De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Postat la: 27.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
Statisticile din ultimul an al Administrației Biden susțin așteptările privind vânzările mai mari ale producătorilor de arme din SUA precum Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman, ale căror acțiuni sunt prognozate să crească pe fondul instabilității globale în creștere. În timpul campaniei sale prezidențiale, republicanul Donald Trump a spus că aliații ar trebui să cheltuiască mai mult pentru propria apărare. Trump vrea ca membrii NATO să cheltuiască 5% din produsul lor intern brut pentru apărare - o creștere uriașă față de obiectivul actual de 2% și un nivel pe care nicio țară din NATO, inclusiv SUA, nu îl atinge în prezent.
Contractorii din domeniul apărării se străduiesc să răspundă cererilor care au crescut ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Ministerele ale Apărării din toată lumea s-au aliniat în a trimite comenzi pentru a-și rezervele, în timp ce şi SUA caută să îşi reînnoiască stocurile de arme și muniții trimise la Kiev. Vânzările și transferurile de arme sunt privite ca "instrumente importante ale politicii externe a SUA cu potențiale implicații pe termen lung pentru securitatea regională și globală", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Vânzările aprobate în 2024 au inclus avioane F-16 şi modernizări ale acestora în valoare de 23 de miliarde de dolari către Turcia, avioane de luptă F-15 în valoare de 18,8 miliarde de dolari către Israel și tancuri M1A2 Abrams în valoare de 2,5 miliarde de dolari către România.
Comenzile aprobate în 2024 intră adesea în stocul de comenzi pentru producătorii de arme din SUA, care se așteaptă şi la comenzi pentru sute de mii de obuze de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot și la o creștere a comenzilor pentru vehicule blindate să le susțină rezultatele în trimestrele următoare. Există două moduri majore prin care guvernele străine achiziționează arme de la companiile americane: vânzări comerciale directe negociate cu o companie sau vânzări militare în străinătate, în care un guvern contactează de obicei un oficial al Departamentului de Apărare de la ambasada SUA din capitala ţării sale.
Ambele necesită aprobarea guvernului SUA. Vânzările militare directe ale companiilor americane au crescut la 200,8 miliarde dolari în anul fiscal 2024 de la 157,5 miliarde dolari în anul fiscal 2023, în timp ce vânzările aranjate prin guvernul SUA au crescut la 117,9 miliarde dolari în 2024 de la 80,9 miliarde dolari în anul precedent.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Creștere inexplicabilă a afecțiunilor cardiace: oamenii de știință solicită mai multe cercetări asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID
Experții canadieni solicită mai multe cercetări privind afecțiunile cardiace legate de vaccinurile Covid. Aceștia se tem că amploarea problemei rămâne „subdocumentată," deoarece studiile efectuate au fost prea limitate și nu au examinat riscurile acestor afecțiuni la luni sau chiar ani după vaccinare.
-
Un faimos expert în finanțe avertizează după ziua neagră de pe bursa americană: "Haosul de la Nvidia este doar începutul"
Hassim Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră", a avertizat marți, 28 ianuarie, că vânzările masive ale acțiunilor Nvidia Corp din ziua precedentă sunt doar o primă problemă pentru investitorii care au turnat orbește bani în creșterea acțiunilor pe baza agitației legate de inteligența artificială.
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden ar fi încercat să-l asasineze pe preșdintele rus Vladimir Putin. Carlson nu a prezentat dovezi în sprijinul susținerilor sale.
-
Asteroidul care se apropia alarmant de repede de Pământ este de fapt o Tesla lansată în spatiu de Musk în 2018
Un obiect spaţial pe care astronomii l-au identificat inițial ca fiind un asteroid care se apropie alarmant de Pământ s-a dovedit a fi de fapt mașina Tesla pe care Elon Musk a lansat-o în 2018 cu racheta Falcon Heavy.
-
Acţiunile se prăbuşesc pe bursele americane din cauza unei firme de AI din China. Influențe și pe bursa de la Londra
Acțiunile americane sunt așteptate să deschidă ședința de tranzacționare de azi în scădere, după ce un avans surpriză al unei companii chineze de inteligență artificială, DeepSeek, a amenințat aura de invincibilitate din jurul industriei tehnologice americane.
-
Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață"
Laura Vicol a pus capăt zvonurilor despre o presupusă idilă cu Leo de la Strehaia, clarificând că totul a fost „o invenție" și că nu a avut nicio relație romantică cu acesta, nici măcar după gesturi grandioase precum 1.001 trandafiri sau o manea dedicată.
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statul susține că a investit circa trei milioane de euro, după ce acesta își va termina mandatului. În schimb, lui Iohannis îi va fi repartizată o altă locuință de protocol, printre cele vizate numărându-se Vila Lac 2.
-
Se lucrează la vaccinul împotriva obezității: Am putea deveni imuni la zahăr și grăsimi și nu ne-am îngrășa
Cercetători de la o universitate din Statele Unite lucrează la un vaccin împotriva obezității, vaccin care ar putea ajuta oamenii să își mențină greutatea în limite normale, chiar fără a-și impune restricții alimentare.
-
Tehnologia care îți citește gândurile - Cât este mit și cât este realitate?
Ceea ce părea odată de domeniul filmelor SF devine tot mai aproape de realitate. Tehnologia care „citește" gândurile sau interpretează semnalele cerebrale a făcut pași uriași în ultimii ani, datorită progreselor în neuroștiință și inteligență artificială. Însă, cât de mult din această tehnologie este realitate și cât este doar mit?
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
- 2.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 3.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 4.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 5.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 6.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 7.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 8.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu