De ce e Cuc penal. Legislatia care interzice furnizarea de secrete si date cu carcater personal legate de listele pasagerilor pe care i le-a cerut directoarei Mezei
Postat la: 21.10.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dupa intreg scandalul legat de Razvan Cuc, care i-a cerut directoarei Madalina Mezei sa retina la sol aeronavele cu care urmau sa vina la Bucuresti parlamentarii care votau motiunea de cenzura, ministrul Transporturilor a dat-o la intors. Nu cu folos, insa, pentru ca astazi prezentam caracterul pebal al actiunilor lui Razvan Cuc.
Initial, Razvan Cuc a infirmat ca i-ar fi cerut Madalinei Mezei sa retina la sol aeronavele, a spus ca nici nu s-a intalnit cu fosta directoare a TAROM, dar dupa ce Ziuanews a publicat filmuletul in care se vede cum Cuc s-a intalnit cu Mezei noaptea pe o strada din Cartierul Baneasa, in fata locuintei acesteia, ministrul Transporturilor a recunoscut ca s-a vazut cu ex-directoarea TAROM. Pe care a dat-o afara pentru ca nu i-a executat ordinul abuziv.
Cuc a spus, insa, intr-o conferinta de presa televizata, ca s-a vazut cu Mezei pentru a-i cere listele pasagerilor la bord ai aeronavelor, ca sa se asigure ca, dimpotriva, totul e in regula, ca parlamentarii vor fi la bord. S-a referit la parlamentari in general. Daca ar fi spus "parlamentarii PSD" (ar fi dorit sa afla ca nu lipseste nimeni de la social democrati, numai ca acestia oricum nu votau motiunea), mai treaca-mearga, dar s-a referit la toti. Oricum ai lua-o, e penal. Iata ce spune legislatia in domeniu: "Legea nr. 284/2018 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale"
Art 13/4: "Este interzisă transmiterea datelor PNR, în condițiile prezentei legi, către alte autorități sau instituții publice române."
Art 18 "Datele PNR cuprinse în Sistemul de evidență a datelor PNR se utilizează doar pentru următoarele scopuri:
a) prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism sau a infracțiunilor grave;
b) prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1991, republicată, cu completările ulterioare."
Art 23: "(1) Autoritățile competente utilizează în cadrul activităților proprii datele PNR și rezultatele prelucrării datelor PNR primite de la UNIP, exclusiv în vederea analizării suplimentare a acestora pentru a stabili dacă este necesară sau nu dispunerea unor măsuri în oricare dintre scopurile prevăzute la art. 18.
(2) La nivelul autorităților competente, datele PNR se prelucrează exclusiv de către persoanele desemnate potrivit art. 11 alin. (2) lit. b) și în limitele stabilite prin ordinele sau dispozițiile conducătorilor autorităților competente emise în temeiul art. 11 alin. (2) lit. c).
(3) Dispozițiile alin. (1) nu aduc atingere exercitării atribuțiilor autorităților competente în situațiile în care alte infracțiuni sau indicii privind alte infracțiuni sunt descoperite în cursul aplicării măsurilor dispuse ca urmare a analizării datelor PNR și a rezultatelor prelucrării datelor PNR primite de la UNIP.
(4) Dispunerea de către autoritățile competente a oricărei măsuri cu caracter obligatoriu împotriva unei persoane exclusiv în baza prelucrării automatizate a datelor PNR ori pe baza rasei sau originii etnice a unei persoane, a opiniilor sale politice, a religiei sau a convingerilor sale filozofice, a apartenenței la un sindicat, a stării sale de sănătate, a vieții sexuale sau orientării sexuale este interzisă."
Art 34/2: "Este interzisă prelucrarea datelor PNR prin intermediul persoanelor împuternicite de către operator, în sensul Regulamentului general privind protecția datelor și a legislației de punere în aplicare a acestuia."
Art 40/2: În cadrul activităților necesare pentru transmiterea datelor PNR către UNIP, transportatorii aerieni rămân responsabili, în temeiul dispozițiilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal aplicabile acestora, în ceea ce privește:
a) adoptarea măsurilor tehnice și organizatorice necesare pentru asigurarea protejării datelor PNR împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat, precum și împotriva oricărei altei forme de prelucrare ilegală;
b) prelucrarea datelor PNR în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, inclusiv informarea pasagerilor, prealabilă colectării datelor PNR, cu privire la faptul că acestea sunt transmise către UNIP"
In plus fata de acestea, mai avem si politica de confidentialitate a TAROM, publicata pe siteul companiei, care interzice furnizarea de date privind identitatile pasagerilor, dupa cum se poate vedea consultand informatiile de la aceasta sectiune a siteului.
Din toate acestea, rezulta fara echivoc ca Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, a comis o infractiune atunci cand a cerut listele pasagerilor aeronavelor de pe aeroporturile din tara, care urmau sa aduca la Bucuresti parlamentarii pentru votarea motiunii de cenzura.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu