ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Factura la energie, umflată de scutirea acordată marilor consumatori

Postat la: 28.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aproape 9 milioane de consumatori casnici şi firme trebuie să acopere, în acest an, 260 de milioane de euro, atât cât reprezintă scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor fabrici energointensive.

Cantitatea de energie pentru care coloşii industriali ai României sunt exceptaţi de la plata certificatelor verzi, în acest an, conform HG nr. 495/2014, este estimată la circa 7 TWh, potrivit datelor Ministerului Economiei, confirmate de Corina Popescu, secretar de stat în cadrul instituţiei, scriu cei de la revista Capital.

Până în octombrie, cantitatea exceptată era de 6,4 TWh pentru cele 46 de companii care s-au calificat pentru această formă de ajutor acordat de statul român. Dacă luăm în calcul preţul mediu al energiei de pe piaţa OPCOM, de 170 de lei/MWh (38 euro/MWh), ar însemna că marile fabrici din România sunt scutite, în 2016, de la plata a 260 de milioane de euro. O sumă considerabilă pentru industria mare consumatoare de energie electrică, care, în ultimii ani, a reclamat că se sufocă sub povara eco-taxelor. Ce e însă bine pentru industrie a devenit neplăcut pentru restul consumatorilor de energie din ţară, pentru că povara plăţilor neefectuate de fabrici se transferă asupra lor.

Conform legii, certificatele verzi pe care nu le plătesc fabricile intră în facturile celorlalti consumatori. O medie generală de plată nu poate fi făcută decât pentru casnici, pentru că firmele au consumuri de energie foarte diferite, funcţie de profilul lor. În schimb, la consumatorii casnici, considerând un consum mediu de 250 de kW pe lună - circa 3 MW pe an, impactul exceptării în facturi poate fi calculat. În România sunt 8,4 milioane de gospodării conectate la sistemul de electrificare. Fiecare dintre acestea, luând în calcul consumul mediu amintit, plăteşte mai mult cu 3 lei în fiecare lună, 36 de lei pe an (8 euro pe an) pentru ceea ce nu plătesc fabricile. Aproape 65 de milioane de euro este factura suplimentară a populaţiei în contul exceptării de la plata CV a marilor fabrici. Restul de aproape 195 de milioane de euro este în sarcina firmelor din ţară.

Cei 3 lei pe lună se adaugă costului cu certificatele verzi pe care oricum le achită lunar comunisatorii casnici. La un consum de 250 de kW lunar, costul energiei curate se ridică la 8-9 lei. În total, impactul CV în factura populaţiei la curent se ridică la 10 - 11 lei pe lună, 120 -130 de lei pe an. Un număr de 46 de fabrici energointensive sunt beneficiarele sistemului de exceptare de la plata CV. Funcţie de gradul lor de energointensivitate, exceptarea poate merge de la 40% la 85%. Printre aceste fabrici se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureş, Chimcomplex Borzeşti, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding şi Holcim România. Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

Prevederile Hotărârii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional. Schema de suport se va aplica timp de 10 ani, începând din 2015, iar costul ei total a fost estimat la 750 de milioane de euro. Certificatele verzi sunt o formă instituţionalizată de suport a segmentului de producţie de energie din surse regenerabile. Fiecare consumator român de electricitate plăteşte suplimentar pentru producţia de energie „verde". Potrivit legii, acum, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia, şi firmele, României sprijină producţia de energie verde. Anul viitor, impactul CV în factura la electricitate a fost estimată, de către Ministerul Energiei, la 50 de lei/MWh consumat, în creştere faţă de acest an, când este de 42 de lei/MWh consumat. 120 de lei trebuie să plătească în acest an fiecare consumator casnic pentru energia verde, conform calculelor Capital.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE