Cum fug de armată ucrainenii. Trasee, metode și prețuri pentru a ajunge în România și Polonia
Postat la: 10.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La scurt timp după invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina și-a întărit apărarea de frontieră în apropierea acestui sat din munții Carpați.
Patrulele suplimentare și gardul de sârmă ghimpată întins de-a lungul vârfului unei trecători de munte de-a lungul graniței cu România sunt menite să țină oamenii înăuntru - în special bărbații eligibili pentru recrutare care încercau să fugă din țară, scrie Washington Post.
Pe măsură ce Ucraina se apropie de al treilea an de război, acești oameni sunt mai necesari ca niciodată. Liderii continuă să pledeze pentru mai multe arme și muniții din partea Statelor Unite și a Europei - chiar dacă semnele de slăbire a sprijinului în rândul acestor aliați sugerează că Ucraina ar putea fi nevoită să facă mai mult pentru a se înarma singură. Dar chiar mai mult decât gloanțe, Ucraina are nevoie de luptători, ceea ce duce la căutarea unor noi modalități de mobilizare a populației și la măsuri mai puternice împotriva celor care se sustrag de la încorporare.
În urma invaziei la scară largă a Rusiei, bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara. Mulți ocolesc serviciul militar pretextând dizabilități medicale, amânări de la facultate sau obligații familiale. Un tată cu trei sau mai mulți copii este scutit, la fel ca și cei care au membri ai familiei care servesc deja în armată.
Unii dintre cei care caută să evadeze angajează ghizi care să îi conducă prin munți. Alții fac călătoria riscantă singuri. Unul dintre ei, un bărbat de 46 de ani care s-a rătăcit luna trecută, a suferit degerături grave și a murit la scurt timp după ce a fost găsit. Cel puțin 25 de oameni s-au înecat în timp ce traversau râul Tisa, care separă Ucraina de Moldova și România.
Dar cea mai frecventă cale de scăpare a fost reprezentată de principalele puncte de trecere a frontierei. Mulți se bazează pe documente false pentru a ieși din țară. Alții au recurs la planuri mai elaborate, chiar disperate.
Bărbații s-au înghesuit în compartimente secrete în vehicule, s-au dat drept membri ai clerului și s-au îmbrăcat în femei pentru a se strecura pe lângă punctele de control de la frontieră, a declarat Andri Demcenko, purtător de cuvânt la sediul Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră. Un angajat al unei companii de transport de marfă a luat mită pentru a înscrie bărbați în vârstă de încorporare ca șoferi de camion, care apoi au dispărut peste granița cu Polonia. Un bărbat de 20 de ani a încheiat o căsătorie falsă cu o rudă cu handicap și a încercat să iasă din țară ca îngrijitor al acesteia.
Președintele Volodimir Zelenski însuși a recunoscut că există o problemă. "Toată lumea din Ucraina înțelege că este nevoie de schimbări în acest domeniu", a declarat săptămâna trecută, adăugând că problema merge dincolo de cifrele brute și include condițiile actuale și termenii serviciului.
Nevoia de mai multe trupe vine în contextul în care Ucraina se pregătește pentru un război de lungă durată. Situația țării a devenit și mai precară după ce o contraofensivă majoră a eșuat, națiunile Uniunii Europene nu și-au respectat promisiunea de a furniza obuze de artilerie, iar Congresul a ezitat să respecte promisiunea președintelui Biden de a acorda mai mult ajutor.
În același timp, Rusia, un inamic mai mare și mai puternic, și-a recăpătat echilibrul după primele eșecuri. Economia sa a rezistat în fața sancțiunilor și a trecut la o poziție de război, iar armata sa a primit arme din Iran și Coreea de Nord.
Kremlinul, bazându-se pe o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, a mobilizat trupe suplimentare de două ori de la invazie. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să adauge aproape 170.000 de soldați, ridicând numărul total al soldaților ruși la aproximativ 1,32 milioane.
"Sincer, avem nevoie de mai mulți soldați. Personalul militar profesionist se epuizează", a declarat Dolphin, un comandant al unei echipe de asalt al Brigăzii 68, care a discutat luna trecută despre situația dezastruoasă de la un post de comandă din estul Ucrainei. El poate fi identificat doar prin indicativul său de apel, în conformitate cu protocolul militar ucrainean. El a spus că prea mulți civili par mulțumiți să lase luptele în seama soldaților "profesioniști" ca el.
Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat recent la un forum european de securitate că Ucraina are 1 milion de persoane în serviciul militar, dintre care 800.000 în cadrul forțelor armate. Dar bilanțul a fost uluitor, oficialii americani din domeniul securității estimând mult mai devreme în acest an că Ucraina a avut 124.500 de victime, inclusiv peste 15.500 de morți în luptă.
La stația de metrou Universitate din Kiev, Maksim, un locuitor al Kievului în vârstă de 20 de ani care a vorbit cu condiția ca numele său de familie să nu fie folosit pentru a discuta subiecte sensibile, a declarat că se așteaptă să servească probabil după ce va termina studiile universitare în inginerie.
Dar nu este nerăbdător să își riște viața în armată, având în vedere poveștile pe care le-a auzit de la prieteni din rândurile sale despre pregătirea insuficientă și corupția endemică, cum ar fi mita către ofițeri pentru a primi concediu de odihnă.
"Este un subiect extrem de dificil", a declarat Andri Zagorodniuk, un fost ministru ucrainean al Apărării. El a spus că actuala formă de mobilizare a fost creată în regim de urgență la începutul războiului. Acum, guvernul trebuie să se adapteze pentru a satisface nevoile imediate și pe termen lung ale armatei, asigurându-se în același timp că povara este împărțită mai echitabil de către toți.
"Acest sistem are lacune și unii oameni folosesc aceste lacune", a declarat Zagorodniuk. BBC, citând o analiză bazată pe datele Eurostat, a afirmat că 650.000 de bărbați în vârstă de recrutare au părăsit Ucraina.
Unii bărbați - o mică minoritate, spun oficialii guvernamentali - evită recrutarea prin încălcarea legii. În august, Zelenski i-a concediat pe toți șefii comisiilor regionale de recrutare pe fondul unor acuzații de corupție generalizată.
Un ucrainean în vârstă de încorporare, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece a încălcat legea, a declarat că a trecut prin trei intermediari pentru a mitui funcționari pentru a obține documente care să ateste că servește în armata ucraineană, deși a locuit și a lucrat în Kiev.
Alții se bazează pe documente falsificate pentru a se strecura în afara țării, inclusiv "hârtii albe" care pretind că au dizabilități medicale. Oamenii plătesc traficanți profesioniști pentru a pregăti documente false, în timp ce alții le creează ei înșiși.
Alții au încercat să mituiască polițiștii de frontieră - de cel puțin 825 de ori, în valoare de aproximativ 228.000 de dolari, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră - sau au încercat să treacă prin punctele de control ca pasageri clandestini. Un ucrainean în vârstă de încorporare, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece s-a sustras serviciului militar, a declarat că tariful practicat pentru mituirea unui gardian la granița cu Republica Moldova este de 300 de dolari.
Din februarie 2022, Serviciul Gărzii de Stat a oprit peste 16.500 de bărbați cu vârstă de recrutare să părăsească ilegal țara, de obicei în drum spre Republica Moldova sau România, a declarat Demcenko. El a precizat că aproximativ 7.000 dintre ei au fost prinși folosind documente false în timp ce încercau să treacă granița, de obicei în Polonia. Aproape 2.500 au fost prinși în acest an.
Regiunea Liov este unul dintre cele mai aglomerate coridoare naționale pentru persoanele care încearcă să părăsească ilegal țara, din cauza graniței lungi cu Polonia.
Un angajat al unei companii de transport de marfă din Liov a ajutat peste 50 de bărbați să fugă din Ucraina, înregistrându-i ca șoferi de camion. Angajatul de la Smart Way Logistics - care nu a fost identificat în documentele judiciare depuse în iunie la Tribunalul districtual din Jokviv - l-a strecurat pe primul peste graniță în aprilie 2022. Până în noiembrie 2022, luna sa cea mai aglomerată, el a ajutat 13 camionagii falși să intre în Polonia. A riscat până la 12 ani de închisoare pentru fiecare caz în parte, dar, pentru că a dat dovadă de remușcări și a ajutat la închiderea cazului, a primit în schimb o pedeapsă de șapte ani cu suspendare și eliberare condiționată.
Alți bărbați în vârstă de încorporare trec granița cu Ucraina prin "zone verzi", cum ar fi cele din munți și păduri. Un tânăr ucrainean a postat pe Instagram un videoclip cu zborul său printr-o astfel de zonă, inclusiv momentul în care a sărutat un copac pentru a sărbători trecerea frontierei.
El a spus jurnaliștilor de la The Washington Post că el și însoțitorul său - pe care l-a descris ca fiind un dezertor din serviciul activ - au trecut granița fără un ghid. El a spus că a plecat pentru că el crede că Ucraina din timpul războiului a devenit la fel de represivă ca Rusia și că, din cauza disperării pentru luptători, bărbații erau practic răpiți de pe străzi.
"Chiar dacă îți lipsește un picior, îți vor spune că încă poți mânui drone", a spus el. Și el s-a plâns de corupție, spunând că ucrainenii obișnuiți luptă și mor în timp ce "membrii parlamentului" și alte elite se plimbă în Mercedes și alte mașini de lux.
Ghizii pot fi găsiți pe site-urile de socializare, cum ar fi Telegram, unde taxa începe de la 1.200 de dolari în sus. Pe lângă cunoașterea terenului, unii ghizi folosesc ochelari de vedere pe timp de noapte și petrec timp observând patrulele Gărzii de Frontieră pentru a le învăța obiceiurile și vulnerabilitățile, a declarat Lesia Fedorova, purtător de cuvânt al Gărzii de Frontieră din cadrul detașamentului de lângă granița cu România.
În timpul unei vizite recente la granița din apropiere, o patrulă a stat pe malul râului Tisa, la aproximativ 600 de metri în aval de un punct de trecere obișnuit, în timp ce apa înghețată trecea cu repeziciune. Nu cu mult timp în urmă, au declarat oficialii, serviciul a prins doi bărbați care încercau să traverseze pe partea cealaltă a râului purtând dispozitive de plutire precum cele pe care le-ar putea folosi un copil într-o piscină.
În apropiere, o altă patrulă, îmbrăcată în camuflaj alb peste uniformele lor verzi și purtând puști Kalașnikov sau pistoale de 9 mm, a mers pe jos până în vârful muntelui înzăpezit care domină România în aproximativ 90 de minute.
Înainte de război, Patrula de Frontieră din acest sector își petrecea cea mai mare parte a timpului încercând să oprească contrabandiștii de tutun și migranții din Afganistan, Pakistan, Siria, Turcia și alte țări să intre ilegal în Ucraina, uneori trecând granița cu ajutorul unor contrabandiști profesioniști, a declarat Fedorova.
După invazia Rusiei, fluxul s-a schimbat, aproximativ 50 de persoane trecând ilegal pe zi peste munte sau prin punctele de control. Acum a scăzut la aproximativ opt persoane pe zi, a spus ea.
Înainte de a se întoarce, patrula a lăsat un semn făcut din crengi pentru a indica altor patrule identitatea lor și când au fost acolo. Când pleacă, ei își șterg și urmele, astfel încât orice amprente noi lăsate de dezertori să fie clare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 2.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 3.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 4.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 5.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 6.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu