Dosarul "părculețul": Emil Boc e pe mână cu judecătorii din Cluj. Cum încearcă primarul să evite plata de milioane de euro
Postat la: 20.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Deși nu mai are scăpare și nici pârghiile necesare, edilul municipiului Cluj-Napoca „se ține de promisiune". Continuă construcția, deci continuă scandalul în care e implicat până în gât cu omul de afaceri Sile Pușcaș. Boc l-a expropriat pe nepusă masă pe dezvoltatorul imobiliar, pe motiv că vrea să construiască un părculeț acolo, că așa a promis.
Asta deși primăria condusă de Emil Boc a pierdut procesul împotriva omului de afaceri Sile Pușcaș. Miza dosarului din instanță este valoarea despăgubirii pe care municipalitatea, mai exact contribuabilii, trebuie să o plătească omului de afaceri în schimbul unui teren pe care urmează să fie amenajat un parc. În vreme ce Primăria Cluj îi acordă doar 2 milioane de euro despăgubire, judecătorii au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Mai exact, primăria vrea să plătească aproximativ 170 de euro/mp, doar că în zonă terenurile se vând cu 2.000 de euro/mp.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis că primăria Cluj-Napoca trebuie să-i plătească omului de afaceri Sile Pușcaș suma de 23,2 de milioane de euro, adică prețul pieței, pentru terenul preluat tam-nisam în vederea amenajării unui parc în Cartierul Zorilor, strada Observatorului, și nu cu 2 milioane de euro, cât dorea să plătească primăria și primarul Emil Boc.
Soluția pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a SC F SA, invocată în dosar nr. 1879/117/2022, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CLM C-N, invocată în dosar nr. 4684/117/2019 (dosar la care s-a trimis dos. nr. 1879/117/2022 ca urmare a admiterii excepţiei litispendenţei). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I SA, în contradictoriu cu pârâtul CLM C-N, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113.801.371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10911765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N - CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022", precizează Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Atunci, printr-o mândrie ieșită din comun, Emil Boc a cerut subordonaților să meargă cu excavatoarele pe terenul aflat în litigiu, susținând că el va construi parcul mult visat indiferent de ce se va întâmpla.
Mândria edilului nu-și are explicație, consilierii locali fiind cei care au votat despăgubirea hilară de 2 milioane de euro pentru un teren care valorează mult mai mult. S-au încălcat, astfel, și prevederile Constituției care, la articolul 44 arată că: Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire.
Drept dovadă stă sentința în primă instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud: valoarea despăgubirilor meritate de Pușcaș pentru terenul expropriat este de 23,2 de milioane de euro.
Decizia judecătorilor nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Imediat după sentința umilitoare care pare că i-a pus capac, Emil Boc, supărat fiind, iese la un radio local și face o declarație uluitoare: voi întreba un judecător cum e posibil așa ceva.
„Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri (...) Și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar primăria a aplicat grila notarilor. Nu ia nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă, ci experții pe baza legilor. Legea spune că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro", este declarația edilului Emil Boc.
Emil Boc, total nemulțumit de decizia judecătorilor sau „de ce se tergiversează începerea apelului în cazul celor 23 de milioane de euro pe care primăria trebuie să le plătească omului de afaceri Sile Pușcaș"
Magistrații nu au fixat un termen pentru judecarea apelului, iar acest lucru a alimentat suspiciuni că instanța tergiversează dosarul în mod voit, permițând astfel primăriei să continue lucrările.
După ce presa a făcut vâlvă pe subiect, Curtea de Apel Cluj a venit cu explicații, dar parțiale, constrânsă fiind de „injustiția" de care este acuzată. Mai exact, a lansat un comunicat de presă, situație rar întâlnită în practica acestor instituții.
Așa cum vedem în comunicatul Curții de Apel Cluj, aceasta a omis să dea o explicație referitoare la declarația cu iz penal a edilului Emil Boc. Prin comunicat, Curtea de Apel Cluj a lămurit situația dosarului, dar a trecut sub tăcere alte probleme majore relatate de Ziar de Cluj, în articolul intitulat „Umblă Boc la Justiția clujeană?".
Deci, Curtea de Apel a trecut cu vederea îngrijorarea principală: de ce nu „se grăbește prea tare cu desenarea unui termen pentru noul proces. Iar asta ridică mari semne de întrebare, căci justiția clujeană, o parte din ea, desigur, nu putem generaliza, este ghidonată politic sau prin servicii", după cum scrie Ziar de Cluj.
Nici până astăzi, mai exact la aproximativ 5 luni de la sentință, Curtea de Apel Cluj nu a explicat în ce temei juridic un primar „întreabă un judecător" și cum poate influența acest „judecător întrebat de Boc" finalitatea dosarului, având în vedere Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, care la articolul 3 arată că: Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Judecătorii soluționează cauzele în baza legii, cu respectarea drepturilor procesuale ale părților, fără constrângeri, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții directe sau indirecte din partea oricărei persoane sau autorități.
Terenul ce reprezintă miza acestui proces este amplasat în cartierul Zorilor, pe strada Observatorului din Cluj-Napoca. Terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Sile Pușcaș pentru construcția de blocuri, fapt permis prin Planul Urbanistic General al municipiului Cluj.
În cursul anului 2019, primăria Cluj-Napoca a declanșat procedura de expropriere a imobilelor din zonă, în suprafață totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc.
Consiliul local a emis o hotărâre la data de 24 martie 2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal - amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului - sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Donald Trump, Viktor Orban și Maecel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
-
Anunț făcut de fostul șef al armatei ucrainene: Al Treilea Război Mondial a început deja
Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a susținut că al treilea război mondial este în desfășurare. Vorbind la ceremonia de decernare a premiului Ukrainska Pravda-100 din 20 noiembrie, Zalujnîi a subliniat implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ca dovadă a unui conflict global.
-
Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
Un sarcofag roman de o valoare inestimabilă, un sarcofag roman vechi de circa 1.700 de ani, a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria.
-
Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe o rețea socială o dietă cu ajutorul căreia promite că "veți fi în formă maximă de Sărbători". Dieta trebuie ținută cel puțin trei săptămâni, dar pentru rezultate pe termen lung, perioada recomandată este de trei luni.
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul 2045, plan care ar include, printre altele, divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, conform informațiilor publicate de Interfax Ucraina, care citează surse din cadrul serviciilor de informații ucrainene.
-
S-a instituit "taxa pe țeavă": Proprietarii cu centrale termice plătesc o taxă nouă și nu e deloc mică
Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul că în primele facturi din această iarnă a fost inclusă și "taxa pe țeavă". Toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cei care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru că țevile trec și prin apartamentul lor.
-
Istoria lumii ar putea fi rescrisă, după descoperirea celui mai vechi alfabet din lume: Schimbă tot ce știam despre originea scrierii
A fost găsit cel mai vechi alfabet din lume. Este vorba despre un text antic de 4.400 de ani, găsit pe cilindri de lut într-un mormânt din Siria. Această descoperire ar putea schimba tot ce știam despre originile scrisului.
-
Pam Bondi, unul dintre cei mai duri procurori din SUA, nominalizarea lui Trump pentru funcția de procuror general
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a nominalizat-o pe Pam Bondi, fost procuror general din Florida, ca noua sa propunere pentru a conduce Departamentul Justiţiei, după retragerea lui Matt Gaetz.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 2.Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
- 3.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 4.Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
- 5.Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
- 6.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 7.Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
- 8.Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
- 9.Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
- 10.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu