De o gravitate maximă: ONU cere guvernelor lumii să "pună capăt libertății de exprimare" pentru a "combate dezinformarea"!
Postat la: 24.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
ONU a cerut prin UNESCO guvernelor din întreaga lume să limiteze libertatea de exprimare "în interesul combaterii dezinformării". Miercuri, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a cerut stabilirea unor "linii directoare globale pentru reglementarea mediilor sociale" în cadrul unei conferințe pentru a aborda presupusa "dezinformare".
Evenimentul UNESCO a fost intitulat "Conferința Internet pentru încredere" și a prezentat vorbitori care au cerut o structură de guvernanță globală pentru a reduce la tăcere "discursul instigator la ură, misoginismul, suprimarea libertății de exprimare și teoriile conspirației". Agenția a subliniat opoziția sa față de țările suverane care iau măsuri individuale pe care le consideră adecvate pentru a aborda existența discursului online.
"Dacă aceste inițiative de reglementare sunt dezvoltate în mod izolat, cu fiecare țară lucrând în propriul colț, ele sunt sortite eșecului. Perturbarea informației este prin definiție o problemă globală, astfel încât reflecțiile noastre trebuie să aibă loc la scară globală", a deplâns miercuri directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, menționând că "cel puțin 55 de țări lucrează la" suprimarea discursului online.
Într-un videoclip promoțional pentru a anunța conferința, un purtător de cuvânt al UNESCO s-a referit la utilizatorii online care încalcă limitele unui discurs adecvat ca la "insecte care prosperă în întuneric". În discursul său de joi, Azoulay a susținut că reglementarea este necesară online deoarece adevărul este presupus a fi nepopular.
"Estomparea granițelor dintre adevărat și fals, negarea extrem de organizată a faptelor științifice, amplificarea dezinformării și a conspirațiilor - acestea nu au luat naștere pe rețelele sociale", a spus șefa UNESCO. "Dar, în absența unei reglementări, ele înfloresc acolo mult mai bine decât adevărul".
"Doar luând pe deplin măsura acestei revoluții tehnologice ne putem asigura că ea nu sacrifică drepturile omului, libertatea de exprimare și democrația. Pentru ca informația să rămână un bun comun, trebuie să reflectăm și să acționăm acum, împreună", a cerut ea.
La conferința, cu sediul la Paris, au mai participat și președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva și Maria Ressa, precum și o jurnalistă filipineză care s-a confruntat cu persecuții guvernamentale pentru că ar fi raportat dezinformări online în timpul fostului președinte Rodrigo Duterte.
Lula da Silva și-a folosit discursul pentru a deplânge revolta din 8 ianuarie de la Brasilia, în care susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt Congresul brazilian, sediul Curții Supreme și palatul prezidențial Planalto. Deși au distrus părți din toate cele trei facilități, revoltele - spre deosebire de cele din anii trecuți ale stângiștilor din țările vecine Peru, Columbia, Chile, Bolivia și Ecuador, printre altele - nu s-au soldat cu morți și doar cu un număr mic de răniți.
Protestatarii brazilieni s-au adunat în capitală pe 8 ianuarie pentru a protesta împotriva învestirii lui Lula într-un al treilea mandat de președinte. Președintele de stânga dură fusese arestat după încheierea celui de-al doilea mandat, în 2011, sub acuzația de corupție în timpul mandatului. El a fost condamnat în mai multe apeluri și condamnat la peste două decenii de închisoare pentru că a folosit bani de mită pentru a cumpăra o proprietate de lux - o investigație care a rezultat în urma unei anchete polițienești mult mai ample, cunoscută sub numele de "Operațiunea Car Wash", care a scos la iveală un aparat de corupție masivă în cadrul guvernului organizat sub conducerea lui Lula. Instanța supremă a națiunii, Tribunalul Federal Suprem (STF), a anulat condamnările lui Lula în 2021 pe baza unui aspect tehnic, fără a prezenta dovezi exoneratoare, dar permițându-i acestuia să candideze la președinție.
Susținătorii lui Bolsonaro care au protestat față de învestirea lui Lula au susținut că o persoană condamnată pentru infracțiuni în timp ce era președinte nu ar fi trebuit să fie permisă pe buletinul de vot și au indicat faptul că guvernul brazilian a interzis organizațiilor media să discute chiar și despre condamnările pentru corupție ale lui Lula ca fiind un indiciu că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. În timp ce jurnaliștii nu puteau discuta public despre condamnările lui Lula fără a risca o amendă, Lula și campania sa l-au acuzat liber pe Bolsonaro de pedofilie și canibalism.
Internetul, a spus Lula într-o declarație la conferința UNESCO de joi, "a provocat, de asemenea, riscuri pentru democrație. Riscuri pentru interacțiunea civilizată dintre oameni. Riscuri pentru sănătatea publică".
"Diseminarea dezinformării în timpul pandemiei [coronavirusului chinezesc] a contribuit la mii de morți. Discursul urii face victime în fiecare zi", a susținut el. "În plus, cele mai multe victime sunt sectoarele cele mai vulnerabile ale societăților noastre".
"Lumea a fost martoră la atacul extremiștilor la sediile puterii executive, legislative și judiciare din Brazilia, la 8 ianuarie. Democrația braziliană a câștigat această bătălie și este acum mai puternică", a susținut el. "Cu toate acestea, vom fi întotdeauna indignați de scenele barbare din acea duminică."
"Pe de o parte, este necesar să se garanteze exercitarea libertății individuale de exprimare, un drept fundamental al omului. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm un drept colectiv: dreptul societății de a avea acces la informații de încredere, și nu la minciuni și dezinformări", a insistat Lula.
Ressa, jurnalista filipineză, a fost de acord cu afirmația lui Azoulay potrivit căreia minciunile sunt mai populare decât afirmațiile adevărate și a respins apelurile la "mai multă exprimare" pentru a combate comentariile dezagreabile online. "Judecătorul Brandeis a spus că "modul de a combate discursul instigator la ură este cu mai mult discurs"", a spus Ressa. "Nu mai este așa; este o lume diferită. Este ca și cum am vorbi o altă limbă. Este vorba de date, este vorba de algoritmi."
"Minciunile se răspândesc mai repede decât faptele. Din anumite motive, faptele sunt foarte plictisitoare", a afirmat Ressa. "Minciunile - mai ales atunci când sunt îmbinate cu frică, cu furie, cu ură, cu tribalism - noi împotriva lor. Ele se răspândesc. Este ca și cum ai arunca un chibrit aprins în foc."
Ressa a devenit o senzație internațională - co-persona anului 2018 a revistei Time și laureată a Premiului Nobel pentru Pace - după ce guvernul cruciatului antidrog Rodrigo Duterte a luat-o în vizor pe ea și organul ei de presă, Rappler, pentru acoperirea publică critică a războiului său împotriva drogurilor. Guvernul filipinez a acuzat Rappler de evaziune fiscală, iar Ressa însăși a fost condamnată pentru calomnie.
Duterte a fost în fruntea mișcării pe care Ressa o promovează acum împreună cu UNESCO pentru a reduce la tăcere "știrile false". În 2020, fostul președinte a sprijinit un proiect de lege pentru a incrimina "știrile false", în special conținutul considerat neplăcut referitor la pandemia coronavirusului chinezesc.
"Puterile speciale ale președintelui Rodrigo Duterte pentru a stăvili răspândirea coronavirusului includ o clauză de sancțiune de ultim moment privind actele interzise, cum ar fi răspândirea de informații "false" sau alarmante - ceea ce ar putea fi doar cea mai periculoasă caracteristică a legii", a avertizat la vremea respectivă Rappler de Ressa.
UNESCO este agenția Națiunilor Unite însărcinată cu promovarea educației și a schimburilor culturale. "Misiunea noastră din 1945 este de a construi pacea prin cooperare internațională, deoarece este singura modalitate de a construi punți între națiuni", se explică pe site-ul agenției. "UNESCO apără și promovează libertatea de exprimare, independența și pluralismul mass-mediei, precum și construirea unor societăți ale cunoașterii incluzive, susținute de accesul universal la informație și de utilizarea inovatoare a tehnologiilor digitale."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu