Curat anticonstitutional! In ciuda avertismentului fostului sef al CCR Guvernul interimar Cîțu a prelungit starea de alertă si a modificat Bugetul
Postat la: 07.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a afirmat că guvernul condus de Florin Cîțu nu mai poate prelungi starea de alertă din postura de interimar pentru că statutul respectiv nu-i mai permite adoptarea hotărîrilor de guvern, nu doar a ordonanțelor de urgență. Asadar, prelungirea acestei stari in sedinta de miercuri reprezinta un act anticonstitutional.
Augustin Zegrean a declarat că formarea unui nou guvern după căderea cabinetului Cîțu trebuie să aibă loc cît mai rapid, fără tergiversările pe care le face Klaus Iohannis pentru a prelungi criza pe care a provocat-o mai mult sau mai putin direct, întrucat nu peste mult timp expiră interimatele unor miniștri numiți după plecarea USR de la guvernare, iar ministerele respective ar rămîne fără conducători ulterior.
Surse politice afirma ca Florin Cîțu, sprijinit declarativ de Klaus Iohannis va sustine ca din punctul de vedere al Constitutiei se specifica doar ca prioritatea guvernului interimar este "administrarea" tarii. Or, in numele acestei "administrari", guvernul interimar fie poate prelungi interimatul unor ministri (interimat anterior trecerii motiunii de cenzura), fie poate numi noi ministri. In acest ultim caz parerile specialistilor in constitutie se impart in doua: prima ar fi ca premierul interimar fortat de necesitatea administrarii tarii in locuieste/numeste un ministru sau mai multi si presedintele il/ii valideaza; a doua ar fi ca ii propune si ii aduce in fata parlamentului sa-i aprobe.
Augustin Zegrean sustine insa ca nu se poate asa ceva: "Nu ar mai putea fi numiți alți miniștri interimari după expirarea celor 45 de zile, prin rotație, pentru că rațiunea limitării acelei perioade de interimat în Constituție a fost tocmai forțarea numirii unor miniștri plini, altfel ne-am fi trezit cu interimate pe termen nelimitat. Un guvern interimar poate funcționa pe termen lung, pînă vine alt guvern plin, dar miniștrii interimari sunt limitați la 45 de zile. În plus, guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărîri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu o mai poate prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrîngerea unor drepturi se poate face doar prin lege."
"Procedurile constituționale trebuie folosite în scopul asigurării funcționării statului, a colaborării loiale între instituții, nu a blocării lui", după cum se arată și într-o decizie a CCR de anul trecut. Asadar, tărăgănarea învestirii unui nou guvern, ceea ce face acum Klaus Iohannis, încălcă spiritul Constituției și al democrației. O problemă majoră după căderea guvernului Cîțu e și imposibilitatea de a elabora bugetul de stat, inclusiv rectificarea acestui buget, ca și a atragerii banilor din PNRR. Bugetul de stat, care în mod normal și legal trebuie depus în parlament cel tîrziu pe 15 octombrie, cade în sarcina unui guvern cu drepturi depline.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Diana Șoșoacă: Eu sunt Regina TikTok-ului. Georgescu a venit ca o cometă!
Eurodeputata Diana Șoșoacă, lidera SOS România, a vorbit despre contestațiile de la CCR și susține că decizia judecătorilor cu privire la primul tur al prezidențialelor va „depinde" de „ordinul" venit din Statele Unite.
-
Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Argumentele lui Călin Georgescu potrivit cărora campania din mediul online a fost efectuată de voluntari, fără a fi plătite, au fost respinse de judecătorii Curții de Apel București.
-
Prima reacție a lui Călin Georgescu, după ce AEP a cerut Parchetului și Poliției să-i verifice cheltuielile
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis o sesizare către Parchet și Poliție, solicitând o anchetă privind activitățile lui Călin Georgescu în campania electorală și posibile încălcări ale legislației electorale. Într-o primă reacție, Călin Georgescu a spus că este un demers firesc al instituțiilor statului.
-
Curtea Constituțională a cerut renumărarea tuturor voturilor la alegerile prezidențiale
Judecătorii Curții Constituționale au solicitat Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, au precizat surse din cadrul CCR.
-
Descoperire a unui savant, care naște controverse: Locul secret unde s-ar afla conștiința în organism
Tamlyn Huynt, un savant specializat în psihologie de la Laboratorul META al Universității California din Santa Barbara, Statele Unite, a descris într-o lucrare publicată în revista Scientific American, o descoperire legată de locul secret unde se află conștiința, un fapt controversat.
-
Călin Georgescu despre posibilitatea anulării primului tur: "Vor să interzică dreptul poporului român de a vorbi liber"
Candidatul independent la președinție Călin Georgescu susține că anularea rezultatelor primului tur al alegerilor ar fi „total nedemocratic". Votat de 2,1 milioane de români, Georgescu acuză încercări de anulare a unui vot legitim, după ce candidații Cristian Terheș și Sebastian Popescu au acuzat nereguli în procesul electoral.
-
O misterioasă specie dispărută și-a transmis genele oamenilor moderni și le-au dat avantaje speciale
Deși s-au spus multe despre ramurile neanderthaliană și umană ale umanității, devine din ce în ce mai clar că trecutul nostru a inclus întâlniri frecvente cu o altă rudă apropiată, cunoscută sub numele de denisovani.
-
Călin Georgescu contrazice speculațiile: "Nu am niciun partid, nu simpatizez niciun partid"
Candidatul independent Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, lansează un mesaj intitulat „Chemare la unitate și pace". Acesta contrazice speculațiile din ultimele zile, potrivit cărora ar susține Partidul Oamenilor Tineri (POT), înființat de o deputată aleasă pe listele AUR.
-
Ne pregătim de o nouă pandemie? S-a deschis ciudatul proiect Modulus, unic prin modul său de funcționare
Gigantul farmaceutic francez Sanofi a deschis miercuri, în Singapore, o fabrică de vaccinuri în valoare de 800 de milioane de dolari singaporezi (aproximativ 595 de milioane de dolari americani), singura unitate de acest tip pe care compania o deţine în afara Franţei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 2.Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
- 3.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 4.Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
- 5.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 6.Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
- 7.Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
- 8.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 9.Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
- 10.Prizonier ucrainean pentru TASS: Am fost antrenați de instructori români in UK
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu