Fratii Micula ar putea pierde despagubirile de 80 de milioane de euro. Avocatul Curtii de Justitie a UE cere rejudecarea cauzei la Tribunalul European
Postat la: 04.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Avocatul general al Curtii de Justitiei a Uniunii Europene sustine, in concluziile prezentate in fata judecatorilor saptamana aceasta, ca Tribunalul Uniunii Europene a savarsit o eroare de drept concluzionand ca Executivul comunitar nu era competent sa examineze, in lumina dreptului ajutoarelor de stat, despagubirea platita de Romania fratilor Micula.
Potrivit acestuia, o procedura arbitrala initiata in temeiul unui tratat bilateral de investitii incheiat intre un stat membru si un stat tert inainte de aderarea la Uniune a acestuia din urma, parte la arbitraj, nu poate aduce atingere autonomiei dreptului Uniunii. In concluziile prezentate joi, avocatul general Maciej Szpunar respinge mai intai argumentele potrivit carora procedura arbitrala in cauza si hotararea arbitrala subsecventa aduc atingere principiului increderii reciproce si autonomiei dreptului Uniunii, avand in vedere principiile stabilite de Curte in Hotararea Achmea.
Conform acestei hotarari, dreptul Uniunii se opune unui mecanism de solutionare a litigiilor prevazut de un TBI incheiat intre doua state membre si care implica faptul ca un tribunal arbitral, in afara sistemului jurisdictional al Uniunii si nesupus controlului unei instante a unui stat membru, poate sa interpreteze sau sa aplice dreptul Uniuni. Avocatul general nu este de acord cu analiza Tribunalului (o instanta specializata in cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene) potrivit careia dreptul European Food si altii de a primi presupusa masura de ajutor care consta in despagubirea acordata prin hotararea arbitrala s-a nascut la momentul incalcarii de catre Romania a dispozitiilor TBI. Astfel, Romania a fost tinuta sa acorde despagubirea in cauza, iar dreptul de a o primi a fost conferit numai dupa ce litigiul a fost solutionat.
Asadar, in opinia sa, Tribunalul a savarsit o eroare de drept si o eroare in calificarea juridica a faptelor statuand ca ajutorul in discutie fusese acordat la momentul incalcarii de catre Romania a TBI, intrucat presupusa masura de ajutor a fost acordata la momentul in care a fost recunoscut dreptul de a primi despagubirea si in care, in mod corelativ, Romania a fost obligata sa plateasca aceasta despagubire, respectiv dupa adoptarea hotararii arbitrale, cu ocazia punerii sale in aplicare de catre Romania. Or, acest moment era ulterior aderarii Romaniei la Uniune. Rezulta ca dreptul Uniunii era aplicabil acestei masuri si ca Executivul comunitar era competent, in temeiul articolului 108 TFUE, sa examineze despagubirea in discutie in lumina dreptului ajutoarelor de stat.
Avocatul general propune asadar Curtii sa anuleze hotararea atacata si sa trimita cauza spre rejudecare la Tribunal. Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar daca, in marea majoritatea cazurilor, peste 80%, judecatorii CJUE tind sa urmeze opiniile avocatului general. In anul 1998, autoritatile romane au adoptat o ordonanta de urgenta a guvernului prin care se acordau investitorilor din regiuni defavorizate anumite stimulente fiscale pe o perioada de zece ani. In cadrul procesului de pregatire a aderarii la Uniune, Romania a pus capat acestui regim de stimulare in anul 2005, cu alte cuvinte cu trei ani mai devreme decat ceea ce prevedea legislatia.
Ioan si Viorel Micula, investitori suedezi cu resedinta in Romania, sunt actionarii majoritari ai societatii European Food and Drinks Group, beneficiara a acestor stimulente. Conform dispozitiilor unui tratat bilateral de investitii incheiat in anul 2002 intre Suedia si Romania privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, domnii Micula, precum si alti reclamanti au solicitat instituirea unui tribunal arbitral pentru a obtine despagubiri pentru prejudiciile cauzate de abrogarea stimulentelor prevazute de OUG.
In anul 2013, tribunalul arbitral a estimat ca Romania nu a reusit sa asigure un tratament just si echitabil investitiilor si a acordat reclamantilor despagubiri in cuantum de aproximativ 180 de milioane de euro. In anul 2015, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care se declara ca plata despagubirii constituie un ajutor de stat si a solicitat Romaniei sa recupereze sumele deja platite si sa se abtina de la orice alta plata.
"In urma unei investigatii amanuntite, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca suma platita de Romania celor doi investitori suedezi drept despagubire ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie sa ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata", se arata intr-un comunicat la CE de la acea data.
Sesizat cu aceasta cauza, Tribunalul Uniunii Europene a anulat, in 2019, decizia Comisiei Europene, estimand ca aceasta nu era competenta sa examineze in lumina dreptului ajutoarelor de stat despagubirea care viza compensarea prejudiciului suferit prin retragerea prematura a unui regim de stimulare, inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, si ca aceasta despagubire nu constituia un ajutor de stat. Comisia Europeana a formulat recurs si solicita Curtii de Justitie sa anuleze hotararea Tribunalului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu