Dosarul Ayahuasca: Avocatul George Papu argumenteaza ca Thomas Lishman a fost informat ca decoctul etnobotanic nu este considerat drog!
Postat la: 02.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Thomas Lishman, fost ofiţer al armatei britanice, în vârstă de 58 de ani, poate primi 13 ani de detenţie pentru că ar fi facilitat o ceremonie de consum de ayahuasca de catre mai multe personalitati, anunţă The Guardian in editia sa din 31 iulie.
Thomas Lishman, 58 de ani, a fost arestat la 15 decembrie anul trecut, în urma unei actiuni a forțelor speciale de politie, in celebrul dosar "Ayahuasca" - in care e acuzat si Gelu Oltean, fostul sef al DGIPI - pentru facilitarea unei ceremonii în care produsul halucinogen ar fi fost consumat de figuri importante din Romania. Lishman s-ar fi specializat sa cunoască tradiţiile şamanilor după ce a părăsit serviciul militar şi ar fi condus ceremonii în judeţul Dâmboviţa. El este acuzat de complicitate la trafic de DMT (dimetiltriptamină), drog cu risc ridicat, substanţa psihedelică prezentă în ayahuasca, dupa cum arata sursa citata.
Avocatul lui Lishman, George Papu (foto sus), declara pentru Ziuanews: "Acuzarea sustine ca daca fiertura numita Ayahuasca conține DMT, chiar dacă nu s-a stabilit în ce concentrație (de obicei o doza de 30 ml conține 0.02 %) înseamnă că decoctul (fiertura) este DMT, ceea ce este eronat. Consiliul International pentru Controlul Drogurilor (INCB) a statuat ca desi decoctul conține in mod natural DMT, cum conțin si citricele, roșiile si alte multe plante, chiar creierul uman conține DMT Ayahuasca nu se afla pe lista substantelor aflate sub control internațional, adică nu este drog. De adaugat ca legea română conține aceleași prevederi ca ale Convenției unice cu privire la stupefiante, din 1961.
Mai precis a preluat toate substanțele prevăzute acolo, fără a adăuga și plante ce conțin DMT. Precizează INCB ca orice stat poate include pe lista substantelor aflate sub control național atat plantele din care este preparata Ayahuasca cat si decoctul in sine. Franța si alte tari au facut-o, încadrand plantele si fiertura insa explicit, pe cale legislativă, completând lista substantelor aflate sub control internațional cu altele in plus, aflate sub control național, considerându-le droguri de risc (usoare) precum canabisul, spre a se diferenția de DMT ul in forma pură sau sintetizată, care este drog de mare risc.
Cu alte cuvinte, preluând ceea ce s-a stabilit pe plan internațional, nu putem ignora si statuarile, interpretările date de organismul internațional, care are ca atribuții monitorizarea aplicării convențiilor internaționale in materie de droguri si sa interpretăm altfel considerațiile despre droguri și alte plante sau substanțe. Diferenta este esențială, operatiunile cu droguri de mare risc fiind pedepsite mult mai aspru. In esenta situația este ca in cazul canabisului, care conține THC. Canabisul este drog de risc iar THC drog de mare risc, pedepse diferite, mai mare pentru drogurile de mare risc.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat într-o cauza ca daca nu a fost prelucrat canabisul spre a se obtine THC, nu se poate reține traficul de droguri de mare risc (adică de THC) ci doar de risc, adică operațiunea a vizat doar canabis nu si THC. Similar, daca plantele din care este preparat decoctul Ayahuasca si nici acesta nu se afla pe lista substanțe aflate sub control național, nu se poate reține operațiunea privind un drog de mare risc (DMT). In statele in care plantele din care se prepară decoctul si decoctul in sine nu sunt incluse pe lista substanțe aflate sub control național cei acuzați de operațiuni privind Ayahuasca au fost achitați (Franța inainte de includere, Spania, Chile, Italia) desi au fost trimiși în judecată pe interpretarea ca daca conține natural DMT este DMT .
In alte tări, precum Peru, ritualul consumarii de Ayahuasca face parte din patrimoniul național pentru proprietățile sale de vindecare a depresiei, dependenței de alcool si in general pentru calitățile in dezvoltarea personală pe care le recunosc cei ce au participat la astfel de ceremonii. Este cel putin ciudat ca un stat civilizat ca Peru sa laude această fiertura si in România sa se considere ca este nu un drog de risc sau substanță/ planta etnobotanica ori o planta cu proprietati curative, ci un drog de mare risc.", afirma avocatul Papu.
Thomas Lishman acuza mai multe acte de intimidare asupra sa sau asupra unor apropiati de ai sai, cetateni britanici care au venit sa-l viziteze si care au fost interceptati cu tehnica specifica.
Foto: Thomas Lishman, fost ofiter al armatei britanice
În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi Vanessa Youness. Acuzaţiile sunt de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Procurorii sustin ca Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, "pacienţii" consumau ayahuasca.
Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) ar fi anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu Youness, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene.
DIICOT il acuza pe Lishman ca îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa. Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu