Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fântâna celebră din București, construită după un duel de scrimă sângeros între politicieni

Postat la: 01.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În București există un monument celebru, cunoscut sub numele de Fântâna Lahovary, operă a sculptorului Carol Storck.

Povestea acestei construcții realizate la începutul secolului trecut este una cu totul specială, așa cum a fost și ziaristul-politician George Emanuel Lahovary, care a murit în urma unui duel în anul 1897. De altfel, monumentul a fost ridicat la comanda prințesei Zoe Şuţu, soția jurnalistului, chiar în faţa sălii de tir, locul unde Lahovari şi-a pierdut viaţa, sală devenită ulterior Teatrul Regina Maria. George Emanuel Lahovary a fost fratele cunoscutului om politic Alexandru N. Lahovary. El a scris mai multe articole în ziarul conservator "L'Independence Roumaine", atacându-l foarte dur pe Nicolae Filipescu, viitorul preşedinte al Partidului Conservator.

În acele vremuri, politicienii își reglau conturile între ei la duel, lucru care s-a întâmplat și cu cei doi protagoniști, chiar dacă Lahovari și-a cerut scuze celui pe care l-a calomniat, tocmai pentru a evita confruntarea. Filipescu s-a dovedit de neînduplecat, iar cei doi spadasini au mers în sala de tir unde făceau de regulă antrenamente și s-au duelat, în ciuda faptului că locația nu respecta reguli din Codul Dueliștilor, în sensul că era mult mai mică. Disputa cu sabia a durat preț de două reprize și s-a încheiat tragic, Lahovary primind o lovitură mortală din partea adversarului, o lovitură aplicată cu furie având în vedere că vârful spadei s-a îndoit în trupul ziaristului. A urmat și un proces, la finalul căruia Nicolae Filipescu, pe baza probelor administrate, a fost condamnat la șase luni de închisoare.

"Puteau ei să facă o astfel de fandare într-un câmp deschis? Putea lovitura să ajungă într-o aşa profunzime? Nu. Aşadar, Filipescu a trebuit să aibă putinţa ca să sară în primul moment. Ce furie de atac şi ce siguranță de teren a trebuit să aibă Filipescu ca să facă acest salt, căci salt e în realitate şi, cu toată romparea lui Lahovary, să intre cu arma în corpul adversarului său 20 de centimetri. Aceasta dovedeşte că acuzaţia adusă martorilor, în ceea ce priveşte sala de scrimă, e adevărata cauză a nenorocirii întâmplate. Martorii nu trebuiau să autorizeze acest duel; ei au produs, deci, această împrejurare şi lor trebuie să li se impute faptul petrecut", a spus procurorul Ştefan Stătescu la proces, menţionând că nu a fost un duel, ci un asasinat.
fantana lahovary

Nicolae Filipescu a fost graţiat mai devreme de către Regele Carol I, revenind ulterior în politică cu o și mai mare anvergură. Zoe Şuţu, care avea doar 35 de ani la moartea Lahovary, s-a recăsătorit cu principele Alexandru Şuţu. În amintirea soțului ei, pe soclul monumentului care a fost reamplasat, după 1990, privind spre Piaţa Naţiunilor Unite se află inscripţia: "donaţiune făcută de principesa Zoe Soutzu în memoria lui George Emanuel Lahovary".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE