"Drama" directorului care a luat șpăgi de 1,2 milioane de lei, a recunoscut faptele și s-a pensionat anticipat
Postat la: 19.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Specialistul în alunecări de teren Gheorghe Tuluc lua mită încă de acum 9 ani. Denunțat, a recunoscut faptele ca să nu ajungă la închisoare și s-a pensionat anticipat din funcția de director adjunct în ministerul Mediului cu două săptămâni înainte de a fi trimis în judecată.
Potrivit acordului de vinovăție semnat de Tuluc și prezentat de procurorii DNA instanței de judecată pentru confirmare, șpăgile erau încasate prin intermediul unei firme de consultanță deținută de soția și cumnatul său, serviciile prestate de Tuluc fiind fictive. Fostul director din minister și-a negociat o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare și confiscarea mitei.
El a fost angajat consilier, în 2011, în ministerul Mediului și a ajuns director adjunct al Direcției Investiții. Deși urmărit penal de DNA încă din decembrie anul trecut, s-a pensionat anticipat cu două săptămâni înainte de semna acordul de recunoaștere a vinovăției. „Vă facem cunoscut faptul că raportul de serviciu al domnului Tuluc Gheorghe, director adjunct al Direcției Investiții, a încetat cu data de 18.06.2020, ca urmare a emiterii Deciziei nr. 221220/18.06.2020 privind acordarea pensiei anticipate parțiale, emisă de Casa teritorială de pensii 321-Sibiu", se arată într-un răspuns al ministerului Mediului către Europa Liberă.
Clauze false
Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, directorul consultant se angaja, prin contract, să furnizeze unor oameni de afaceri din Neamț și Oradea „informații publice cu privire la: investițiile majore ce urmau să se dezvolte în zona Sibiu (autostrada Sibiu-Pitești); dezvoltarea zonei industriale Sibiu; program de investiții la nivelul primăriilor și Consiliului județean din categoria drumurilor, alimentări cu apă, canalizări; identificarea de zone cu terenuri pentru dezvoltarea unei baze de producție proprii, cum ar fi stații de betoane, balastiere, stații de sortare, cariere de piatră, surse de pământ de umplutură; urmărirea și informarea cu privire la licitațiile ce urmau să apară în domeniile de interes, în scopul deschiderii unei filiale a firmei, care să gestioneze zona Sibiu-Alba".
Studii fără valoare
În alt caz, o firmă de construcții a încheiat un contract de consultanță cu societatea lui Tuluc pentru livrarea de "Studii privind identificarea variabilelor ce vor fi luate în considerare la elaborarea sistemului de monitorizare a alunecărilor de teren în amplasamentele Sinaia și Săcele". Valoarea totală a contractului a fost de 143.636 lei inclusiv TVA. Despre acest studiu, procurorii arată că „are un caracter teoretic, general, nu face nicio referire la amplasamentele Sinaia și Săcele (cu excepția titlului)".
Ultima declarație de avere a lui Tuluc arată că acesta este un funcționar înstărit. În 2017 el deținea patru terenuri în Sibiu, Cisnădie și București, un apartament în București și o casă de 618 metri pătrați în Sibiu, bijuterii în valoare de 10.000 de euro, datorii de 180.000 de lei la bănci. La data respectivă, Tuluc avea un salariu de 92.000 de lei pe an iar soția sa, angajată la ministerul Dezvoltării regionale, câștiga 74.000 de lei pe an. Trakia Consulting, firma de consultanța a soției, a raportat pe 2017 venituri zero.
Denunțat de patronii celor trei firme de construcții, fostul director a recunoscut faptele și a fost de acord să i se confiște banii primiți ca mită. „Instanța urmează să dispune confiscarea de la inculpatul Tuluc Gheorghe a sumelor de bani care au făcut obiectul luării de mită, respectiv suma totală de 1.293.900 lei (420.000 lei +500.000 lei +373.900 lei)", se mai arată în document.
Gheorghe Tuluc a dat prima declarație ca suspect la DNA în decembrie 2019. Tot atunci, i s-a pus sechestru pe opt terenuri pentru a recupera banii:
20.100 mp teren situat în extravilanul mun. Sibiu categoria de folosință „pășune"
suprafața de 11.088 mp teren situat în extravilanul mun. Sibiu, categoria de folosință „pășune"
suprafața de 13.600 mp teren situat în extravilanul mun. Sibiu, categoria de folosință „arabil"
suprafața de 3.500 mp teren situat în extravilanul mun. Sibiu, categoria de folosință „pășune"
suprafața de 23.100 mp teren situat în extravilanul localității Cisnădie, categoria de folosință „livadă";
suprafața de 16.900 mp teren situat în extravilanul localității Cisnădie, categoria de folosință „livadă"
suprafața de 5.000 mp teren situat în extravilanul localității Cisnădie, categoria de folosință „livadă"
suprafața de 500 mp teren situat în extravilanul localității (.....), categoria de folosință „livadă"
DNA a anunțat că a sesizat Tribunalul Neamț cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a lui Gheorghe Tuluc și a altor două persoane, pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la luare de mită în formă continuată.
"În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor", „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița" și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele" Gheorghe Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri", spun procurorii DNA.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu