Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












"Fratele" mason al lui Secureanu a umflat de 4 ori costurile unei clinici pe bani europeni. Patronul Sanimed, condamnat în primul dosar al EPPO sub conducerea lui Kovesi

Postat la: 20.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Afaceristul mason Cătălin Hideg, precum și firma acestuia, Sanimed, au fost condamnați de Tribunalul București pentru fraudă cu fonduri europene și spălare în primul dosar instrumentat de Parchetul European (EPPO) sub conducerea Laurei Codruța Kovesi.

Cătălin Hideg a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de 14 milioane de lei în legătură cu ridicarea unui centru de recuperare pentru vârstnici (RecuMed) cu bani europeni, „umflând" costurile prin intermediul unor firme off-shore din Spania, Portugalia și Cipru.

Tribunalul București a pronunțat pe data de 16.02.2024 o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pe numele lui Cătălin Robertino Hideg, un afacerist vizat și în celebra achiziție de echipamente medicale din pandemie printr-o firmă de băuturi, respectiv SC Romwine & Cofee SRL din Giurgiu.

„Maniera în care a fost concepută săvârșirea infracțiunilor (...) toate cu scopul decontării unei valori de aproximativ 4 ori mai mare decât cea pe care o presupunea achiziția echipamentelor și a bunurilor necesare proiectului, cu consecința obținerii de către inculpați a diferenței de aproximativ 2.500.000 euro, exclud din start concluzia că gravitatea infracțiunilor sau periculozitatea infractorului ar fi diminuate", reține Tribunalul București în motivare.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Cătălin Robertino Hideg este „fratele" mason al fostului manager al Spitalului Malaxa, Adrian Florin Secureanu, condamnat și el la 3 ani și 8 luni de pușcărie pentru delapidare.

În acest dosar de infracțiuni economice, Hideg a fost acuzat că a construit un centru de recuperare pentru vârstnici prin documente false și achiziții fictive, cu un prejudiciu de 14 milioane de lei.

În aceeași cauză instrumentată de EPPO, compania lui Hideg, Sanimed, a fost condamnată ca persoană juridică la plata unei amenzi penale de 500.000 de lei pentru infracțiunile de spălare de bani și fraudă cu fonduri europene.

Pe scurt, Cătălin Robertino Hideg a sifonat bani europeni pentru construcția RecuMed prin interpunerea a 3 firme off-shore care au „umflat" de 4 costurile reale în raport cu autoritățile care manageriau proiectul, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Cercetării.

În realitate, firmele de la care Cătălin Robertino Hideg făcea achizițiile erau controlate de acesta prin interpuși, iar banii s-au întors tot în compania Sanimed.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei Tribunalului București, în care judecătorul explică mecanismul prin care Hideg a dat un tun de 14 milioane de lei:

„Legătura de cauzalitate este pe deplin dovedită de probele administrate în cauză, obținerea fără drept a fondurilor nerambursabile fiind consecința prezentării/depunerii la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Cercetării și Inovării de înscrisuri și declarații false și inexacte, atât în legătură cu procedura de atribuire a contractului de furnizare a echipamentelor și pentru realizarea lucrărilor de construcții necesare realizării proiectului Recumed, cât și în legătură cu derularea efectiva a acestui proiect.
Sub aspectul laturii subiective, vinovăția îmbracă forma intenției directe întrucât inculpatul a cunoscut urmările faptei sale și le-a urmărit prin comiterea acestora.

Astfel, inculpatul (Hideg Robertino Cătălin - n.r.), acționând în numele, interesul și în realizarea obiectului de activitate al Sanimed International Impex SRL, a pus la punct întregul mecanism de fraudare a proiectului finanțat din fonduri europene, încă dinaintea aprobării acestuia și a semnării contractului de finanțare, cunoscând caracterul fals sau inexact al documentelor depuse, urmărind astfel obținere pe nedrept de fonduri europene nerambursabile.

Sub aspectul laturii obiective a infracţiunii (de spălare de bani - n.r.), elementul material este reprezentat de acțiunile inculpatului (Hideg Robertino Cătălin - n.r.), realizate în numele, interesul și obiectul de activitate al SC Sanimed International Impex SRL pentru care a acționat în calitate de administrator, de transfer succesiv al sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii contra intereselor financiare ale UE în conturile unor societăți comerciale din jurisdictii intracomunitare (Vilsim Capital SL și Multibusiness Nord Europe SL din Spania, Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar Unipessoal din Portugalia), înființate în mod special în acest scop.

În final, din conturile societăților Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar Unipessoal din Portugalia, în baza unor operațiuni comerciale nereale, prin emiterea unor facturi fictive de către Sanimed International Impex SRL, inculpatul (Hideg Robertino Cătălin - n.r.) a redirecționat o mare parte din fondurile europene obținute pe nedrept (diferența dintre prețul supraevaluat de achiziție a echipamentelor necesare implementării proiectului și prețul real de achiziție a acestora) în conturile Sanimed International Impex SRL (Este vorba de - n.r.) suma de 1.086.000 euro din contul Enterprises Limited în conturile BRD ale Sanimed International Impex SRL la adăpostul emiterii a două facturi fictive și suma de 1.506.111 euro din conturile Alfabeto Peculiar din Portugalia către conturile Sanimed International Impex SRL, tot în baza unor facturi fictive.

Este de asemenea îndeplinită și cea de-a doua condiție atașată elementului material, transferul sumelor spălate pe lanțul societăților administrate de inculpat direct (Sanimed) sau prin interpuși (societățile din spațiul comunitar) având drept scop disimularea originii ilicite a acestora. În acest sens, inculpatul a creat inclusiv raporturi comerciale fictive pentru a justifica întoarcerea sumelor de bani in conturile Sanimed International Impex SRL.

Așadar, dincolo de scopul inițial pentru care dobândirea bunurilor și a echipamentelor s-a realizat pe un lanț comercial în care au fost interpuse mai multe societăți din spațiul comunitar - acela al justificării unui preț de aproximativ 4 ori mai mare decât cel real în fața autorităților și instituțiilor de management al proiectului - aceste operațiuni au avut ca scop și disimularea originii ilicite a sumelor obținute pe nedrept din fonduri europene.

În acest sens, pentru a justifica întoarcerea unor sume in conturile Sanimed inculpatul a creat raporturi comerciale fictive între Sanimed, pe de-o parte și societățile Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar din Portugalia, emițând in numele Sanimed mai multe facturi fictive către acestea.

Urmarea imediată este reprezentată de crearea unei stări de pericol pentru activitatea de înfăptuire a justiției, infracțiunea fiind una de pericol.

Concret, prin transferul succesiv al sumelor de bani provenind din comiterea infracțiunii contra intereselor financiare ale UE, prin conturile societăților implicate, s-ar reușit crearea unei aparențe de liceitate (legitimitate - n.r.) a tranzacțiilor financiare realizate de societățile Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar din Portugalia în conturile Sanimed International Impex SRL.

Legătura de cauzalitate este pe deplin dovedită de probele administrate în cauză, transferul sumelor de bani urmărind, după s-a reținut anterior, și disimularea originii ilicite a sumelor obținute pe nedrept din fonduri europene.

Sub aspectul laturii subiective, vinovăția îmbracă forma intenției directe întrucât inculpatul a cunoscut în mod evident proveniența sumelor spălate (fonduri obținute pe nedrept din bugetul Uniunii Europene) și a urmărit prin săvârșirea faptelor crearea unei aparențe de liceitate a reîntoarcerii acestora în conturile Sanimed

În ceea ce privește împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum si mijloacele folosite, instanța reține că infracțiunile pentru care inculpaţii (Hideg și Sanimed - n.r.) au fost trimiși în judecată prezintă un grad de pericol social extrem de ridicat", reține instanța de judecată.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RecuMed.

Proiectul RecuMed, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de către Cătălin Hideg.

Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE