De-dolarizarea globală a atins un punct de răscruce. Odata depăsit nu mai exista cale de intoarcere
Postat la: 08.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De-dollarizarea se îndreaptă spre un moment critic din cauza nemulțumirii crescânde la nivel mondial față de "capitalismul de cazinou" al SUA, după cum este definit de analistii politici si economici.
Este un bulgăre de zăpadă gigantic în toată lumea si devine din ce in ce mai important ce se va discuta la summitul BRICS din Africa de Sud, din august. Acesta va fi, probabil, momentul de răscruce, care, odata depasit, nu va mai lasa loc de cale de intoarcere. Un număr din ce în ce mai mare de țări din Sudul Global fac calculele și ajung la concluzia că dolarul american nu este un pariu sigur. Combinația dintre politica agresivă de sancțiuni a SUA și cheltuielile guvernamentale nesăbuite au redus dramatic atractivitatea internațională a dolarului verde.
Modelele din ultimele două decenii arată faptul că o națiune capitalistă productivă este bogată în mărfuri si are o monedă respectată la nivel internațional pentru că oamenii vor ști că se bazează pe fapte, pe proveniență reală, pe bogăție reală. Acest lucru este contrar sistemului pe care îl avem acum, de "capitalism de cazinou". Sunt contracte futures, sunt pariuri, sunt supoziții. Poate ieși bine sau rău. Dacă pierzi, pierzi totul. Casa câștigă întotdeauna, în mare parte, pentru că ea este cea care tipărește moneda. Nu este susținută de nimic, la propriu, de o țară care datorează acum 30 de trilioane de dolari în datorie națională și nu va putea niciodată să o ramburseze.
Pentru a înrăutăți și mai mult situația, creșterile agresive ale dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA au făcut ca împrumuturile în dolari să fie scumpe pentru aproape toată lumea din lume. Înainte de mișcarea Fed, Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional, a avertizat în ianuarie 2022 că majorarea ratelor dobânzilor de către SUA s-ar putea întoarce împotriva economiei globale și în special împotriva țărilor cu niveluri mai ridicate de datorii denominate în dolari. Actuala criză bancară din SUA amenință să destabilizeze și mai mult piețele financiare internaționale. Nicio țară din lume nu vrea să "răcească" atunci când economia SUA "strănută", în timp ce amintirile crizei financiare din 2008 persistă.
În ianuarie 2023, BRICS - un acronim pentru Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - a făcut senzație anunțând că ar putea explora în curând posibilitatea de a-și crea propria monedă pentru a ocoli dolarul american. Ideea a fost articulată pe ambele maluri ale Atlanticului. Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a discutat problema unei monede comune pentru BRICS și țările din Mercosur, un bloc comercial sud-american, în timpul întâlnirii sale cu omologul său argentinian Alberto Fernandez.
"De ce nu poate o instituție precum banca BRICS să aibă o monedă pentru a finanța relațiile comerciale dintre Brazilia și China, dintre Brazilia și toate celelalte țări BRICS? Cine a decis ca dolarul să fie moneda comercială după ce s-a încheiat paritatea aurului?". a declarat Lula în timpul unei vizite din aprilie la Noua Bancă de Dezvoltare cu sediul la Shanghai.
Formarea și dezvoltarea a trei organizații, și anume BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) și Uniunea Economică Eurasiatică, a predeterminat sfârșitul ordinii mondiale centrate pe dolar. Membrii BRICS discută în prezent despre proiectarea unei monede alternative; discuții similare au loc în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice; acestea ar trebui să înceapă să se coordoneze, iar apoi acest lucru se va răsfrânge asupra SCO.
Tendința a cuprins deja si Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). La 28 martie, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din ASEAN au organizat o reuniune în Indonezia pentru a discuta despre modul în care se poate trece la decontări în monede locale prin consolidarea în continuare a unui sistem de plăți digitale transfrontaliere ASEAN. Inițial, acordul privind astfel de tranzacții a fost încheiat între Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine și Thailanda în noiembrie 2022. Asociația încearcă să reducă dependența nu doar de dolarul american, ci și de euro, yeni și lire sterline în tranzacțiile financiare.
De-dollarizarea a fost discutată timp de decenii. De exemplu, Mihail Khazin, un economist și publicist rus, care a lucrat în cadrul Centrului de lucru pentru reforme economice în timpul guvernului Boris Elțîn în anii 1990, și coautorul său, Andrey Kobyakov, au prezis dispariția dominației dolarului american în urmă cu aproximativ 20 de ani în cartea lor intitulată "Declinul imperiului dolarului și sfârșitul Pax Americana". Deși ideea este în aer de ceva vreme, de ce oare acest fenomen a început abia acum să capete o masă critică?
Observăm dezvoltarea rapidă a BRICS, cu un număr impresionant de 19 țări aflate în prezent pe lista de aderare la organizație. Printre acestea, cei mai puternici candidați sunt Iran, Argentina, Algeria, precum și Emiratele Arabe Unite, Turcia, Egipt, Kazahstan și Indonezia, potrivit analistului geopolitic. Luna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său bolivian Rogelio Mayta în capitala venezueleană Caracas și au introdus un nou sistem de tranzacții comerciale pentru a renunța la dolarul american și la euro și a trece în schimb la ruble și bolivieni.
Împreună cu Argentina și Chile, Bolivia formează așa-numitul "Triunghi al litiului", care reprezintă mai mult de jumătate din depozitele mondiale de metal alcalin alb-argintiu. Numai salina Salar de Uyuni din Bolivia conține 21 de milioane de tone metrice de litiu, utilizat pe scară largă în bateriile reîncărcabile pentru telefoane mobile, laptopuri, camere digitale și vehicule electrice.
Cel mai important element este apariția petroyuanului. Timp de decenii, țițeiul a fost tranzacționat în dolari americani. Cu toate acestea, petrodolarul ar putea fi detronat în curând: anul trecut, Beijingul a cerut liderilor din Golf să își reglementeze în yuani contractele de gaze și petrol cu China. SUA și China rămân primii doi consumatori de țiței din lume, utilizând 18,7 milioane și, respectiv, 15,4 milioane de barili pe zi. Reglementările energetice în yuani ar putea da o lovitură grea dolarului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu