FT: Neptun Deep, folosit de România împotriva Austriei în cazul Schengen
Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Proiectul Neptun Deep, situat în Marea Neagră a ajuns la mijlocul unei dispute diplomatice internaționale, provocată de refuzul continuu declarat de Austria pentru aderarea țării noastre la spațiul Schenghen.
Aflat parțial în proprietatea gigantului energetic austriac OMV, zăcământul de gaze Neptun Deep din largul coastelor României are potențialul de a produce 10 miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2027. Luna trecută, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că, atât timp cât Austria continuă să se opună cererii de aderare a țării sale la spațiul Schengen, guvernul său nu va modifica o lege care controlează vânzările de gaze offshore, față de care OMV a protestat.
„Vom merge mai departe pe baza formei actuale a legii offshore, așa cum România va continua să își susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția", a declarat Ciolacu jurnaliștilor după întâlnirea cu o delegație OMV la București, pe 18 septembrie, potrivit Financial Times.
Un drept de veto al guvernului asupra contractelor private în „situații de urgență" a fost garantat de amendamentul Bucureștiului la statutul care reglementează vânzările de gaze offshore, pe care OMV l-a contestat în iunie în fața unei curți internaționale de arbitraj. OMV Petrom deține 50% din Neptun Deep, iar restul de 50% este controlat de guvernul român.
Anterior, Ciolacu a promis că va da în judecată Viena și va cere daune de până la 2% din produsul intern brut al țării sale, deoarece România a fost exclusă din Schengen timp de peste zece ani de la data admiterii sale inițiale.
Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a declarat pentru Financial Times că acest conflictul nu ar trebui redus la un schimb de „dintre pentru dinte" în care „voi ne dați Schengen, noi vă dăm gaz din Marea Neagră".
Potrivit acestuia, legislația privind gazele permite guvernului să „intervină" în afacerile cu clienți privați în „anumite situații de urgență", ale căror detalii, potrivit OMV, nu sunt în totalitate evidente.
Burduja a adăugat, totuși, că românii „au fost extrem de dezamăgiți" de faptul că nu sunt membri ai spațiului Schengen. Potrivit acestuia, veto-ul Vienei „a părut o decizie politică care nu are nimic de-a face cu pregătirea țării noastre".
OMV a refuzat să comenteze „deciziile politice", dar a declarat că are „speranța" că România va fi admisă în curând în spațiul Schengen. Capacitatea de a circula liber peste granițe este unul dintre punctele forte fundamentale ale UE în prezent.
Mediul de afaceri a îndemnat în mod subtil guvernul austriac să aprobe aderarea României și Bulgariei la Schengen.
În România, OMV are aproximativ 8.000 de angajați. Cu aproximativ 7% din toate încasările fiscale din România în 2022, societatea sa mixtă din această națiune, OMV Petrom, în care deține pachetul majoritar de acțiuni, este cel mai mare contribuabil din această țară.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mare decât orice expert uman, stabilind astfel originea whisky-ului, fie din SUA, fie din Scoția.
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va deveni vacant, urmând a fi repartizat Cosminei Cerva, anunță surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu