Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Postat la: 16.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ceea ce a determinat importuri de 2.500 MW și o scumpire semnificativă a energiei pe piața spot OPCOM. Prețul mediu al energiei electrice cu livrare în România în această zi a ajuns la 242 euro/MWh (1.203 lei/MWh), cel mai ridicat din Europa, conform datelor analizate de Profit.ro. Un preț comparabil a fost înregistrat doar în Bulgaria.
De altfel, în întreaga Europă Centrală, dar și în Germania și Olanda, au fost înregistrate prețuri de peste 200 euro/MWh. Surprinde la prima vedere prețul ridicat din Germania (222 euro/MWh), însă principala economie europeană se confruntă cu o vreme destul de rece , iar vântul lipsește, ceea ce o face importatoare netă de energie în absența contribuției eolianului. În ultimele 3 luni, Germania a utilizat cea mai mare cantitate de hidrocarburi din 2017 pentru producția de energie electrică pentru a compensa componenta eoliană.
Prețurile energiei furnizate miercuri, 15 ianuarie, în UE
La extremitatea vestică a continentului situația este mai relaxată, prețurile din Spania și Portugalia fiind de 142 euro/MWh, iar cel din Franța, de 161 euro/MWh.
Segregarea piețelor est și vest europene continuă, România fiind, de la începutul anului și până în prezent, cea de-a patra cea mai scumpă piață europeană a energiei, cu un preț mediu de 130 de euro/MWh (similar celui din statele care ocupă pozițiile a doua și a treia, Bulgaria, respectiv Ungaria). Pe prima poziție se situează Irlanda.
Prețul mediu al energiei cu furnizare în ziua de joi, estimată a fi mai călduroasă, dar și cu mai mult soare, a scăzut cu aproximativ 40%, la 766 lei/MWh sau 154 euro/MWh, fiind doar puțin mai ridicat decât cel din Germania, de 148 euro/MWh. Prețuri mai ridicate, dar nu cu mult, decât cel din România se înregistrează în Ungaria și Elveția (155 euro/MWh), Slovacia (157 euro/MWh) Austria(162 euro/MWh) și Serbia (164 euro/MWh).
Producția și consumul de energie de miercuri, 15 ianuarie, din România
Pe lângă cererea internă a furnizorilor autohtoni, care se face simțită pe OPCOM, de pe aceeași platformă își procură energie și Republica Moldova, prin traderul de stat Energocom.
În primele 10 zile ale acestui an, o pătrime din energia consumată în Republica Moldova a fost procurată de pe cele 2 piețe spot OPCOM, PZU și intraday. Alte aproape 32 de procente sunt procurate prin contracte bilaterale cu producătorii românii, ceea ce face ca peste 57% din consumul din Republica Moldova să fie acoperit de importuri din România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "globaliștii" vor să declanșeze al treilea Război Mondial cu ajutorul României, a devenit cea mai citită ştire în presa de propagandă a Kremlinului.
-
S-a dat alarma la Copenhaga după o discuție telefonică între prim-ministrul danez și Trump despre Groenlanda
Directorul executiv al Novo Nordisk și conducătorii altor companii mari din Danemarca sunt așteptați să discute joi cu premierul Mette Frederiksen despre pregătirile pentru un posibil conflict comercial cu Statele Unite din cauza Groenlandei.
-
Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol că autointitulatul candidat anti-sistem Călin Georgescu este de fapt un "om al vechiului sistem" și că a aparținut rețelei Caraman
-
Inca o nota de plata de la Schengen: 100.000 de străini iau cu asalt piața de muncă din România
Marcel Ciolacu a bătut palma cu afaceriștii din România. S-a aprobat numărul de muncitori străini necesari pentru anul 2025 în țară.
-
Marcel Ciolacu despre intenția lui Ponta de a candida la alegerile prezidențiale: "Trebuie să-l dau afară din partid!"
Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a avut o reacție tranșantă în legătură cu anunțul lui Victor Ponta privind intenția de a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale.
-
The Telegraph: "Marea Britanie și Franța au început să discute despre trimiterea soldaților în Ucraina"
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să discute despre posibilitatea de a trimite soldați britanici și francezi în Ucraina ca forțe de menținere a păcii, în cazul în care se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, scrie pe 15 ianuarie de ziarul britanic The Telegraph, citând surse în acest sens.
-
Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ceea ce a determinat importuri de 2.500 MW și o scumpire semnificativă a energiei pe piața spot OPCOM. Prețul mediu al energiei electrice cu livrare în România în această zi a ajuns la 242 euro/MWh (1.203 lei/MWh), cel mai ridicat din Europa, conform datelor analizate de Profit.ro. Un preț comparabil a fost înregistrat doar în Bulgaria.
-
Se limitează tranzacțiile cash în România. Barna: „Reducem în domenii cu risc major"
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că vrea să propună reducerea tranzacțiilor cu bani numerar sau cash în mai multe domenii. El anunţă că la nivelul ministerului se fac analize care vizează posibilitatea reducerii "foarte mult" a tranzacţiilor cash "în domenii cu risc major", el arătând că acestea nu pot fi însă complet eliminate.
-
Economia duduie doar în discursuri politice - Producția industrială a României a luat-o la vale în 2024
Economia României duduie numai în discursuri politice. Producţia industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută, și cu 1,6%, ca serie ajustată, în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate miercuri de INS.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 4.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 5.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 6.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 7.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu