ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Dimensiunea țepelor prin "metoda accidentul". Un escroc cu patru clase a strâns peste 50.000 de euro în mai puțin de două săptămâni

Postat la: 21.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între un tânăr de 24 de ani, implicat în înșelăciuni prin metoda „accidentul" scoate la iveală ușurința cu care fac escrocii bani prin această metodă. În cazul de față, în mai puțin de două săptămâni, o „săgeată" a escrocilor care coordonau înșelăciunea din penitenciar a strâns de la șase persoane peste 50.000 de euro.

O anchetă deschisă în 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești a scos la iveală că mai multe persoane au creat un mecanism bine pus la punct prin care să înșele prin metoda „accidentul". Astfel, totul era coordonat de deținuți, unii încă neidentificați, din Penitenciarul Tulcea, care „aveau rolul de a contacta telefonic persoanele vătămate și de a le induce o stare acută de temere cu privire la siguranța și chiar supraviețuirea unor persoane dragi, de regulă copiii acestora".

„În acest sens, "creatorii de legende" prezentau persoanelor vătămate diferite situații nereale, de regulă accidente în care ar fi fost implicate rudele lor apropiate și, atribuindu-și diferite calități mincinoase (medic, avocat, chiar fiul/fiica în cauză), le convingeau pe acestea să remită diferite sume de bani destinate unor pretinse intervenții chirurgicale sau înlăturării consecințelor juridice ala faptelor vătămătoare - bani ce erau ridicați de alte persoane, cu rol de așa-zise „săgeți", care confirmau "povestea" autorilor și mențineau în eroare victimele", se arată într-un acord de recunoaștere a vinovăției închiat de procurori cu una dintre „săgețile" care avea rolul de a confirma povestea și de a primi banii.

Potrivit procurorilor ploieșteni, escrocheria era atât de bine pusă la punct, încât, ca să nu le dea nimic de bănuit victimelor cu care se întâlneau pentru ridicarea banilor „săgețile" aveau o „înfățișare prezentabilă, potrivindu-se cu rolul asumat, neridicând nicio suspiciune cu privire la statutul lor (asistenți ai pretinșilor avocați, studenți la medicină, etc.)".

Una dintre victimele escrocilor este o femeie în vârstă de 62 de ani, din Ploiești. După ce au spus că sunt de la Casa de Asigurări și o sună în legătură cu o operație pe care o suportă fiica sa, escrocii au reușit să obțină de la victimă 50.0000 de lei și reîncărcări ale cartelei telefonice în valoare de 800 de lei. Într-un alt caz, de la o femeie de 60 de ani din Ploiești, escrocii au obținut 50.000 de lei pentru a-l ajuta pe fiul său să scape de dosarul penal deschis pentru că ar fi produs un accident rutier.

În noaptea de 14 spre 15 decembrie 2017, în plasa escrocilor a picat o femeie în vârstă de 88 de ani, din Timișoara. De această dată, bătrânei i-a fost vândută povestea nepoatei care are nevoie de o operație urgentă după ce a căzut și a suferit o fractură de coloană. De la timișoreanca de 88 de ani, escrocii au primit 6.800 de euro. Banii i-au fost oferiți „asistentului domnului doctor" noaptea la ora 2.00.

În aceeași perioadă, de la o femeie de 79 de ani, escrocii au primit 12.000 lei, 1.500 franci elvețieni și 2.000 euro, iar de la o altă pensionară, în vârstă de 73 de ani, „țeparii" prin metoda accidentul au primit 29.400 de lei. În total, în mai puțin de două săptămâni, escrocii au înșelat șase oameni, cu echivalentul a peste 50.000 de euro. În urma acordului de recunoaștere a vinovăției, tânărul cu patru clase folosit de escrocii din penitenciar a primit o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare cu suspendare.

„Instanța reține că inculpatul nu a suferit condamnări, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii și de posibilitățile sale de îndreptare, iar pe parcursul procesului penal a cooperat cu organele judiciare și a recunoscut fapta săvârșită, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată", a arătat judecătorul care a admis acordul de recunoaștere a vinovăției.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE