Documentele secrete ale Kremlinului: când va declanșa Rusia războiul nuclear împotriva marilor puteri mondiale
Postat la: 28.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Forţele lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, potrivit unor scurgeri de informaţii provenind din dosare militare ruseşti ale Kremlinului, care cuprind inclusiv scenarii de antrenament pentru eventualitatea unei invazii a Chinei în Federaţia Rusă, relatează miercuri Financial Times.
Documentele clasificate, consultate de Financial Times, descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice, care este mai jos decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public, potrivit experţilor care au analizat şi verificat documentele. Criteriile pentru un potenţial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la factori declanşatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei.
Este vorba despre 29 de dosare militare ruseşti secrete, întocmite între 2008 şi 2014, în care sunt incluse scenarii pentru jocuri de război şi prezentări pentru ofiţerii navali, care discută despre principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare. Deşi dosarele datează de acum 10 ani şi mai mult, experţii susţin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală. Documentele au fost prezentate FT de către surse occidentale.
O prezentare separată de instruire pentru ofiţerii forţelor navale, fără legătură cu jocurile de război referitoare China, prezintă criterii mai largi pentru un potenţial atac nuclear, inclusiv o debarcare a inamicului pe teritoriul rusesc, înfrângerea unităţilor responsabile de securizarea zonelor de frontieră sau un atac iminent al inamicului folosind arme convenţionale.
Documentele rezumă pragul de la care pot fi folosite armele nucleare ca fiind o combinaţie de factori în care pierderile suferite de forţele ruseşti "ar duce irevocabil la eşecul acestora de a opri o agresiune inamică majoră", o "situaţie critică pentru securitatea statului rus".
Alte condiţii potenţiale includ distrugerea a 20% din submarinele strategice cu rachete balistice ale Rusiei, a 30% din submarinele sale de atac cu propulsie nucleară, a trei sau mai multe crucişătoare, a trei aerodromuri sau o lovitură simultană asupra centrelor de comandă principale şi de rezervă de pe coastă.
De asemenea, se preconizează că armata rusă va putea utiliza armele nucleare tactice pentru o gamă largă de obiective, inclusiv pentru "a împiedica statele să folosească agresiunea (...) sau să escaladeze conflictele militare", pentru "a opri agresiunea", pentru a ajuta forţele ruseşti să nu piardă bătălii sau teritorii şi pentru a face ca marina rusă să fie "mai eficientă".
Putin a declarat în iunie anul trecut că are un sentiment "negativ" în legătură cu utilizarea loviturilor nucleare tactice, dar apoi s-a lăudat că Rusia are un arsenal non-strategic mai mare decât ţările NATO. SUA estimează că Rusia are cel puţin 2.000 de astfel de arme.
Putin a declarat anul trecut că doctrina nucleară rusă permitea două praguri posibile pentru utilizarea armelor nucleare: represalii la un prim atac nuclear al unui inamic şi dacă "însăşi existenţa Rusiei ca stat este ameninţată chiar dacă sunt folosite arme convenţionale".
Planurile defensive expun suspiciuni adânc înrădăcinate faţă de China, care persistă în rândul elitei de securitate a Moscovei, chiar dacă între timp Putin a început să lucreze la o alianţă cu Beijingul, care a inclus încă din 2001 un acord de neaplicare a principiului primului atac nuclear.
"Este pentru prima dată când vedem astfel de documente raportate în domeniul public", a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. "Ele arată că pragul operaţional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de jos, dacă rezultatul dorit nu poate fi obţinut prin mijloace convenţionale", arată analistul.
Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete de pe uscat, de pe mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa şi Asia, spre deosebire de armele "strategice" mai mari, destinate să vizeze SUA. Ogivele tactice moderne pot totuşi să elibereze mult mai multă energie decât armele lansate asupra oraşelor Nagasaki şi Hiroshima în 1945.
În anii care au trecut de atunci, Rusia şi China şi-au aprofundat parteneriatul, în special de când Xi Jinping a preluat puterea la Beijing în 2012. Războiul din Ucraina a cimentat statutul Rusiei de partener junior în relaţia lor, China aruncând Moscovei un colac de salvare economic vital pentru a ajuta la evitarea sancţiunilor occidentale. Cu toate acestea, chiar şi în timp ce ţările au devenit mai apropiate, materialele de antrenament arată că Districtul militar de Est al Rusiei repeta mai multe scenarii care descriu o invazie chineză.
Exerciţiile oferă o perspectivă rară asupra modului în care Rusia îşi vede arsenalul nuclear ca pe o piatră de temelie a politicii sale de apărare - şi a modului în care îşi antrenează forţele pentru a fi capabile să efectueze un prim atac nuclear în anumite condiţii pe câmpul de luptă, notează FT.
Un exerciţiu care prezintă un atac ipotetic al Chinei notează că Rusia, supranumită "Federaţia Nordului" în scenariul jocului de război, ar putea răspunde cu un atac nuclear tactic pentru a opri "Sudul" să avanseze cu un al doilea val de forţe invadatoare. "Ordinul a fost dat de comandantul-şef (...) de a folosi arme nucleare (...) în cazul în care inamicul desfăşoară unităţi de al doilea eşalon şi Sudul ameninţă să atace mai departe în direcţia atacului principal", se arată în document.
Ministerul de Externe al Chinei a negat că ar exista motive de suspiciune. "Tratatul de bună vecinătate, prietenie şi cooperare între China şi Rusia a stabilit în mod legal conceptul de prietenie eternă şi de neamestec între cele două ţări", a declarat un purtător de cuvânt. "Teoria ameninţării nu are nicio aplicabilitate în China şi Rusia", a comentat MAE de la Beijing.
În timp ce preşedintele Rusiei este singurul care are autoritatea de a lansa un prim atac nuclear, pragul scăzut pentru utilizarea nucleară tactică stabilit în documente este conform cu o doctrină pe care unii observatori occidentali o numesc "escaladarea pentru a dezescalada". Conform acestei strategii, o armă tactică ar putea fi folosită pentru a încerca evitarea implicării într-un război de amploare, în special unul în care ar putea interveni SUA.
Folosind ceea ce se numeşte "inducerea fricii", Moscova ar încerca să pună capăt conflictului în propriile condiţii, şocând adversarul prin utilizarea timpurie a unei arme nucleare de mici dimensiuni sau asigurându-şi încheierea unei înţelegeri prin ameninţarea de a face acest lucru.
Un expert citat de FT spune că Rusia ar avea probabil un prag mai ridicat pentru a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei, care nu are propria capacitate nucleară sau capacitatea de a lansa o invazie terestră de aceeaşi amploare, decât împotriva Chinei sau a SUA.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 2.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 3.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 4.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 5.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 6.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu