De aia ne sapă Zelenski: Ucraina vrea pe Bîstroe pentru că Acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră expiră luna viitoare!
Postat la: 23.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a referit, în mesajul transmis miercuri seara, la exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, arătând că Rusia i-a pus sistematic piedici, iar Ucraina nu s-a putut folosi de această facilitate la capacitate maximă, aspect pe care partenerii Kievului îl cunosc. Declaraţiile lui apar în condiţiile în care acordul ar trebui reînnoit luna viitoare, iar ONU a semnalat deja că sunt dificultăţi în acest sens.
„Iniţiativa noastră privind exportul de cereale funcţionează de şapte luni. În acest timp, 43 de ţări au primit deja mai mult de 22 de milioane de tone de alimente prin intermediul exporturilor noastre maritime. Aceasta este o contribuţie semnificativă a Ucrainei la securitatea alimentară globală şi la stabilizarea pieţei alimentare globale. Dacă nu ar fi existat această iniţiativă a noastră, din păcate, ne-am fi confruntat cu haos politic şi social în unele ţări din Africa şi Asia, iar criza costului vieţii cu care s-au confruntat diferite naţiuni anul trecut ar fi fost mult mai acută", a arătat preşedintele Volodimir Zelensli în mesajul transmis miercuri seară.
„Dar dacă această iniţiativă a noastră ar fi funcţionat la capacitate maximă, dacă Rusia nu ar fi încercat să o încetinească, am fi putut exporta mai multe produse alimentare. Adică, ar fi existat semnificativ mai multe garanţii de securitate alimentară în lume", a continuat Zelenski. Ca atare, Ucraina isi ia o masura de rezerva, a fortat adancirea si largirea canalului Bîstroe pentru a putea scoate cerealele prin Odessa si apoi direct pe Dunare, prin Bratul Chilia spre Europa.
„Partenerii noştri ştiu exact care sunt acţiunile deliberate ale Rusiei care subminează securitatea alimentară", a adăugat preşedintele ucrainean. „Lucrăm la modalităţi de a asigura stabilitatea necesară. Trebuie să înţelegem că aceasta nu este doar o contribuţie la securitatea globală. Exporturile noastre maritime de alimente sunt în beneficiul Ucrainei", a subliniat liderul de la Kiev. „Aproximativ un milion de ucraineni lucrează în industrii legate de producţia agricolă. Iar pentru ei, faptul că am deblocat exporturile maritime anul trecut este o garanţie a securităţii sociale personale şi familiale", a arătat Volodimir Zelenski.
Acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene se află într-o situaţie „dificilă", a declarat săptămâna trecută şeful ONU pentru asistenţă umanitară, Martin Griffiths, care speră că acesta va putea fi reînnoit la 18 martie. La rândul său, Ucraina a făcut apel la ONU şi la Turcia să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta „imediat" să împiedice transporturile de cereale ucrainene care aprovizionează milioane de oameni şi să nu mai folosească alimentele ca armă, a relatat agenţia Reuters.
Acest acord referitor la transportul de cereale pe Marea Neagră, încheiat în iulie 2022 între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia, a contribuit la limitarea gravei crize alimentare mondiale provocate de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022. Acordul a fost prelungit la jumătatea lunii noiembrie pentru încă 120 de zile şi ar urma să fie reînnoit la 18 martie.
După o blocadă de aproape şase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârşitul lunii iulie, în baza acestui acord între Moscova şi Kiev mediat de ONU şi Turcia. Însă Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că întârzie inspecţiile navelor care transportă produse agricole ucrainene, ceea ce a dus la reducerea transporturilor şi la pierderi pentru comercianţi. Rusia a negat acuzaţiile, afirmând că îşi îndeplineşte toate obligaţiile care îi revin în cadrul acordului privind exportul de cereale.
Moscova se plânge că exporturile sale de îngrăşăminte, un produs-cheie pentru agricultura mondială, sunt blocate de facto, deşi nu intră sub incidenţa sancţiunilor impuse de ţările occidentale de la începutul războiului. Moscova a declarat săptămâna trecută că ar fi „nepotrivit" să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră dacă nu vor fi ridicate sancţiunile care îi afectează exporturile agricole şi dacă nu vor fi rezolvate alte probleme. Rusia a ameninţat că ar putea să nu mai prelungească acordul, încercând să obţină ridicarea unor sancţiuni, şi în toamnă, când documentul a fost prelungit pentru 120 de zile
Pe de altă parte, într-un interviu pentru agenţia Reuters, adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii, Iuri Vaskov, a explicat miercuri că Ucraina a transportat cereale şi pe canalul Bîstroe în timp ce încearcă să dezvolte rute alternative pentru exporturile sale, din moment ce accesul la porturile din Marea Neagră a fost limitat de la invazia Rusiei.
Congestia puternică a porturilor de la Dunăre şi cozile lungi de nave pe canalul românesc Sulina au fost principalele motive pentru care s-a orientat către Bîstroe, a explicat oficialul ucrainean de ce Kievul ar vrea să mărească adâncimea canalului. Ucraina, care a crescut foarte mult exporturile prin porturile sale dunărene, ajungând la 1,5 milioane de tone pe lună de la invazia Rusiei, speră că un canal mai adânc ar permite exportarea a încă 500.000 de tone pe lună.
Ucraina a elaborat anterior un plan de adâncire a canalului la 8,2-8,3 metri, despre care spune că ar putea fi pus în aplicare în viitor. „Există un astfel de proiect de mulţi ani, dar în prezent nu este pus în aplicare. Aici este vorba de faptul că România nu a fost de acord să implementeze acest proiect", a arătat Vaskov.
„Acest lucru este în interesul economic al Ucrainei şi este necesar pe termen mediu, dar discuţiile pe această temă sunt în curs de desfăşurare", a spus el, adăugând că orice operaţiune în acest sens va fi făcută atunci când va fi convenită cu România, care este un partener economic important pentru Ucraina, iar ucrainenii au expediat anul trecut 8,6 milioane de tone de cereale ucrainene prin portul românesc Constanţa, situat la Marea Neagră.
În pofida unei scăderi a recoltei de cereale din 2022 la aproximativ 54 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane în 2021, cel puţin 30 de milioane de tone de cereale se află încă în silozuri şi ar putea fi exportate, potrivit Ministerului Agriculturii de la Kiev. Ucraina este unul dintre principalii producători şi exportatori de cereale la nivel mondial, dar exporturile sale au scăzut cu 28,7%, la 30,3 milioane de tone în sezonul 2022/23, la data de 20 februarie, afectate de o recoltă mai mică şi de dificultăţile logistice cauzate de invazia rusă, arată Reuters.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu