Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
Postat la: 28.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Profesorul Dan Dungaciu, sociolog și analist de politică externă, a afirmat că proiectul unionist al României a fost „torpilat" de către Occident, în special Germania, din cauza înțelegerii pe care o avea cu Rusia asupra Moldovei.
Mai exact, Dungaciu susține că Germania și Rusia aveau o înțelegere prin care controlau, împreună, Moldova și Ucraina, iar proiectul unionist al României ar fi stricat aceste acord. Profesorul universitar a exemplificat, la emisiunea lui Marius Tucă, felul în care Germania a acționat asupra unui departament pentru Moldova care urma să existe la Cotroceni și la care s-a renunțat până la urmă.
„Acum un deceniu, după ce a câștigat primul mandat avea o autoritate incontestabilă. A fost primul președinte care avea în programul prezidențial o secțiune dedicată Republicii Moldova. La președinție, pentru prima dată, trebuia să existe un departament pentru Republica Moldova și românii de pretutindeni. Era pentru prima oară când o astfel de instituție își asuma un asemenea rol. Se organiza administrația prezidențială - întâmplător am fost nominalizat pentru acea funcție, pentru acel departament - se dădeau telefoane, etc. Se ajunsese departe.
Și la un moment dat, vine torpila și aruncă în aer proiectul. Încă încerc să-mi dau seama de unde vine acea torpilă. Pentru că s-a scos din grila administrației prezidențiale. Punct. De-aici, domnul Iohannis, a înțeles că Moldova nu este o temă de care să se ocupe. Eu nu cred că a venit din interior, ci din afară. Era în condominiu, o zonă pe care n-o controlează nimeni și o controlează amândoi. Politica externă a Europei atunci o făcea Germania. Nu i-a dat nimeni mandat, dar și l-a asumat singură. Franța se ocupa de altceva și Germania s-a ocupat de Rusia.
S-au înțeles în privința Moldovei și a Ucrainei și au zis: voi nu intrați până la capăt aici, noi nu intrăm până la capăt. România nu avea ce căuta aici, pentru că prin natura ei, prin identitatea comună și risca să strice ordinea. Proiectul unionist n-a fost un proiect blamat pentru că a fost un proiect împotriva Federației Ruse, dar și pentru că era împotriva înțelegerii cu Occidentul. Prezența unui departament pentru relația cu Moldova, la nivel de președinte, însemna că România vrea să joace ceva. I s-a dat peste mână. (Mâna) a venit de undeva din Europa Occidentală. Din România n-avea cine", a spus Dan Dungaciu.
Acesta este motivul, pentru care, în ultimii 20 de ani, Moldova n-a avut nicio șansă pentru integrare. „De-atunci, Republica Moldova nu a avut niciodată o șansă reală pentru integrare. A fost ca hamsterul ăla care se învârte singur în cilindru și face mușchi. România nu a avut niciun joc realist acolo. Transnistria a fost folosită de ruși pentru ca Moldova să nu se ducă prea departe și folosită de nemți pentru ca Moldova să nu vină prea aproape. Și au ținut Republica Moldova acolo, pentru că acela a fost „setup-ul". Nu aveai voie să ai o instituție dedicată Republicii Moldova", a spus profesorul universitar.
Analistul a mai adăugat că înțelegerea UE-Rusia a făcut posibile guvernări precum cele Maia Sandu - Igor Dodon. „A fost o înțelegere europeano-rusă să nu te bagi prea tare pe-acolo. De-asta au acceptat guvernarea Filat, așa cum a fost ea și guvernarea Plahotniuc, inclusiv expresia maximă a condominiului Europa-Rusia, guvernarea Maia Sandu - Dodon. Aia a fost expresia maximă a condominiului", a declarat Dungaciu.
Profesorul a precizat că vechea înțelegere nu mai funcționează din cauza războiului din Ucraina, dar s-ar putea întoarce. Mai mult, Dan Dungaciu a dezvăluit că în 2002, la Porto, americanii s-au înțeles cu rușii asupra Transnistriei. „Suntem în 2002 și americanii îi dau Rusiei, ce? „retragerea muniției, soldaților și armatei Rusiei din Transnistria", dar, atenție, „cu condiția să fie îndeplinite condițiile pentru retragere". Și Rusia a zis „Mulțumim". Americanii au dat Transnistria Rusiei în compensație pentru extinderea NATO, pentru că au văzut rezultatul electoral de la Chișinău", a mai spus Dungaciu. În opinia sa, problema Moldovei se va pune în cadrul viitoarelor negocieri dintre americani și ruși pe tema Ucrainei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu