Cum devine Primăria o afacere de familie. Schema pentru păstrarea fotoliilor de edili din tata-n fiu!
Postat la: 17.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe 27 iunie, în două comune din Vâlcea se vor organiza alegeri parţiale. În ambele situaţii, PSD sprijină la fotoliul de primar rude ale foştilor edili demişi pentru că au fost declaraţi incompatibili.
Foştii primari din Slătioara şi Scundu, judeţul Vâlcea, au pierdut procesele împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce s-a descoperit că au avut afaceri în timp ce erau în fruntea administraţiilor publice locale. Au rămas, însă, în continuare în primării pe post de consilieri personali ai viceprimarilor. Ambii au propus şi au primit girul PSD ca membrii de familie să le ia locul. La Slătioara social - democraţii merg pe mâna soţiei fostului primar, Daniela Camelia Romcescu, iar la Scundu, pe mâna fiului fostului primar - Mihăiţă George Blejan.
În ambele cazuri este vorba cei care şi-au pierdut mandatele sunt edili cu ani buni de experienţă în spate: Sorin Romcescu a condus Primăria Slătioara 13 ani - din al patrulea mandat a apucat doar câteva luni, iar Dumitru Blejan a rămas cu 20 de ani de activitate pentru că cel de-al şaselea mandat în fruntea Primăriei Scundu i-a fost invalidat.
Candidata PSD la Slătioara este actuala contabilă a Primăriei, iar candidatul PSD la Scundu este actualul viceprimar. Cei menţionaţi nu consideră imoral ceea ce fac, ci susţin că este vorba despre continuitate, nefiind de acord cu cei care spun că au transformat primăriile în afaceri de familie, ori că ar fi interpuşi în aceste instituţii.
La Slătioara, Sorin Romcescu şi Daniela Camelia Romcescu lucrează în Primărie de-o viaţă. Ea este contabilă de 20 de ani, el a fost primar până în ianuarie 2021. Lucrurile nu s-a schimbat prea mult de atunci, în afară de titulatura soţului: acum este consilierul personal al viceprimarului cu atribuţii de primar şi ocupă acelaşi birou ca înainte. Este convins că numai soţia este cea care ar putea să-i ducă mai departe planurile şi proiectele. A câştigat ultimele alegeri cu 87% dintre sufragiile celor care s-au prezentat la urne.
Soţii Romcescu declară că Primăria nu reprezintă „nici afacere de familie şi nici monopol", chiar dacă în poziţii cheie ale instituţiei se regăsesc rude ale celor doi: unul dintre fii conduce noul Centru pentru persoane vârstnice din Slătioara, construit de primărie cu fonduri europene şi predat Consiliului Judeţean, iar patru dintre consilierii locali le sunt rude. Unul dintre ei este directorul de la apă şi canalizare, finul este şofer de microbuz şcolar, iar ceilalţi sunt fie ei, fie membri ai familiilor, fie şi unii şi alţii, angajaţi în cadrul primăriei.
Candidata PSD la funcţia de primar al comunei Slătioara susţine că nu va fi „marioneta soţului". Recunoaşte însă că lucrurile vor fi făcute ca şi până acum - împreună cu soţul: „Suntem un tot unitar", explică Camelia Romcescu.
La Scundu, chiar dacă tatăl nu a mai apucat să conducă Primăria, fiul, Mihăiţă Blejan, a fost numit viceprimar cu atribuţii de primar. Pe perioada alegerilor, i-a luat locul, oficial, un alt consilier local pe post de viceprimar. Fostul primar îi este acestuia consilier personal, după aceeaşi schemă. Când vine vorba despre rolurile de păpuşar şi marionetă, ca şi în cazul precedent, cei vizaţi susţin că „nu amestecă lucrurile".
Candidatul PSD Vâlcea se recomandă a fi „inginer... pe Mediu" şi spune că a lucrat în mai multe domenii şi a condus „echipe de peste 100 de oameni" la o societate din Bucureşti. „Am lucrat şi în Ministerul Educaţiei, într-un program de reabilitare, construcţie şcoli şi grădiniţe în ţară şi în Bucureşti". Există o declaraţie de avere din 2015 în care apare drept „conducător auto" în cadrul ministerului amintit.
Celor care pretind că Primăria a devenit o afacere de familie le transmite sloganul partidului, care însă are un mesaj cu dublu înţeles: „Bine faci, bine găseşti!", adăugând la final un „Doamne fereşte!". Neagă că ar fi un interpus al tatălui, explicând: „Categoric, am nevoie de experienţa lui, dar deocamdată nu am niciun handicap, pot să gândesc şi singur, să am propriile idei. Mă folosesc de ajutorul echipei care este în spatele meu. Sfaturile le culegi şi apoi decizi singur ce faci cu ele".
În legătură cu moralitatea deciziei de a pune pe listele de candidaţi rudelor foştilor primari incompatibili, şeful PSD Vâlcea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, consideră că electoratul trebuie să decidă acest lucru. Recunoaşte, totuşi, că moralitatea este importantă în politică. Susţine că este nedrept ce li s-a întâmplat foştilor primari, pentru că nu au făcut „afaceri prin firme, şi nici nu şi-au dat singuri bani", dar şi că în acest caz s-a mers pe ideea de continuitate. Pe candidaţi îi descrie ca fiind „bine pregătiţi, cu echipe puternice în spate, cu primari care au fost în funcţie şi care le sunt alături".
În cazul Cameliei Romcescu, consideră că atuul său este experienţa administrativă, iar în cazul lui Mihăiţă Blejan, tinereţea, energia şi ambiţia. Liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, deşi nu pare convins că oamenii propuşi de liberali pentru funcţia de primar vor avea sorţi de izbândă, consideră că mai importantă este participarea lor la aceste alegeri. Atât la Slătioara, cât şi la Scundu se bat pentru fotoliul de primar câte patru candidaţi.
Vă recomandăm să mai citiţi:
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu