Cum se regizează un faliment: Mega-afacerea împrumutului pentru "SC Drumuri și Poduri"
Postat la: 20.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Înființată în anul 1998, prin reorganizarea Regiei Administrația Județeană de Drumuri și Poduri, SC Drumuri și Poduri Ialomița SA este deja o entitate de legendă în Bărăganul contemporan. Notorietatea sa nu este, însă, o consecință a realizărilor faptice ale companiei, ci mai degrabă un rezultat al scandalurile sonore, al suspiciunilor de corupție și al neregulilor financiare ce au însoțit societatea cu precădere în ultimul său deceniu de existență.
Periodic, organismele de control fiscal, judiciar sau bugetar au relevat o sumedenie de aspecte neconforme, culpabile, sau chiar confecționate cu vinovăție în activitatea internă a regiei. Cu puțin peste 100 de clienți în 25 de ani de existență, SC Drumuri și Poduri a bifat aproximativ 160 de proiecte finalizate, care mai de care mai criticabil, în tot acest interval, media de 6,4 proiecte realizate anual spunând totul despre adresabilitatea companiei. Antrepriza Consiliului Județean Ialomița a fost ținută în viață și în activitate, prin input-uri repetate, mandat de mandat, în ciuda problemelor sale reale, dintr-un motiv simplu, pe care nu l-ar recunoaște niciun reprezentant al conducerilor administrative județene, trecute sau prezente: SC Drumuri și Poduri SA Ialomița a reprezentat dintotdeauna interfața perfectă pentru hrănirea, cu bani publici, prin intermediul contractelor de subantrepriză, a firmelor de Partid, a clienților politici, a cotizanților fervenți la bugetul diverselor campanii electorale, scrie Podul.
Așa se face că, în februarie 2021, un audit intern, păstrat la secret de conducerea Consiliului Județean, releva un cumul de aspecte frauduloase și prejudiciante în activitatea antreprizei CJI care, în mod firesc, ar fi trebuit sesizate de urgență Parchetului. Corpul de control al CJI a verificat prin sondaj un eșantion de contracte încheiate de SC Drumuri și Poduri SA, având ca obiect prestări servicii, închirieri utilaje și autoturisme cu titlul oneros dar și gratuit, constatându-se faptul că documentele nu respectau legislația în vigoare, respectiv noul Cod Civil și Regulamentul GDPR, erau incomplete în sensul că nu conțineau elementele constitutive fundamentale ale unui contract, cum ar fi preț și obiect lipsite de echivoc, nu conțineau toate informațiile care protejează părțile în cazul unui conflict transformat in litigiu, nu conțineau clauze care sa apere interesele acționariatului, nu erau însoțite de explicații profesioniste care să fie menționate în referate de fundamentare și nu erau aduse la cunoștința consiliului de administrație.
Una peste alta, în urma a tot felul de combinații, nereguli și ilegalități documentate la nivelul activității societății, dintre care cele mai sonore au fost subcontractarea unor lucrări edilitare pe prețuri mai mari decât cele la care au fost contractate ("s-a contractat cu 10 lei și s-a subcontractat cu 12", spunea chiar Președintele CJI Marian Pavel), SC Drumuri și Poduri SA se prezenta la începutul lui 2021 cu pierderi de 5,8 milioane de lei care, ulterior unei analize aprofundate și a extinderii cercetărilor și asupra activității din anii 2018 și 2019 a companiei, s-au transformat într-un minus de aproape 10 milioane lei.
În mod ciudat, în loc de plângeri penale, de represalii, de reorganizare sau chiar de faliment, conducerea Consiliului Județean a considerat că este oportun să mai acorde un input, considerabil, companiei la care este acționar, fără să aibă, dincolo de asigurările managementului SC Drumuri și Poduri, nicio garanție privind returnarea banilor și nici privind redresarea societății.
În atare condiții, și cu atât mai mult cu cât hotărârea s-a luat pe lângă lege, nu este exclus ca factorul de sensibilizare al administrației județene în luarea acestei decizii să fi fost chiar suma consistentă pe care SC Drumuri și Poduri SA o datora unora dintre firmele apropiate de PSD, societăți abonate la lucrări publice, prieteni ai demnitarilor momentului sau chiar companii ale acestora.
Astfel, în august 2022, consilierii PSD și Pro România, la propunerea Președintelui Marian Pavel (foto), aprobă entuziast acordarea unui împrumut temporar pe bază de convenție, din bugetul local al Judeţului Ialomiţa către SC Drumuri și Poduri SA, în valoare de 7.000.000 lei, pentru "funcționarea şi dezvoltarea societății", stabilind că acesta se va rambursa integral, în termen de 1 an de la data acordării acestuia. Ca destinație, potrivit documentelor oficiale, împrumutul urma să acopere, cu prioritate "plata obligațiilor restante față de furnizori conform Anexei 1 Memoriul Justificativ (Anexă care a fost "omisă" în a fi inclusă în documentele publice)", și abia apoi plata obligațiilor restante la Bugetul de Stat, Bugetul asigurărilor social, plata obligațiilor salariale aferente lunii iulie 2022, acoperirea cheltuielilor materiale necesare demarării noilor activități etc.
Singurii decidenți care nu au dat girul combinației au fost consilierii județeni ai PNL, care, invocând pierderile SC Drumuri și Poduri SA plus sumele blocate în litigii, estimate a se recupera doar în proporție de 50%, au considerat că acest împrumut nu poate fi rambursat.
Din păcate, puține sunt aspectele conforme pe care le poate releva o analiză obiectivă a ajutorului financiar acordat de către Consiliul Județean antreprizei sale.Legal, dar deloc moral, este argumentul Președintelui Marian Pavel, conform căruia "S.C. Drumuri si Poduri S.A. se confruntă cu o situație excepțională având în vedere contextul socio-economic actual şi necesitatea respectării termenelor de execuție a lucrărilor pentru contractele aflate în derulare, aspecte ce au condus la imposibilitatea plăţii datoriilor curente şi restante ale societății".
Păi care situație excepțională, domnule Președinte, câtă vreme patinajul artistic pe muchie de cuțit, lipsa de performanță, minusurile, găurile, și neregulile sunt singurele constante, de ani de zile, ale prestațiilor societății? Oare situația excepțională invocată nu era legată, mai degrabă, de sumele pe care trebuiau să le încaseze, și le-au încasat, subcontractori ai SC Drumuri și Poduri SA precum Transeuro și Sam GPL?, se intreaba jurnalistii de la Podul.ro.
Din perspectivă factuală, împrumutul acordat de Consiliul Județean îndeplinește cumulativ toate condițiile unui ajutor de stat în toată regula: este acordat de către stat sau de către unitățile administrativ - teritoriale, din resurse de stat sau resurse ale unităților administrativ - teritoriale ori de alte organisme care administrează surse ale statului sau ale colectivităților locale, indiferent de formă; este selectiv; asigură un avantaj agentului economic; distorsionează ori amenință să distorsioneze concurența.
După aderarea României la U.E., Consiliul Concurenței îndeplinește rolul de autoritate de contact în raporturile dintre Comisia Europeană și furnizorii de ajutor de stat. Ori, acordarea ajutorului de stat către SC Drumuri și Poduri SA, de către Consiliul Județean Ialomița, fără notificarea Consiliului Concurenței, ori cu notificare, dar înainte de emiterea unei decizii de către Comisia Europeană prin Consiliul Concurenței, este considerat în legislația concurențială "ajutor ilegal", în condițiile în care, în documentația pusă pe masa consilierilor județeni anul trecut, nu apărea nimic referitor la avizul Consiliului Concurenței care, repetăm, trebuia să preceadă orice demers de genul celui validat în august 2022.
În afara considerentelor legate de avizul lipsă al Consiliului Concurenței, la momentul aprobării proiectului de hotărâre, documentația care argumenta cadrul legal al împrumutului a fost proptită pe alte 3 normative care, din păcate, pică la orice examen de legalitate, cu condiția ca acesta să nu fie executat de prietenii din Prefectura Ialomița.
Astfel, dacă am admite aplicabilitatea art. 72 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, împrumutul oricum nu s-ar putea sprijini pe acest text de lege, întrucât respectivul articol face referire la sprijinirea unor ordonatori principali de credite, a unor instituții şi servicii publice sau a unor activități finanțate integral din venituri proprii, atenție, la momentul înființării lor. Ori, în cazul nostru, între momentul înființări SC Drumuri și Poduri și vremea împrumutului salvator au trecut deja 25 de ani. Mai mult decât atât, textul de lege face referire la forme de organizare care "nu bat" cu antrepriza CJI. SC Drumuri și Poduri SA este strict o societate comercială organizată în baza Legii 31/1990, și nu o instituție publică, nu un serviciu public și nici o "activitate finanțată integral din venituri proprii", acesta din urmă fiind o entitate fără personalitate juridică, ce funcționează pe lângă unele instituții publice, gen cantinele școlare, cantinele sociale.
În al doilea rând, raportarea la 0UG 57/2019 - Codul Administrativ - cu referire la participarea cu capital sau bunuri, este din nou învăluitoare și... degeaba. Conform art.92 al normativului "Consiliile locale și consiliile județene pot hotărî asupra participării cu împrumuturi, capital sau cu bunuri, după caz, în numele și în interesul colectivităților locale la nivelul cărora sunt alese, la înființarea, funcționarea și dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean", atenție, în condițiile legii. Care lege de guvernământ fiind tot Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, spune clar în cuprinsul articolului 35: "Autoritățile deliberative pot hotărî asupra participării cu capital sau cu bunuri, în numele şi în interesul colectivităților locale pe care le reprezintă, la constituirea de societăți comerciale sau la înființarea unor servicii de interes public local ori județean, după caz, în condiţiile legii. Autoritățile deliberative pot hotărî achiziționarea, în numele şi în interesul colectivităților locale pe care le reprezintă, de acțiuni la societățile la a căror constituire au participat cu aport de capital sau în natură şi pot majora sau diminua capitalul social al acestora, în condițiile legii". Cu alte cuvinte, CJI ar fi putut majora capitalul social al SC Drumuri și Poduri, un împrumut fiind exclus.
Cât privește raportarea la art.173, alin (1) litera d) la 0UG 57/2019 - Codul Administrativ - conform căreia "Consiliul județean îndeplinește următoarele categorii principale de atribuții: (d) atribuții privind gestionarea serviciilor publice de interes județean", și aceasta este la fel de inexactă și deloc valabilă. SC Drumuri și Poduri SA nu este serviciu public, este o simplă societate comercială ce își desfășoară activitatea prestând servicii în baza unor contracte cu beneficiarii, inclusiv cu Consiliul Județean. De asemene, textul prevăzut la alin (2) litera d) nu este aplicabil, el referindu-se la participații nu la împrumuturi, iar enunțul alineatului (5) spune de fapt că onor CJI poate asigura cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice nu prin acordarea unor contracte preferențiale către o firmă anume, ci din nou în condițiile legii 98/2016 privind Achizițiile Publice, prin contractarea de lucrări cu diverși prestatori în condiții de competiție a ofertelor.
Un element cheie în succesul inginerii de 7 milioane de lei scoși de Consiliul Județean Ialomița din buzunarul contribuabililor și trimiși, indirect și în parte, și prin conturile unor firme ale oamenilor Partidului, clienți politici sau prieteni ai conducerii, este atitudinea complice a Prefecturii Ialomița.
Juriștilor instituției conduse de Marin Constantin (foto), social - democrat cu state vechi în administrație, de aceeași generație și anvergură politică cu Președintele CJI, nu li s-a părut nimic în neregulă cu împrumutul cu pricina. "Eu, în zona avizelor, am trei juriști înaintea mea, care se exprimă în privința legalității. Din toate notele pe care le-am avut cu ei, nu a rezultat că împrumutul a fost ilegal atunci (n.r. - la momentul acordării). Acum, poate fi altă situație...", ne-a declarat Prefectul județului, lăsând la stadiul de mister motivul pentru care legalitatea unei hotărâri de Consiliu Județean poate varia în funcție de respectarea sau nerespectarea unei convenții. Cum tot la stadiul de mister au rămas și argumentele legale ale juriștilor Prefecturii, în ciuda unui răspuns promis, dar neonorat niciodată, de către domnul Prefect.
Ca și cum nu ar fi fost suficient că împrumutul CJI către SC Drumuri și Poduri a fost unul ilegal din toate punctele de vedere, la aproape un an de la acordarea acestuia vine și vestea trăsnet: bani de rambursare nu sunt și compania își asumă cu seninătate majorările ce vor decurge din nerespectarea clauzelor contractuale. Fonduri de rambursare nu sunt, ne spune chiar managerul Rudolf Gradea (foto) , însă vor "exista alte soluții, pe care le discutăm cu forurile de conducere, Consiliul de Administrație și AGA, și cu Consiliul Județean, pentru că ei sunt acționarii".
Potrivit managerului antreprizei Consiliului Județean, creditorii companiei au fost plătiți (implicit două societăți asupra cărora ne vom apleca atenția într-o anchetă viitoare - Transeuro și Sam GPL), cu unii dintre ei desfășurându-se lucrări chiar și în prezent. Cum vestea vine în condițiile în care, în presa agreată, Președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, poate fi citit tot mai des vorbind despre falimentul iminent al societății, veridicitatea scenariului privind colapsul regizat, împins prin împrumutul acordat de către CJI un mai departe, după momentul achitării debitelor către firmele clienților, prietenilor și colegilor de Partid, prinde tot mai multă concretețe, urmând să fie validată sau invalidată de eventualele cercetări ale organismelor de control.
Una peste alta, banii s-au dat iar de ei în primul rând și total neconcurențial au profitat firmele care aveau de încasat de la SC Drumuri și Poduri SA. Iar despre unele dintre aceste firme, și despre relațiile lor mai mult sau mai puțin vizibile cu reprezentanții actualei administrații județene, vom reveni cu noutăți în curând, concluzionează Podul.ro.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Înregistrare cu Piedone beat mort în care spune cum vrea să-l execute pe Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorilor Constanța
O inregistrare halucinanta intre Cristian Popescu Piedone, actualul președinte al ANPC și șeful Corpului de Control al i ...
-
Companie europeană, complice la jaful rusesc: Grâne ucrainene din teritoriile ocupate, furate de ruși și împinsă pe piețele mondiale. Ce relevanta are pentru România
O firma care opereaza sub brandul unei companii daneze de inspecție maritima a supervizat exportul a peste 170.000 de to ...
-
Baronii Hranei: Giganții din sectorul agroalimentar și concentrarea corporativă în domeniul geneticii si otravurilor din mâncare
În timpul pandemiei de Covid și al izbucnirii razboiului din Ucraina, corporațiile globaloiste au aratat cum, in p ...
-
Marele plan secret al CIA a ieșit la iveală: Ucigașul lui Kenedy era, de fapt, agent secret, infiltrat într-un grup cubanez
Noi documente arata ca un ofițer cunoscut doar sub numele de Howard a condus un grup cubanez care a interacționat cu Osw ...
-
Tucker Carlson e convins că Jeffrey Epstein a fost agent Mossad și i s-a mușamalizat dosarul
Tucker Carlson a ținut un discurs fulminant. Printre subiectele abordate a fost și mușamalizarea dosarului Epstein, incl ...
-
Cine e de fapt criminal și de ce se vrea să se incrimineze trecutul României. Genocidul israelian al Vexlerilor e in desfășurare in aceste momente in Gaza
Romania este o țara unica pe lume - singura țara de pe Planeta cu președinți post decembrie 89 aparținand unor minoritaț ...
-
Judecătorii executanți de la CCR care primesc și salariu, și pensii colosale de la stat. Veniturile șocante raportate de judecătoarea favorită să preia funcția de conducere
Dupa anularea alegerilor și interzicerea unor candidați, dupa scandalul pensiilor speciale, scandalul numirilor controve ...
-
BNR face un recensământ al avuției cetățenilor români la ordinul Uniunii Europene. Scopul ascuns este confiscarea celor 2 milioane de locuinte si proprietati cu succesiune vacantă
Banca Naționala a Romaniei a lansat in SICAP un contract de 6 milioane lei pentru servicii de cercetare statistica in te ...
-
Lista oamenilor de afaceri cu probleme penale care au încheiat contracte de consultanță cu generalii SRI Coldea și Dumbravă
DNA ii acuza pe generalii SRI (r) Dumitru Dumbrava și Florian Coldea (foto) și de exercitarea și, respectiv, complicitat ...
-
Europa Liberă prezintă documentele "strict confidențiale" prin care Ciolacu, Iohannis & Ciucă au fost avertizați despre dezastrul bugetar al României si nu au facut nimic
Cei mai importanți oameni din statul roman știau inca din august 2024 ca Romania se indreapta catre un dezastru bugetar. ...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu