ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Documente dezvăluite de americani: Planul secret de pace al lui Putin și condițiile cerute Ucrainei

Postat la: 02.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși războiul devastator provocat de Putin în Ucraina a trecut în al 3-lea an, Kremlinul nu a dat niciun semn că ar vrea să încheie conflictul cu țara vecină. Acum americanii au pus mâna pe un plan de pace secret al lui Putin, elaborat în timpul negocierilor dintre cele două părți din primăvara anului 2022.

O propunere de pace a Rusiei spune că Ucraina ar fi transformată într-o țară sterilizată, permanent vulnerabilă la agresiunea rusă, a informat Wall Street Journal. Propunerile ilustrează concesiile dure pe care ar trebui să le facă Kievul pentru a încheia discuțiile, care în cele din urmă au eșuat, pe măsură ce Ucraina a început să schimbe soarta războiului și sprijinul occidental a venit.

Trebuie subliniat faptul că și acum planurile de pace ale Moscovei au rămas în mare parte aceleași. Pe măsură ce Ucraina se confruntă cu o poziție din ce în ce mai precară în război, în comparație de unii cu primele zile ale invaziei pe scară largă, dictatorul rus Vladimir Putin ar fi semnalat dorința de a relua discuțiile de pace în condițiile sale.

Potrivit documentului de 17 pagini din 15 aprilie 2022, Ucrainei ar avea voie să ceară aderarea la UE, dar nu să intre în NATO sau în orice alt bloc militar. Forțele armate ale Ucrainei ar trebui reduse la o anumită dimensiune, nicio armă străină nu ar fi staționată pe teritoriul său, iar Crimeea ar rămâne de facto în mâinile Rusiei.

Rusia va vedea forțele ucrainene limitate la 85.000 de soldați, 342 de tancuri și 519 piese de artilerie, în timp ce negociatorii ucraineni doreau 250.000 de soldați, 800 de tancuri și 1.900 de piese de artilerie, potrivit documentului.

De asemenea, Rusia ar fi vrut să limiteze raza de acțiune a rachetelor ucrainene la 40 de kilometri. Moscova a făcut eforturi ca limba rusă să fie tratată la egalitate cu cea ucraineană în guvernul și tribunalele Ucrainei, o condiție cu care negociatorii ucraineni nu au fost de acord.

Statutul regiunilor estice ocupate de Rusia din 2014 urma să fie convenit în cadrul unei întâlniri între președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și Putin. Întâlnirea nu a avut loc.

Tratatul ar fi fost garantat de puteri străine, inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Franța și Rusia. Aceste țări ar avea responsabilitatea de a apăra „neutralitatea" Ucrainei dacă aceasta ar fi încălcată. Rusia ar fi dorit să adauge Belarus pe lista de garanți, în timp ce Ucraina a vrut să includă Turcia.

Ucraina a primit anterior asigurări similare de la Rusia, SUA și Regatul Unit în Memorandumul de la Budapesta din 1994, care solicita asistență internațională dacă Ucraina „ar trebui să devină victima unui act de agresiune" în schimbul renunțării țării la arsenalul său nuclear. Rusia a încălcat acest tratat în 2014, ocupând ilegal Crimeea și Donbasul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a oferit recent să găzduiască o nouă rundă de discuții de pace între Rusia și Ucraina, însă până acum nu s-au făcut pași în această direcție de Moscova și Kiev.

Ucraina a spus în mod repetat că discuțiile de pace ar trebui să fie purtate pe baza formulei sale de pace în 10 pași, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Moscova a respins această propunere.

Ucraina lucrează cu Elveția pentru a organiza un summit global pentru pace în țara alpină. Peste 160 de țări vor fi invitate să discute formula de pace a Kievului și să creeze un document comun despre ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea țării.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE