Decizie in dosarul Transalpina. Modernizarea celebrei sosele, platita pana la capat controversatului afacerist Nelu Iordache
Postat la: 15.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Celebra sosea Transalpina (DN 67C), care leaga localitatile Bengesti din Gorj si Sebes din Alba pe o lungime de 148 de kilometri, ramane "in aer" din punct de vedere a finalizarii lucrarilor de modernizare.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, definitiv, in 2 iulie 2020, solicitarea de reziliere a contractului incheiat in 2008 cu compania Romstrade SRL, care apartine controversatului afacerist Nelu Iordache.
Zeci de kilometri din soseaua care traverseaza Muntii Carpati de la sud la nord, ajungand pana la peste 2000 de metri altitudine, sunt fara parapeti de protectie, iar in multe zone asfaltul este distrus.
Procesul a fost initiat in 2014, dupa aproape 2 ani de la oprirea lucrarilor de catre Romstrade. Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a solicitat rezilierea contractului nr. 617/05.09.2008 pentru nerespectarea obligatiilor asumate de catre Romstrade, respectiv pentru ca nu a constituit garantia de buna executie prevazuta in contract, pentru ca nu a obtinut avizele si acordurile prevazute de lege, inclusiv a Acordului de Mediu, pentru ca nu a respectat masurile dispuse de Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la solutiile de remediere a fisurilor aparute la parapetii din beton si pentru ca ca nu a recuperat suma ce reprezinta plati nejustificate stabilite de catre Curtea de Conturi a Romaniei in 2012.
Instantele de judecata au stabilit, insa, ca achizitorul, respectiv CNAIR, avea obligatia de a obtine toate autorizatiile si avizele necesare executiei lucrarilor si de a le depune la dispozitia executantului fara plata. "Pe cale de consecinta, inclusiv prelungirea valabilitatii acestor autorizatii cadea in sarcina achizitorului, astfel incat ordinul de suspendare a lucrarilor din data de 5 octombrie 2012, emis de catre reclamanta, motivat de faptul ca parata nu a reinnoit autorizatiile de construire este neintemeiat", a precizat Tribunalul Bucuresti in hotararea ramasa definitiva.
Circulatia rutiera pe Transalpina se redeschide sambata dimineata
De asemenea, magistratii au constat si faptul ca toate garantiile de buna executie au fost constituite, iar in anul 2012, in dosarul de insoventa al firmei Romstrade de la Tribunalul Gorj, CNAIR s-a inscris in tabelul preliminar cu suma de 93.930.037,02 lei, reprezentand valoarea totala a politelor privind asigurarea de garantie de buna executie emise de o societate de asigurare. Compania Nationala Drumuri a platit catre constructorul Romstrade, aflat in prezent in insolventa, circa 1 miliard de lei din contractul de 1,5 miliarde.
O expertiza tehnica efectuata in acest a concluzionat ca Romstrade a executat contractul in procent de 67,15%. Aceeasi expertiza a stabilit ca compania de stat a platit catre Romstrade suma de 186,67 milioane de lei pentru lucrari care nu au fost executate. Compania de stat a preluat provizoriu amplasamentul Transalpinei de la Romstrade inca din 2015. In 2020 a fost finantat cu 16 milioane de lei reabilitarea a 30 de km din sosea, intre Sebes si lacul de acumulare Oasa, pe teritoriul judetului Alba. La semnarea documentelor de receptie, de la finalul lunii iulie, au fost prezenti si premierul Ludovic Orban, respectiv ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"In 2014, CNAIR a solicitat in instanta pe de-o parte rezilierea juridica a contractului cu compania (n.r. Romstrade) si pe de alta parte, preluarea provizorie in administrare a acestui obiectiv. In 2015, instanta a decis predarea catre CNAIR a acestui obiectiv (n.r. Transalpina) pentru administrare si punere in siguranta. In urma cu cateva zile instanta a decis sa respinga solicitarea CNAIR de reziliere a acestui contract. Asteptam asadar motivarea Tribunalului Bucuresti pentru ca noi suntem determinati, pe de o parte, sa punem in siguranta circulatia pe acest obiectiv - asa cum am facut deja pe cei 32 de km receptionati, cu covor asfaltic si 10.000 de metri liniari de parapet, 250 de indicatoare rutiere. Am investit pentru aceasta din resurse proprii 16,3 milioane de lei in acest an, din bugetul CNAIR. Din pacate, in ultimii ani nu s-a investit aproape nimic in intretinerea si punerea in siguranta a acestui obiectiv", a declarat Lucian Bode.
Premierul Ludovic Orban a precizat, la randul sau, ca situatia juridica va complica finalizarea lucrarilor. "Pe Transalpina, daca te uiti in stanga si in dreapta, ti se taie respiratia de la peisajele superbe care sunt puse in evidenta de acest drum. Sigur, calitatea drumului lasa inca de dorit in anumite zone. Nu sunt finalizate toate lucrarile. (...) Lucrarea trebuie sa fie finalizata. Sigur, trebuie sa vedem complicatia juridica. (...) Este un drum care a crescut inclusiv interesul turistic pentru Romania. Este un drum care este vizitat de foarte multi straini. E un drum superb, care pune in valoare locuri de o frumusete deosebita ale Romaniei", a spus premierul. Contractul cu Romstrade a fost incheiat in perioada cand Ludovic Orban era ministru al Transporturilor.
Milionarul Nelu Iordache, cunoscut drept "Regele Asfaltului", condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita Decizia este definitiva
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost achitat definitiv in ianuarie 2020 intr-un dosar penal in care a fost judecat tot in legatura cu modernizarea Transalpinei. Afaceristul si ceilalti inculpati au fost "ajutati" de o hotarare a Curtii Constitutionale din 2016, care a redefinit infractiunea de abuz in serviciu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ard ca paiele! Grupul Hertz nu știe ce să mai facă pentru a scăpa de mașinile electrice Tesla din flota sa. Compania vinde vehiculele la jumătate de preț
Decizia Hertz de a achiziționa 100.000 de mașini electrice Tesla a avut urmări deosebit de proaste pentru companie. Dar nu și pentru unii cumpărători, potrivit Daily Mail.
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie.
-
Florin Piersic trăiește la o mănăstire: A dat medicii de top pe expertiza unui preot! VIDEO
Actorul Florin Piersic a ajuns la mănăstire. După ce anul trecut a fost internat în mai multe spitale din România, acolo unde a fost operat și mai apoi a contractat o infecție, Florin Piersic a ajuns să dea specialiștii în medicină pe un preot, despre care spune că l-a pus la propriu pe picioare.
-
Florin Călinescu pune tunurile pe președintele Iohannis și pe politicienii români și acuză că toți luptă doar pentru bani
Actorul Florin Călinescu, care a avut de-a lungul timpului câteva tentative de a face politică la nivel mare, cere cu vehemență demisia celor care se află în fruntea instituțiilor statului, care, susține el, în loc să apere poporul român, au provocat această rafală de abuzuri inadmisibile.
-
Verdictul unui studiu extrem de eficient: Cea mai mare greșeală legată de micul dejun pentru cei care vor să slăbească
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei de mult timp de către nutriționiști, iar un studiu nou prezintă beneficii clare pentru cei care nu întârzie să mănânce dimineața. Realizată în Spania, cercetarea a identificat nivelul optim de calorii necesar la micul dejun.
-
Dileală la greu: Facebook plănuiește să introducă "prieteni" controlați de AI. Unii vor vorbi ca proștii cu computerul
Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Meta explorează o idee care ar putea schimba fundamental modul în care utilizăm Facebook: introducerea unor profiluri complet fictive, controlate de inteligență artificială. Aceste personaje virtuale ar putea trimite cereri de prietenie, comenta la postări și chiar iniția conversații, simulând prezența unor utilizatori reali pe platformă.
-
Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
În era digitală, securitatea online a devenit o prioritate absolută. Totuși, mulți utilizatori încă fac greșeli care le pun datele personale și financiare în pericol. Hackerii profită de cele mai mici vulnerabilități, iar unele dintre aceste breșe sunt cauzate chiar de utilizatori.
-
Fizica cuantică tocmai ce a descoperit că moartea nu există. Este o iluzie ca si lumea in care trăim alături de infinite universuri paralele
În vasta întindere a cunoașterii umane, există puține întrebări atât de durabile și captivante precum misterul morții. De la filosofii antici care se gândeau la viața de apoi până la oamenii de știință contemporani care se străduiesc să îi descifreze secretele, conceptul a ceea ce se întâmplă atunci când părăsim acest trup muritor a fost o sursă permanentă de intrigă.
-
Mindful Eating vs Mindless Eating, două concepte care definesc relația cu mâncarea. Ce înseamnă și cum ne influențează sănătatea și greutatea
Mindful eating (mâncat conștient) și mindless eating (mâncatul fără conștientizare) definesc relația oamenilor cu mâncarea.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu