Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriela Firea, campioana proceselor intentate jurnalistilor si rivalilor politici. Unele cazuri sunt pe banii bucurestenilor

Postat la: 06.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gabriela Firea a deschis in ultimii 3 ani un numar impresionant de procese in care cere daune morale de zeci de mii de euro unor politicieni sau ziaristi, nemultumita de afirmatiile publice facute de acestia sau de dezvaluirile jurnalistice care o vizau. Firea conduce detasat in topul alesilor care se razboiesc in instante cu presa si cu rivalii politici.

Primaria Capitalei plateste cheltuielile de judecata in cazul celor mai recente procese. Motivul: Gabriela Firea intenteaza procesele in calitate de primar al Muncipiului Bucuresti. Pe lista celor dati in judecata de Firea se afla fosti sau posibili candidati la Primaria Capitalei, cum ar fi: deputatul USR Nicusor Dan, deputatul PMP Robert Turcescu, europarlamentarul Cristian Busoi sau presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Ciprian Ciucu. Lista politicienilor dati in judecata de Gabriela Firea este completata cu mai multi consilieri generali - Octavian Berceanu (USR), Catalin Deaconescu (PNL) si Roxana Wring (USR) si de deputatul liberal Gigel Stirbu. In cele mai multe procese, Firea cere daune morale de 100.000 de euro.

Printre jurnalistii cunoscuti chemati la judecata de Gabriela Firea sunt Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor), Denise Rifai (Realitatea TV) si Floriana Jucan (QMagazine). La primul termen de judecata, primarul a renuntat la procesele intentate Florianei Jucan si Denisei Rifai. Gabriela Firea a castigat daune morale in doar doua procese, cu bloggerul Cetin Ametcea (20.000 de lei) si cu europarlamentarul Cristian Busoi si agentia Agerpres (1 leu), dar deciziile nu sunt definitive. In procesul intentat lui Robert Turcescu, judecatorii au respins cererea Gabrielei Firea, si au atras atentia asupra artificiului juridic folosit de aceasta, atunci cand intenteaza procesele in calitate de primar.

"Cererea de chemare in judecata a fost formulata de Primarul General al Municipiului Bucuresti, in nume personal, iar nu ca reprezentant al Municipiului Bucuresti, cererea fiind, asadar, formulata de o persoana ce nu are capacitate juridica si, in consecinta, nu are capacitate procesuala de folosinta", motiveaza judecatorii.

Trebuie spus ca pe lista proceselor enumerate nu apare cazul 10816/3/2018, in care iubita liderului PSD Liviu Dragnea, Irina Tanase, Viorica Dancila, Gabriela Firea, Lia Olguta Vasilescu si Carmen Dan cer daune de 500.000 de euro jurnalistilor de la Times New Roman.

Cel mai recent proces este dosarul 33680/3/2019, deschis la Tribunalul Bucuresti pe 8 noiembrie 2019. Obiectul procesului: actiune in raspundere delictuala. Gabriela Firea, in calitate de primar general al municipiului Bucuresti, ii cheama in judecata pe mai multi jurnalisti si sefi ai ziarului Libertatea: Oana Costea, Mirela Neag, Catalin Tolontan si Razvan Lutac. Supararea edilului este legata de mai multe articole publicate de "Libertatea" privind achizitia a 100 de tramvaie.

Nu este singurul proces pe care primarul l-a intentat jurnalistilor de la Libertatea. In dosarul 27383/3/2018, primarul si sotul sau, Florentin Pandele, i-au chemat in judecata pe mai multi jurnalisti si sefi din trustul Ringer, care editeaza cotidianul: Catalin Lupasteanu, Robert Tatarus si Mihnea Vasiliu. Era vorba de o investigatie publicata in Libertatea in august 2018, intitulata "Casa de interventii - Inculpati interceptati de DNA cand povestesc interventiile Firea & Pandele". Firea si Pandele au fost prezentati pe prima pagina drept personajele malefice din serialul Netflix "House of Cards".

Dosarul a fost deschis pe 9 august 2018 la Tribunalul Bucuresti. Pe 22 mai, judecatorii au respins actiunea ca neintemeiata. Decizia nu este definitiva. "Obliga reclamantii la plata catre parata SC Ringier Romania SRL a sumei de 6.996 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare", se arata in minuta Tribunalului.

In dosarul 26278/3/2019, Gabriela Firea, in calitate de primar general al municipiului Bucuresti, o cheama in judecata pe Irina Zamfir, membru al unui ONG, care urmareste activitatea adminstratiei locale, inclusiv a Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Irina Zamfir a participat la mai multe sedinte ale CGMB, a organizat mai multe actiuni publice impotriva deciziilor luate de edil si critica pe retelele sociale activtatea Gabrielei Firea. Procesul a fost deschis pe 4 septembrie 2019, dar instanta nu a stabilit primul termen de judecata, potrivit portalului instantelor.

La mijlocul lunii iulie 2019, Gabriela Firea incepe o adevarata campanie in instanta impotriva rivalilor politici. In calitate de primar general al Capitalei, ea deschide patru procese la Tribunalul Bucuresti avand ca obiect "actiune in raspundere delictuala". In esenta, edilul cere daune morale de cate 100.000 de euro, pentru ma multe afirmatii sau postari pe retele sociale. De exemplu, consilerii generali Octavian Berceanu (USR) si Catalin Deaconescu (PNL) atrageau atentia pe Facebook ca Firea pregateste "un tun imobiliar", in cazul unui imobil care urma ajunga in patrimonul Societatii de Transport Bucuresti, printr-un aport in natura la capitalul social. Pe de alta parte, deputatul liberal Gigel Stirbu a facut mai multe declaratii pe tema autobuzelor cumparate in Bucuresti.

In dosarul 21804/3/2019, deschis pe 16 iulie 2019, il da in judecata pe consilierul general Octavian Berceanu (USR). Pe 24 octombrie 2019, judecatorii anuleaza cererea de chemare in judecata, dar decizia este cu drept de reexaminare, potrivit portalului instantelor. In dosarul 21808/3/2019, deschis pe 16 iulie 2019, Firea il da in judecata pe consilierul general Catalin Deaconescu (PNL). Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie, potrivit portalului instantelor.

In dosarul 21981/3/2019, deschis pe 17 iulie 2019, este dat in judecata deputatul Nicusor Dan (USR), fost candidat pentru functia de primar general al Bucurestiului la alegerile din iunie 2012 si alegerile locale din 2016. Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie 2020, potrivit portalului instantelor. In dosarul 22466/3/2019, deschis pe 23 iulie 2019, Firea il da in judecata pe deputatul liberal Gigel Stirbu. Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie 2020, potrivit portalului instantelor.

Dosarul 14027/3/2019 a fost deschis de Gabriela Firea pe 10 mai 2019 impotriva lui Nicusor Dan la Sectia a V-a Civila de la Tribunalul Bucuresti, proces intentat tot in calitate de primar general. Un proces finalizat rapid, primul si singurul termen de judecata a fost pe 12 iulie 2019, cand instanta a anulat cererea de chemare in judecata. Deciza este cu drept de reexaminare, potrivit portalului instantelor. Nicusor Dan a reactionat imediat dupa anuntul sentintei: Ce dovada mai mare de incompetenta decat sa inaintezi un dosar in instanta, pe care sa il anunti public si pentru care sa nu fii in stare sa platesti taxa de timbru?

Motivul deschiderii acestui proces a fost explicat de Gabriela Firea in mai 2019, atunci cand l-a dat in judecata pe Nicusor Dan, dar si pe fostul consilier general Roxana Wring (despre procesul intentat acesteia, urmeaza in text - n.red.). Edilul le solicita celor doi fosti lideri USR daune morale de 100.000 de euro. Cazul 12454/3/2019 a fost deschis de Gabriela Firea pe 23 aprile 2019, la Tribunalul Bucuresti, proces intentat tot in calitate de primar general. Firea o chema in judecata pe fostul presedinte USR Bucuresti, Roxana Wring, pentru mai multe declaratii facute de aceasta despre unele decizii luate de edil.

Judecatorii au respins pe cererea ca nefondata, in 22 noiembrie 2019, dar decizia nu este definitiva, potrivit portalului instantelor. Dupa cum am aratat, sentinta a fost salutata de Roxana Wring, care a atras atentia ca taxa de timbru a fost platita din bani publici. "Instanta i-a respins cererea ca fiind nefondata, iar 8.300 de lei, taxa de timbru platita din bani publici, s-au risipit degeaba, pe onoarea nereperata a unui primar cu orgoliu mare si reusite mici. Asadar, nu eu ii stric imaginea, ci deciziile proaste pe care le ia sistematic in calitate de primar. Ceea ce nu mai este deloc o noutate", a scris, pe Facebook, Roxana Wring.

Procesul 31238/3/2018 a fost deschis de Gabriela Firea si de sotul acesteia, primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, in septembrie 2018. Ce doi chemau la bara firma Babilon Press SRL, care editeaza revista QMagazine, pe managerul general al publicatiei, Floriana Jucan, si pe jurnalista Nora Noapte. O publicatie care sub conducerea Florianei Jucan s-a remarcat prin mai multe articole favorabile guvernelor impuse de Liviu Dragnea si programului de guvernare promovat de fostul lider PSD.

In mod ciudat, sotii Pandele renunta la litigiu la primul termen de judecata, pe 27 februarie 2019, si sunt de acord sa achite chiar onorariul avocatului Babilon Press SRL. "Ia act de renuntarea la judecata cererii. Obliga reclamantii la plata catre parata Babilon Press SRL a sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat redus. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucuresti", se arata in minuta instantei.

Similar, in dosarul 34376/3/2018, Gabriela Firea a chemat-o in judecata pe realizatoarea TV Denise Rifai. Procesul a fost deschis la Tribunalul Bucuresti pe 16 octombrie 2018, dar la primul termen de judecata primarul Capitalei a renuntat la actiune. Potrivit cererii de chemare in judecata, Firea solicitase daune morale de 100.000 de euro, in acest caz si a sustinut ca Denise Rifai ar fi defaimat-o in emisiunile din 13 iunie si 14 iunie 2018. "Politica dusa, insa, de aceasta emisiune este clar una de defaimare, fara nicio intentie de informare obiectiva a cititorilor. Doamna Denise Rifai incalca grav codul deontologic al meseriei de jurnalist si de moderator in cazul de fata", sustinea edilul.

Nici Rifai nu s-a lasat mai prejos: "Nu o cred in stare pe Gabriela Firea sa duca un meci cu mine pe terenul justitiei. Probabil isi va retrage plangerea, iar daca nu o va face... surprize, surprize... doamna Primar General!". In final, edilul si-a retras cererea de chemare in judecata pe 14 mai 2019, asa cum am aratat.
Rifai

In dosarul 17826/3/2018 de la Tribunalul Bucuresti, Gabriela Firea ii cerea deputatulu PMP, Robert Turcescu daune morale de 100.000 de euro, dupa ce intr-o emisune la B1 TV a facut mai multe declaratii legate de activitatea edilului si fata de Primaria Bucuresti.

Cazul a fost deschis pe 28 mai 2018, iar prima decizie a venit in noiembrie 2018. Judecatorii au respins cererea Gabrielei Firea, dupa ce au admis o exceptie ridcata de avocatul deputatului PMP, a anulat cererea de chemare in judecata si a obligat-o la plata cheltuiellor de judecata.

"Admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a Primarului General al Municipiului Bucuresti. Constata nulitatea cererii formulate de reclamantul Primarul General al Municipiului Bucuresti in contradictoriu cu paratul Turcescu Robert Nicolae. Obliga reclamantul sa plateasca paratului suma de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare", se arata in minuta instantei.

Dupa ce a analizat legisliata in vigoare, Tribunalul Bucuresti a explicat ca cererea a fost formulata de Gabriela Firea in nume personal, nu in calitate de reprezentant legal al Municipiului Bucuresti.

"Primarul este o autoritate executiva care indeplineste atributiile prevazute de lege, printre care si aceea de a reprezenta in justitie unitatea administrativ-teritoriala, insa numai unitatea administrativ-teritoriale este persoana juridica de drept public, cu capacitate juridica deplina, primarul neputand fi, in nume personal, astfel cum se prevede expres la art. 21 alin. 21din Legea nr. 215/2001 (a administratiei locale - n.red.), titular de drepturi si obligatii in plan procesual, ci putand sta in judecata exclusiv in calitate de reprezentant legal.

In cauza, cererea de chemare in judecata a fost formulata de Primarul General al Municipiului Bucuresti, in nume personal, iar nu ca reprezentant al Municpului Bucuresti, cererea fiind, asadar, formulata de o persoana ce nu are capacitate juridica si, in consecinta, nu are capacitate procesuala de folosinta.

Retinand ca in conditiile art. 56 alin. 3 teza a II-a Cod procedura civila actele de procedura indeplinite de cel care nu are capacitate de folosinta sunt lovite de nulitate absoluta, tribunalul va admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a Primarului General al Municipiului Bucuresti si, in consecinta, va constata nulitatea cererii formulate de Primarul General al Municipiului Bucuresti in contradictoriu cu paratul Turcescu Robert Nicolae", motiveaza judecatorii.

In dosarul 39783/299/2017, Gabriela Firea le cere liberalului Cristian Busoi si agentiei de presa Agerpres sa-i plateasca daune morale de 1 leu, iar hotararea judecatoreasca sa fie publicata pe site-ul agentiei.

Busoi facuse mai multe declaratii cu privire la promovarea intr-o viitoare sedinta a CGMB a unui proiect de hotarare prin care sa se aprobe un nou regulament privind activitatea de taximetrie in Bucuresti.

"Nu exista nici un motiv real al interzicerii Uber si Taxify (...) Singurul motiv real al deciziei primarului este un lobby puternic, multi bani si beneficii castigate de un grup de interese apropiat primarului general", afirma actualul europarlamentar, pe 5 decembrie 2017.

"Domnul Busoi va trebui sa produca dovezi ale apropierii mele de vreun grup de interese, in caz contrar urmand sa suporte rigorile legii. Inteleg, pana la un punct, adversitatea politica si nevoia organica a domniei sale de a ma ataca pentru a se valida in functia pe care o detine, dar nu pot accepta la nesfarsit ca astfel de alegatii, iresponsabile si agramate, sa fie lansate in spatiul public fara consecinte", declara Firea.

Procesul a fost deschis pe 20 decembrie 2017 la Judecatoria Sectorului 1. In prima instanta, magistratii au respins solicitarea Gabriele Firea. Primarul a contestat decizia, iar Tribunalul i-a dat dreptate.

"Admite apelul. Schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca: Admite cererea. Obliga paratii, in solidar, la plata sumei de 1 leu cu titlu de daune morale catre reclamanta.

Obliga paratii la publicarea, pe cheltuiala lor, a hotararii judecatoresti pe site-ul Agerpres. Cu recurs in termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucuresti
", se arata in minuta instantei, potrivit portalului instantelor.

Intregul caz urmeaza sa ajunga pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti care vor da o decizie definitiva.

In dosarul 31294/3/2016, Gabriela Firea cerea fostului consilier general Ciprian Ciucu (PNL) daune de 600.000 de lei si publicarea hotararii ce se va pronunta intr-un ziar de larga circulatie si sa o difuzeze pe posturile publice de televiziune TVR1 si TVR HD.

Procesul a fost deschis pe 19 august 2016, la scurt timp dupa ce Firea a fost aleasa primar general, 23 iunie 2016. Ciprian Ciucu s-a remarcat printr-o critica constanta a activitatii Gabrielei Firea.

Fost membru al societatii civile, Ciucu a cochetat in 2016 cu candidatura la Primaria Capitale, fiind sprijinit de partidul M 10, infiintat de Monica Macovei. Ulterior a fost cooptat de liberalul Catalin Predoiu, care a candidat in 2016 la Primaria Capitalei, pe lista consilierilor generali PNL.

Pe 24 februarie 2017, la primul termen al procesului, Firea a renuntat la procesul cu Ciucu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE