Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dudescu Gheorghe, condamnat la naționalizare pe viață

Postat la: 01.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

* Ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), emisă în 04 martie 2019, scoate la iveală epopeea imobiliară a unui deținut politic, deposedat de averea familiei timp de șapte decenii

* Gheorghe Dudescu, "element dușmănos", reeducat în lagărele dejiste și jefuit de comuniști începând cu anii '50, pentru că nu avea "origine sănătoasă" este batjocorit în plină democrație

* După Revoluție, prin sentință judecătorească, fostul deținut de la Capul Midia și sora sa au redevenit proprietari ai unui imobil din capitală, moștenit de la părinții lor

*Dreptatea a avut picioare scurte pentru că, prin falsuri grosolane comise de niște așa-ziși chiriași, în complicitate cu angajații primăriei capitalei, statul i-a confiscat, din nou, bunurile proprietarului de drept

*Cazul Gheorghe Dudescu este emblematic pentru soarta victimelor represiunii comuniste și a moștenitorilor acestor, abuzați prin naționalizări directe sau mascate

La prima vedere, ordonanța emisă de procurorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Rodica Hondor, în dosarul nr. 496/P/2018, referitor la furtul unui imobil moștenit de drept de fostul deținut politic, Gheorghe Dudescu și de sora sa, Ciofu Valeria, nu este decât o spălare (prin prescripție) a infracțiunilor comise de-a lungul anilor de mai multe personalități ale zilelor noastre, precum și a colaboratorilor acestora, în exercițiul funcțiunii la Primăria Municipiului București.

Cu alte cuvinte, magistratul constată că Adriean Videanu și Traian Băsescu, foști primari ai capitalei, Ludovic Orban, fost viceprimar, funcționarii Iordache Adrian, Cristina Șetran, Radu Dinulescu și alți făptași cu funcții de decizie în PMB, alături de chiriașii abuzivi Ispas Gheorghe și Ispas Ioana, scapă de acuzații ca: abuz în serviciu, omisiunea sesizării, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.

La o lectură mai atentă a ordonanței de clasare din dosarul susmenționat iese la iveală un adevărat rechizitoriu la adresa grupărilor de crimă organizată din domeniul imobiliar care, într-un fel sau altul, în ultimii 30 de ani și-au bătut joc de victimele regimului comunist.

Astfel, deși Parchetul General clasează cauza, magistrații constată că familia Ispas a pus mâna pe un apartament de 5 camere din imobilul din strada I. Leonida nr.14, sector 2, București, proprietatea familiei Dudescu, prin fals și uz de fals cu complicitatea foștilor edili șefi ai capitalei înșirați mai sus : " Uzul de fals al soților Ispas este actual prin faptul că aceștia stăpânesc o proprietate obținută prin fals, cu complicitatea persoanelor reclamate prin plângerea formulată."

Confiscarea averii familiei Dudescu

După mai bine de nouă decenii de viață, Gheorghe Dudescu se poate mândri cu o biografie de poveste, din care, un regizor priceput ar putea realiza filme de succes. Inginerul Dudescu se trage dintr-o veche familie boierească, strămoșii săi regăsindu-se printre apropiații domnitorului Mihai Viteazu. Printre înaintașii familiei Dudescu se numără și celebrul arhitect al Băncii Naționale a României, Radu Dudescu.

Ca urmare a unui decret abuziv, în anul 1950, averea familiei Dudescu a fost confiscată, iar imobilele și terenurile ei au fost date în administrare statului. Unul dintre imobilele naționalizate este cel din strada I. Leonida nr.14, sector 2, București (compus din 2 construcții corp A+B+C, garaj și teren în suprafață de 228,04 m.p.). Cu șapte decenii în urmă, Tribunalul Poporului hotăra că Gheorghe Dudescu nu avea origini sănătoase și că are nevoie de reeducare. Așa că, Securitatea l-a ridicat și l-a trimis la muncă silnică, ca "dușman ai poporului", în colonia de la Capul Midia, unde a trudit alături de un unchi și de academicianul Șerban Papacostea. Tânărul student de atunci, aflat în prag de examen de stat la Facultatea de Construcții, a fost arestat și condamnat politic fără să i se aducă vreo învinuire.

Practic, după modelul sovietic insuflat de comisarii care țineau frăiele puterii în România, Marea Adunare Națională, printr-un decret, a interzis Direcţiei Generale a Securităţii Poporului să facă dosare politice "elementelor dușmănoase", acestea fiind închise sau trimise la reeducare prin muncă forțată, pentru că faptele lor nu puteau fi asimilate infracțiunilor de drept comun. După episodul canalului Midia, Dudescu a lucrat o vreme la Sovrom Construct, dar a reușit să termine facultatea după 11 ani, ajutat de decanul de la vremea aceea, Andrei Ștefan.

Trei decenii de tergiversări

După 1989, întoarcerea la democrație trebuia să corecteze abuzurile comise de comuniști. Pentru Gheorghe Dudescu, perioada care a urmat Revoluției s-a tradus într-o luptă continuă pentru recuperarea bunurilor familiei. Haosul legislativ și abuzurile funcționarilor corupți, de la începutul anilor '90, au creat adevărate rețele de crimă organizată în domeniul imobiliar. Cu ajutorul chiriașilor abuzivi și al funcționarilor corupți, samsarii imobiliari au făcut sume colosale din furtul clădirilor, terenurilor și pădurilor care trebuiau retrocedate proprietarilor de drept sau moștenitorilor acestora.

În cazul familiei Dudescu, deși în mod repetat, prin sentințe judecătorești, legiuitorul i-a dat dreptate, epopeea retrocedării imobilului din strada I. Leonida nr. 14 s-a întins pe o perioadă de trei decenii și continuă încă. Practic, prin declarații false și alte acte fabricate de chiriașii care ocupau locuința ilegal din anul 1994, doi ani mai târziu, judecătorii ÎCCJ și edilii capitalei au dat la întors retrocedarea, trecând imobilul, din nou, în proprietatea statului. Astfel, moștenitorul de drept, Dudescu Gheorghe s-a trezit victimă a unei noi naționalizări. Una cu repetiție, fabricată de regimul democratic pogorât peste România post-decembristă. Cum a fost posibil ca proprietarul să fie deposedat a doua oară de imobilul care i se cuvenea prin moștenire ? Vă prezentăm în continuare epopeea imobilului din strada Leonida și actele doveditoare.

Retrocedarea

Pe scurt, Dudescu Gheorghe, împreună cu sora sa, Ciofu Valeria, au moștenit conform certificatelor de moștenitor nr. 992/1992 și nr. 2097/1993, în coproprietate, o clădire compusă din două apartamente și terenul împrejmuitor situate în București, strada Leonida nr.14, sector 2. Imobilul și terenul menționate mai sus, au fost trecute în proprietatea statului (naționalizate) prin Decretul prezidențial nr. 92/1950.

În anii următori, în casa de pe pe strada Leonida nr.14 au locuit mai mulți chiriași. Printre aceștia a fost și familia Ispas ( Gheorghe și Ioana ), care a primit de la ICRAL Colentina, devenită, ulterior, S.C. Apolodor S.A. (Direcția de Administrare a Fondului Imobiliar), apartamentul nr.1 situat la parterul corpului A, format din 5 camere (vestibul, hol, baie, debara, bucătărie, vestibul, beci și cota de teren aferantă în suprafață de 77,96 m.p.). Despre aceștia, proprietarul de drept al imobilului, Dudescu, spune că înainte de 1989, ar fi lucrat în sistemul represiv. Ispas Gheorghe ar fi colonel de contrainformații în rezervă, iar soția acestuia lucra ca asistentă la policlinica SRI de pe strada Roma.

După Revoluție, Dudescu Gheorghe și sora sa au înaintat o cerere de revendicare a bunurilor imobile susamintite la Judecătoria Sector 1 București, care, prin sentința civilă nr. 2549/1.03.1994 a admis cererea, hotărând punerea în posesie cu imobilul în cauză a celor doi moștenitori.

Prin dispoziția nr. 1051/1994 a Primarului General al Municipiului București de la acea dată, ținând cont de Sentința civilă nr. 2549/1.03.1994 a Judecătoriei Sector 1 București s-a dispus "restituirea în proprietate numiților Dudescu Gheorghe și Ciofu Valeria a imobilului și terenului în suprafață de 300 de mp situate în București, strada Leonida nr.14, sector 2".

Drept urmare, la data de 16.08.1994, în baza dispoziției nr. 1051/1994, S.C. Apolodor l-a înștiințat pe chiriașul Ispas Gheorghe cu privire la restituirea imobilului către Dudescu Gheorghe și Ciofu Valeria. A fost încheiat Procesul verbal nr. 5933/15.08.1994 între S.C. Apolodor S.A. și familia Dudescu, prin care Apolodor preda imobilul din strada I. Leonida proprietarului de drept ( Dudescu Gheorghe și Ciofu Valeria) și, totodată, face cunoscut familiei Ispas că orice contract de închiriere cu Apolodor încetează, urmând ca pe viitor, închirierea imobilului din strada Leonida nr.14 sector 2 să se facă cu actualii proprietari care vor încasa și chiria.

Legal, din august 1994, Dudescu Gheorghe și Ciofu Valeria au intrat în drepturile lor de proprietari ai imobilului și în ceea ce privește dreptul de a închiria spațiul respectiv.

Renaționalizare prin falsuri

După ce a luat la cunoștință că și-a pierdut calitatea de chiriaș, începând cu anul 1994, familia Ispas nu a mai plătit chirie nici S.C. Apolodor S.A., nici noilor proprietari și nu au încheiat vreun nou contract de închiriere cu aceștia. Practic, din momentul comunicării dispoziției nr. 1051/1994, familia Ispas a devenit un chiriaș ilegal în imobilul din strada Leonida nr.14.

Legea 112/1995, apărută un an mai târziu, nu mai avea efect asupra imobilului din strada I.Leonida nr.14. Actul normativ dădea posibilitatea unor chiriași să cumpere casele în care locuiau, cu condiția ca în anul 1995 aceștia să aibă legal calitatea de chiriaș în imobilul pe care doreau să-l cumpere. Familia Ispas nu se încadra în această lege.

Rămâne un mister modul în care, după alți trei ani, soții Ispas, în baza unei declarații false în care afirmau că sunt chiriași în imobilul respectiv, au reușit să cumpere apartamentul pe care-l ocupau ilegal prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3190/2.04.1997 de la S.C. Apolodor S.A., care nu mi avea calitatea de administrator al imobilului restituit în anul 1994.

Cert este că, ordonanța magistraților PÎCCJ, din dosarul nr. în dosarul nr. 496/P/2018, certifică modul fraudulos în care familia Ispas a cumpărat locuința. "Prin urmare, contractul de vânzare-cumpărare nr.3190 din 02.04.1997 semnat de către soții Ispas și de către reprezentanții Apolodor S.A. este un fals, întrucât la punctul 4 din contract se arată că locuința din București, strada Leonida nr. 14, sector 2, se vinde în baza Legii nr.112/1995 chiriașului Ispas Gheorghe la cererea acestuia nr. 11656 din data de 12.09.1996.", se arată în document.

Deasemenea, în ordonanța emisă în 4 martie 2019 procurorii constată că, pe rând, primarii generali Traian Băsescu, și Adrian Videanu, împreună cu șefii oficiului juridic au împroprietărit ilegal soții Ispas cu un apartament de 5 camere, pentru că la apariția Legii nr.112/1995, aceștia din urmă "nu mai aveau contract de închiriere pentru locuința din strada Leonida nr. 14, sector 2, astfel încât nu mai puteau beneficia de prevederile Legii nr.112/1995."

Având în vedere concluziile procurorilor, familia păgubită Dudescu a deschis o acțiune de chemare în judecată, la Judecătoria Sector 2, în vederea anulării contractului falsificat de vânzare-cumpărare nr.3190 din 02.04.1997 semnat de către soții Ispas și de către reprezentanții Apolodor S.A. și a tuturor dispozițiilor emise de primarii generali ai capitalei care au favorizat împroprietărirea ilegală a familiei Ispas.

Eduard Ovidiu Ohanesian

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE