Efectul plafonării lemnului de foc: va dispărea de pe piață!
Postat la: 28.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministerul Mediului a emis Ordonanța privind plafonarea prețului la lemnul de foc, text pus în Transparență decizională, astfel încât cei care au sugestii să le trimită în decurs de 10 zile.
Ce prevede documentul?
„Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență:
Art. 1 - (1) Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:
a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocătură provenită din lemn;
d) rumeguș.
- Prețurile finale facturate se plafonează la următoarele produse, după cum urmează:
brichete din lemn maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus;
pelete din lemn maxim 2000 lei/tonă cu TVA inclus.
- Prevederile alin.(1) și (2) se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice și următoarelor entități: unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora.
Art.2 - Măsurile prevăzute la art.1 alin. (1) și alin. (2) se aplică până la data de 31 martie 2023.
Art. 3.- (1) Nerespectarea prevederilor art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000-5.000 lei.
(2) Constatarea și sancționarea contravenției prevăzută la alin. (1) se realizează de către agenții constatatori prevăzuți la art. 24 alin. (1) lit. a)-d) din Legea nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare și de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în conformitate cu prevederile art.3 din Hotărârea Guvernului nr.700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare, în acord cu atribuțiile și domeniul de competență al fiecărei instituții".
Ca o veste proastă pentru firmele din sector, nu se compensează nimic. Ce înseamnă, concret această ordonanță? Ne-a explicat reprezentantul unei firme de exploatare forestieră din județul Călărași:
„Am cumpărat ultimul lemn de la Direcția Silvică Bacău cu 511 lei metrul cub. Adus aici, în Călărași, ne-a mai costat și transportul. A ajuns astfel la 650 de lei metrul cub. Am pus un 10 la sută adaos comercial și îl vând, buștean, cu 670. Dacă îl și tai, costă 700 de lei metrul cub. Sunt niște calcule foarte clare și foarte simple. Direcția Silvică Ialomița a scos 14 partizi de salcâm. S-a vândut între 550 și 655 metrul cub. Nu au putut scoate mai mult pentru că au două ocoale în amenajare. Deci ai dat 655 pe metrul cub pe picior, adaugi 5 la sută. Ajungi la 690. Cu cât îl vinzi? Dacă statul vine și îmi spune mie să vând cu 500, eu închid depozitele, reziliez toate contractele cu Romsilva. Doar dacă nu cumva vine statul și mă compensează. Îmi spune uite, dacă tu il dai cu 700 și eu te oblig să îl dai cu 500, ia de aici diferența de 200, de la mine, statul român. Și atunci da. Altfel, cum facem? Cine suportă diferența? Eu nu pot vinde cu 500 ce iau cu 650. Deci dacă mi se impune acest lucru, închid și trăiesc din ce-oi avea. De ce nu face statul român chestia asta și la cei cu motorina?", a declarat pentru forestmania.ro Marian Barbu, managerul firmei Barbu Forest SRL.
ASFOR: „Măsura trebuie să descurajeze specula"
Asociația Forestierilor din România - ASFOR a adresat primului ministru o scrisoare pe această temă, înainte de emiterea ordonanței, atingând toate punctele delicate:
„Guvernul României
Domnului Nicolae Ciucă,
Prim-ministru al Guvernului României
Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public cu privire la o plafonare a prețului lemnului de foc, a produselor de tipul brichetelor și peleților, precum și interzicerea comercializării acestor produse în spațiul UE, vă adresăm rugămintea de a analiza cu atenție această propunere prin prisma specificului utilizării lemnului/produselor în gospodării precum și dispunerea acestora față de fondul forestier.
În primul rând, România nu este în fața unei crize a alimentării populației cu lemn de foc. Marea majoritate a gospodăriilor și-au asigurat necesarul de lemn de foc pentru iarna 2022-2023.
Dacă totuși ne aplecăm asupra aprovizinării gospodăriilor cu lemn de foc atunci pot fi identificate următoarele probleme: (1) categorii sociale defavorizate care au nevoie de finanțare și (2) zona de sud a României, unde prețul este influențat de costul transportului. Sudul României este deficitar în păduri, în depozite, inclusiv ale RNP-Romsilva, fapt ce presupune ca gospodăriile de aici să fie aprovizionate cu lemn de operatori economici, care la rândul lor înglobează în costul metrului cub de lemn costul de producție și cel al transportului. Dacă vorbim de o piață a brichetelor și a peleților, aceasta în România este incipientă, în lipsa unui stimul din partea statului, costul ridicat al centralelor a făcut ca investițiile în echipamente moderne cu randament ridicat să fie foarte mic, puține gospodării au achiziționat astfel de echipamente de ardere.
O intervenție asupra producătorilor de peleți/brichete îi va determina să oprească producția (care oricum este influențată negativ de costul investiției, al electricității și al carburanților) și va descuraja noi investiții în astfel de echipamente și implicit o întârziere a tranzitului de la soba pe lemne la instalațiile cu randament ridicat de ardere. Trebuie avut în vedere că în costul final al unui mc cub de lemn sau de produs (brichete/peleți) intră costul electricității, al carburanților și al forței de muncă, toate aceste costuri au crescut exponențial făță de anul trecut și din păcate până la finalizarea conflictului din Ucraina nu putem vorbi de o predictibilitate.
În acest context o plafonare otova la niște valori arbitrare fără nici un fundament va avea un efect invers și se va transpune într-o scumpire a lemnului și o înflorire a pieței negre a lemnului.
În ceea ce privește exportul de lemn de foc, acesta este interzis încă din anul 2020. Cât privește produsele brichete/peleți, operatorii economici din România au relații comerciale cu țări europene, în special Germania, Austria și Italia. O interzicere a relațiilor comerciale cu partenerii din UE nu va crea sau satisface o piață în România, pentru că aceasta nu există, este un timp mult prea scurt pentru ca gospodăriile să treacă de la soba clasică la instalații de încălzire modere pe peleți, chiar brichete.
Totuși, dacă se dorește promovarea unor măsuri în ceea ce privește lemnul de foc și produsele derivate din lemn pentru foc, se poate face printr-o plafonare a adaosului comercial, practicat atât la producător (15% poate fi o referință) cât și pe lanț, la comerciant (5%), coroborat cu alocarea unor vouchere pentru a sprijini populația și a încuraja fiscalizarea segmentului de comerț cu lemn de foc. Inițiativa propusă de Ministerul mediului cu acordarea de vouchere de 150 lei/mc este una bună.
Totodată se impune crearea la nivelul Guvernului a unui grup de lucru care să-și asume un termen de deblocare a activității a cca. 40 de ocoale silvice care nu pot pune în piață cca. 1,5 milioane mc de lemn, din motive birocratice, printre acestea numărându-se și ocoale din sud din județele: Mehedinți, Călărași, Ialomița, Tulcea, Giurgiu și Constanța, unde aprovizionarea cu lemn reprezintă o problemă. În concluzie, măsura trebuie să descurajeze specula, să asigure un sprijin financiar pentru categoriile defavorizate, să asigure lemn în sudul României fără a afecta (plafona) costurile de producție și investițiile. ASFOR este un partener constructiv care vă stă la dispoziție, cu toată expertiza, pentru a avea păduri sănătoase, comunități puternice și un mediu curat.
Cu deosebită considerație,
Președinte,
Ciprian Dumitru Muscă".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu