă va fi complet activat, al doilea cel mai fierbinte front va deveni cel mai mare. Puternicul grup Hezbollah a susținut atacul Hamas cu cuvinte și lovituri (practic rachete dirijate antitanc) cu scopul de a "distrage atenția" inamicului comun în campania sa din Gaza. Israelul a răspuns cu forță, dar într-o manieră limitată, într-un schimb de lovituri care în orice alt moment ar fi provocat un război ca cel din 2006. Această dată a fost amintită de premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-l avertiza pe șeful miliției, Hassan Nasrallah: "Nu știu acum dacă Hezbollah va decide să intervină pe deplin în război, dar dacă o va face, va fi mai rău decât în războiul din 2006. Va face greșeala vieții sale". El a trimis un mesaj și poporului libanez că intervenția mișcării pro-Iran va determina Israelul să lovească grupul în așa fel încât "însemnătatea pentru acesta și pentru Liban ar fi devastatoare".
Hezbollah are o dilemă. Dacă intervine direct, trupele sale și Libanul ar putea ajunge să sufere și mai mult decât în războiul din 2006. Dacă nu o face, își va lăsa aliatul sunit singur în axa iraniană. Decizia este în mâinile lui Nasrallah și ale Iranului. Până acum, a reușit să perturbe viața a 60.000 de israelieni evacuați și a făcut ca forțele armate israeliene să se împartă în două fronturi.
SIRIA
Pentru a doua oară de la începutul războiului cu Hamas, un atac aerian atribuit Israelului a lovit aeroporturile din Alep și Damasc, lăsându-le pistele de aterizare în afara serviciului. Așa cum a făcut în ultimii ani după lansarea de rachete împotriva convoaielor de arme trimise de la Teheran milițiilor sale din Siria sau Hezbollah din Liban, Israelul nu a făcut comentarii publice, dar consideră că Iranul dorește să profite de criză pentru a accelera furnizarea de material militar.
Siria este o piesă fundamentală în ringul conceput de Garda Revoluționară iraniană în jurul Israelului, fie cu rachete trase, fie ca platformă pentru a trimite arme sofisticate către Hezbollah din Liban.
YEMEN
Cele douăzeci de rachete și drone trase de Houthi împotriva Israelului și interceptate de Statele Unite au declanșat alarme în Kyria (Tel Aviv) și la Pentagon (Washington). Duminica aceasta, miliția pro-iraniană a avertizat că "navele sioniste" vor fi lovite în Marea Roșie, dacă bombardamentele din Gaza vor continua. Posibila sa participare la conflictul este unul dintre motivele întăririi militare americane în regiune.
IRAK
Mai multe miliții pro-iraniene au dezvăluit că sunt în contact cu Hamas și promit că nu vor sta cu brațele încrucișate, dacă războiul va continua. În conversația sa telefonică cu liderul islamist Ismail Haniyah, secretarul general al mișcării șiite Al Nujaba, Akram Al-Kaabi, a promis ajutor. Pentru moment, Statele Unite au ordonat evacuarea personalului neesențial de la ambasada lor din Bagdad și de la consulatul din Erbil.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu