Decizie in dosarul Transalpina. Modernizarea celebrei sosele, platita pana la capat controversatului afacerist Nelu Iordache
Postat la: 15.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Celebra sosea Transalpina (DN 67C), care leaga localitatile Bengesti din Gorj si Sebes din Alba pe o lungime de 148 de kilometri, ramane "in aer" din punct de vedere a finalizarii lucrarilor de modernizare.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, definitiv, in 2 iulie 2020, solicitarea de reziliere a contractului incheiat in 2008 cu compania Romstrade SRL, care apartine controversatului afacerist Nelu Iordache.
Zeci de kilometri din soseaua care traverseaza Muntii Carpati de la sud la nord, ajungand pana la peste 2000 de metri altitudine, sunt fara parapeti de protectie, iar in multe zone asfaltul este distrus.
Procesul a fost initiat in 2014, dupa aproape 2 ani de la oprirea lucrarilor de catre Romstrade. Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a solicitat rezilierea contractului nr. 617/05.09.2008 pentru nerespectarea obligatiilor asumate de catre Romstrade, respectiv pentru ca nu a constituit garantia de buna executie prevazuta in contract, pentru ca nu a obtinut avizele si acordurile prevazute de lege, inclusiv a Acordului de Mediu, pentru ca nu a respectat masurile dispuse de Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la solutiile de remediere a fisurilor aparute la parapetii din beton si pentru ca ca nu a recuperat suma ce reprezinta plati nejustificate stabilite de catre Curtea de Conturi a Romaniei in 2012.
Instantele de judecata au stabilit, insa, ca achizitorul, respectiv CNAIR, avea obligatia de a obtine toate autorizatiile si avizele necesare executiei lucrarilor si de a le depune la dispozitia executantului fara plata. "Pe cale de consecinta, inclusiv prelungirea valabilitatii acestor autorizatii cadea in sarcina achizitorului, astfel incat ordinul de suspendare a lucrarilor din data de 5 octombrie 2012, emis de catre reclamanta, motivat de faptul ca parata nu a reinnoit autorizatiile de construire este neintemeiat", a precizat Tribunalul Bucuresti in hotararea ramasa definitiva.
Circulatia rutiera pe Transalpina se redeschide sambata dimineata
De asemenea, magistratii au constat si faptul ca toate garantiile de buna executie au fost constituite, iar in anul 2012, in dosarul de insoventa al firmei Romstrade de la Tribunalul Gorj, CNAIR s-a inscris in tabelul preliminar cu suma de 93.930.037,02 lei, reprezentand valoarea totala a politelor privind asigurarea de garantie de buna executie emise de o societate de asigurare. Compania Nationala Drumuri a platit catre constructorul Romstrade, aflat in prezent in insolventa, circa 1 miliard de lei din contractul de 1,5 miliarde.
O expertiza tehnica efectuata in acest a concluzionat ca Romstrade a executat contractul in procent de 67,15%. Aceeasi expertiza a stabilit ca compania de stat a platit catre Romstrade suma de 186,67 milioane de lei pentru lucrari care nu au fost executate. Compania de stat a preluat provizoriu amplasamentul Transalpinei de la Romstrade inca din 2015. In 2020 a fost finantat cu 16 milioane de lei reabilitarea a 30 de km din sosea, intre Sebes si lacul de acumulare Oasa, pe teritoriul judetului Alba. La semnarea documentelor de receptie, de la finalul lunii iulie, au fost prezenti si premierul Ludovic Orban, respectiv ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"In 2014, CNAIR a solicitat in instanta pe de-o parte rezilierea juridica a contractului cu compania (n.r. Romstrade) si pe de alta parte, preluarea provizorie in administrare a acestui obiectiv. In 2015, instanta a decis predarea catre CNAIR a acestui obiectiv (n.r. Transalpina) pentru administrare si punere in siguranta. In urma cu cateva zile instanta a decis sa respinga solicitarea CNAIR de reziliere a acestui contract. Asteptam asadar motivarea Tribunalului Bucuresti pentru ca noi suntem determinati, pe de o parte, sa punem in siguranta circulatia pe acest obiectiv - asa cum am facut deja pe cei 32 de km receptionati, cu covor asfaltic si 10.000 de metri liniari de parapet, 250 de indicatoare rutiere. Am investit pentru aceasta din resurse proprii 16,3 milioane de lei in acest an, din bugetul CNAIR. Din pacate, in ultimii ani nu s-a investit aproape nimic in intretinerea si punerea in siguranta a acestui obiectiv", a declarat Lucian Bode.
Premierul Ludovic Orban a precizat, la randul sau, ca situatia juridica va complica finalizarea lucrarilor. "Pe Transalpina, daca te uiti in stanga si in dreapta, ti se taie respiratia de la peisajele superbe care sunt puse in evidenta de acest drum. Sigur, calitatea drumului lasa inca de dorit in anumite zone. Nu sunt finalizate toate lucrarile. (...) Lucrarea trebuie sa fie finalizata. Sigur, trebuie sa vedem complicatia juridica. (...) Este un drum care a crescut inclusiv interesul turistic pentru Romania. Este un drum care este vizitat de foarte multi straini. E un drum superb, care pune in valoare locuri de o frumusete deosebita ale Romaniei", a spus premierul. Contractul cu Romstrade a fost incheiat in perioada cand Ludovic Orban era ministru al Transporturilor.
Milionarul Nelu Iordache, cunoscut drept "Regele Asfaltului", condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita Decizia este definitiva
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost achitat definitiv in ianuarie 2020 intr-un dosar penal in care a fost judecat tot in legatura cu modernizarea Transalpinei. Afaceristul si ceilalti inculpati au fost "ajutati" de o hotarare a Curtii Constitutionale din 2016, care a redefinit infractiunea de abuz in serviciu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce știe Ciolacu și nu spune despre eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială: "Nu sunt îndreptăţit să fac publice mai multe informaţii"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu este îndreptăţit să facă publice anumite înformaţii, după ce a fost întrebat dacă sunt probe concrete pentru eliminarea din cursa pentru funcţia de preşedinte al României a lui Călin Georgescu.
-
Un nutriționist vine cu soluția miraculoasă: Doar așa nu te îngrași, indiferent ce mănânci. Ați auzit de metoda consumi orice „cu mâncare pe scobitoare"?
Pentru cei care vor să se bucure de gusturi diverse fără să acumuleze kilograme în plus, Mihaela Bilic propune o metodă ingenioasă: mâncarea pe scobitoare. Ideea de bază este simplă - mai important decât ce mănânci este cât mănânci.
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii pe reţelele sociale, precum TikTok. Medicul român Gabriel Tatu-Chiţoiu atrage atenţia asupra riscurilor acestei provocări, întâlnită şi în Franţa, arătând că supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului.
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu demenţă să crească dramatic în toate ţările. Din cauza îmbătrânirii rapide a populaţiei la nivel mondial, se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demenţă aproape se va tripla până în 2050, crescând de la 57 de milioane în 2019 la 153 de milioane.
-
Ce spune Tanczos Barna despre faptul că România ar putea ajunge în categoria junk. Recent s-a înrăutăţit perspectiva ratingului țării de la stabilă la negativă
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, sâmbătă, că este exclus ca România să fie retrogradată de agenţiile de rating în categoria junk, ceea ce ar aduce creşterea costurilor de împrumut şi îngrijorări din partea investitorilor.
-
Washingtonul vrea ca Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârşitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistiţiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia.
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună capăt politicilor de incluziune și diversitate.
-
Gigi Becali despre Călin Georgescu: "România trebuie să scape de omul ăsta!"
Gigi Becali a vorbit în termeni duri despre Călin Georgescu, care a candidat ca independent la președinția României în 2024, obținând victoria în primul tur de scrutin, înainte ca alegerile să fie anulate. Astfel, chiar dacă a susținut inițial că l-ar vota pe Călin Georgescu, pentru că e patriot, Gigi Becali și-a schimbat părerea.
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri de Pământ.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
- 2.Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
- 3.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 4.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 5.Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
- 6.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 7.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 8.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 9.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 10.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu