Documentele clasificate găsite în fostul birou al lui Joe Biden aveau legătură cu Ucraina
Postat la: 11.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Printre documentele din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului şef al Casei Albe se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.
Procurorul general Merrick Garland a primit un raport preliminar după ancheta asupra acestor documente, iar acum trebuie să decidă cum să procedeze în continuare, inclusiv dacă este cazul să deschidă o anchetă penală, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine. John Lausch Jr, procurorul din Chicago căruia Garland i-a încredinţat investigaţia, a discutat cu procurorul general de mai multe ori şi i-a oferit informaţiile necesare.
Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care era vicepreşedinte. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.
Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe, a declarat sursa pentru CNN. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale, menţionează CNN.
Procurorul general Merrick Garland - funcţie ce în Statele Unite echivalează cu rangul de ministru al Justiţiei - l-a desemnat pe procurorul general al SUA din Chicago, statul Illinois, numit în funcţie în timpul administraţiei Trump, să investigheze această chestiune. Garland a luat această decizie după ce a primit o sesizare din partea Administraţiei Naţionale a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA).
Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.
S-a întâmplat în timp ce un avocat personal al lui Biden fusese însărcinat să închidă biroul situat în centrul Washingtonului, pe care Biden îl folosea în cadrul activităţilor sale desfăşurate pentru Universitatea din Pennsylvania. Avocatul a observat un dosar pe care era scris "personal", a deschis plicul şi a observat că înăuntru se aflau documente clasificate. Avocatul a închis plicul şi a sunat la NARA, a precizat sursa CNN.
După ce a luat legătura cu NARA, echipa lui Biden a predat, din precauţie, mai multe cutii, chiar dacă multe dintre acestea conţineau materiale personale, a precizat sursa.
După ce procurorul general din Chicago a finalizat partea iniţială a anchetei sale şi i-a prezentat concluziile preliminare lui Garland, procurorul general trebuie să decidă acum cum să procedeze, mai ales că el s-a implicat personal în unele dintre deciziile-cheie legate de ancheta privind documentele clasificate găsite la reşedinţa fostului preşedinte Donlad Trump, inclusiv în decizia de a trimite FBI-ul să-i percheziţioneze locuinţa de la Mar-a-Lago, menţionează CNN.
În dosarul care îl priveşte pe Trump, Garland a desemnat un procuror special, Jack Smith, care să preia atât ancheta penală privind activităţile electorale ale lui Trump după alegerile din 2020, cât şi ancheta privind documentele clasificate pe care fostul preşedinte le-a dus în staţiunea sa din Florida. Ancheta asupra lui Biden este departe de acest stadiu.
Garland l-a ales pe Lausch să se ocupe de ancheta privind documentele lui Biden pentru că el este unul dintre cei doi procurori americani numiţi de Trump care au mai rămas în funcţie. A făcut-o pentru a evita aparenţa unui conflict de interese, dat fiid că Lausch nu era numit de Biden. În afară de Garland, Lausch a mai avut şedinţe de informare suplimentare cu alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie.
În acest moment, a precizat sursa CNN, nu este de aşteptat ca Lausch să ceară o strângere de date suplimentară. Lausch a fost una dintre rarele persoane din epoca Trump cărora nu li s-a cerut să demisioneze după învestirea lui Biden în 2021, iar cei doi senatori democraţi din Illinois au susţinut decizia de a-l menţine în funcţie, în parte pentru că se ocupa de ancheta sensibilă din punct de vedere politic asupra lui Michael Madigan, fostul preşedinte democrat al Camerei Reprezentanţilor din Illinois, acuzat de corupţie.
Răsturnarea de situaţie cu documentele clasificate găsite la fostul birou al lui Joe Biden îi pune pe unii politicieni într-o situaţie dificilă. Indiferent de consecinţe, situaţia este stânjenitoare pentru administraţia Biden şi mai ales pentru procurorul general Garland. Luni, acesta stătea alături de Joe Biden în Mexic, la summitul cu preşedintele acestei ţări, în timp ce reporterii strigau şi aveau întrebări despre anchetă. Ambii oficiali americani au ignorat întrebările, menţionează CNN.
Fostul preşedinte Donald Trump a reacţionat cu o serie de postări pe reţelele sociale în care l-a ironizat pe Biden şi a îndemnat public FBI-ul să cerceteze birourile lui Biden şi chiar Casa Albă pentru a da de documente manipulate greşit. Democraţii-cheie din Congres şi-au exprimat încrederea în modul în care Joe Biden gestionează materialele guvernamentale, chiar dacă documentele clasificate au apărut într-un loc în care nu trebuiau să se afle.
Republicanii nou numiţi în funcţii în Camera Reprezentanţilor s-au angajat deja să îşi extindă investigaţiile asupra administraţiei Biden pentru a include şi problema documentelor, iar unii au în vedere inclusiv NARA ca ţintă a unei investigaţii suplimentare. Marţi, noul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a cerut directorului Serviciului Naţional de Informaţii să facă o evaluare a prejudiciilor provocate de documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu