Experimentul "Glifosat": Cel mai utilizat erbicid în România e cancerigen!
Postat la: 11.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Monsanto, Bayer şi Syngenta, liderii mondiali de pe piaţa pesticidelor, primesc lovitură după lovitură. Cele mai utilizate erbicide produse de aceşti giganţi sunt puse pe "lista neagră" pentru că seamănă moartea nu numai în buruieni şi insecte, ci şi în oameni.
După ce, în luna mai, Comisia Europeană (CE) a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor, acum, în premieră mondială, un tribunal obligă corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup (celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume), i-a provocat boala. Avocaţii acestuia au obţinut o victorie uriaşă la tribunal după ce au demonstrat că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, notează cotidianul britanic The Guardian. Instanța a mai constatat că Monsanto „a acţionat cu răutate sau opresiune" în acest caz.
Avocaţii lui Johnson au susţinut pe parcursul unui proces care a durat o lună, în San Francisco, că Monsanto a "luptat cu ştiinţa" ani de zile ignorând avertismentele cercetătorilor care au vorbit despre posibilele riscuri ale acestui erbicid asupra sănătăţii. Dewayne Johnson a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, acuzând-o că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer. Instanţa a stabilit că Monsanto este responsabilă de "neglijenţă" pentru că a ştiut sau ar fi trebuit să ştie că produsul era periculos, dar nu a avertizat consumatorii.
Dewayne Johnson şi-a început activitatea de grădinar la districtul școlar din Benicia, o suburbie la nord de San Francisco. în 2012. În această calitate, a fost obligat să utilizeze permanent erbicide pentru combaterea buruienilor, uneori pulverizând glifosat chiar şi ore întregi pe zi. El a susţinut că expunerea la aceste chimicale i-a cauzat limfom non-Hodgkin, un cancer de sânge care i-a produs dureri mari şi leziuni ale pielii pe tot corpul: „Am suferit multă durere. De fapt, boala ia totul din tine... Şi nu mă simt mai bine".
Johnson a mai spus că Monsanto nu ar fi trebuit să-l lase să folosească erbicidul lângă elevi: „N-aş fi stropit substanţa asta pe terenurile de lângă şcoală sau pe lângă oameni dacă aş fi ştiut că le-ar face rău ". Potrivit medicilor, Johnson ar mai avea doar câteva luni de trăit. Soţia lui a declarat că şi-a luat două slujbe, uneori lucrând 14 ore pe zi pentru a putea plăti facturile medicale ale soţului său. Despăgubirile decise de instanţă vor acoperi cheltuielile medicale din trecut şi din viitor, precum şi daunele punitive.
Un alt studiu cu privire la legătura dintre cancer şi erbicidul Roundup este programat să înceapă în toamnă în St. Louis, Missouri. Potrivit avocaţilor lui Johnson, Monsanto se confruntă cu peste 4.000 de cazuri similare în SUA.
„În cele din urmă, am demonstrat juriului secretul, respectiv faptul că documentele interne ale Monsanto dovedesc că firma ştia de decenii că Roundup ar putea provoca cancer", a declarat Brent Wisner, avocatul lui Johnson. El a adăugat că a notificat Monsanto cu privire la faptul că "anii de înşelăciune" în ceea ce priveşte Roundup s-au terminat, iar compania va trebui să pună siguranţa consumatorilor înaintea profiturilor.
La rândul său, Dewayne Johnson a spus că verdictul juriului este mult mai important decât procesul său. El speră că acest caz va influenţa alte mii de procese împotriva Monsanto, aflate pe rol, şi că problema va fi adusă în atenţia întregii naţiuni.
După acest verdict extraordinar, Monsanto a anunţat că intenţionează să facă apel. În timpul procesului, Monsanto a prezentat studii pentru a demonstra că utilizarea Roundup este sigură şi că nu poate fi legată de cancer. Erbicidul este înregistrat în 130 de ţări (inclusiv România) şi aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi. Însă, în 2015, Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni", declanşând astfel un val de schimbări juridice şi provocări legislative.
După proces, Scott Partridge, vicepreşedinte al Monsanto, a respins orice legătură între glifosat şi cancer, insistând că „verdictul nu schimbă cele peste patru decenii de utilizare în condiţii de siguranţă a acestui produs, precum şi ştiinţa din spatele acestuia". Partridge a afirmat că Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC), ale cărei probe au fost "cheia" care a convins juriul asupra legăturii dintre glifosat şi cancer, este o organizaţie dovedită drept coruptă. El a mai spus că IARC "nu face teste sau analize, nu deţine laboratoare, ci pur şi simplu dă un aviz".
Glifosatul, indiferent de denumirea comercială sub care este vândut de producători, este cel mai utilizat erbicid şi în România. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, asigurând recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat (după ce UE a pus problema interzicerii acestuia), motivând că nu există înlocuitor. La finele anului trecut, CE a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.
În paralel, creşte presiunea şi asupra giganţilor Bayer şi Syngenta. O petiţie care cere companiei Bayer să retragă recursul împotriva unei decizii de top a CE cu privire la interzicerea neonicotinoidelor a strâns mai mult de 150.000 de semnături în doar două zile. Petiţia a fost lansată de SumOfUs, o organizaţie globală de avocatură şi o comunitate online care monitorizează marile corporaţii. La 17 mai, Tribunalul UE a decis să menţină interdicţia de utilizare a trei insecticide considerate responsabile de moartea în masă a albinelor şi a altor polenizatori, respectiv clothianidin, thiamethoxam şi imidacloprid. La 27 iulie, Bayer a declarat că va face recurs la hotărârea instanţei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu