Cum a îngropat Rusia miliarde de dolari în Venezuela
Postat la: 15.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Compania rusească de petrol Rosneft a făcut investiţii majore în companii mixte din Venezuela, deşi anticipa perderi de milioane de dolari, arată documentele. Motivul pentru care a continuat investiţiaa fost intenţia Kremlinului de a-şi sprijini aliatul din America de Sud, relatează Reuters.
La sfârşitul anului 2015, managerii companiei Rosneft, firma rusă de petrol controlată de stat, au atras atenţia superiorilor cu privire la investiţiile companiei în Venezuela. Partenerul local al companiei Rosneft, compania de stat venezueliană PDVSA, era îndatorată cu sute de milioane de dolari, potrivit documentelor interne, neexistând perspective cu privire la îmbunătăţirea situaţiei.
A fost o perioadă în care alte companii petroliere internaţionale au părăsit ţara sau au îngheţat noi investiţii, din cauza îngrijorării cu privire la politicile administraţiei populiste şi socialiste.
Rosneft a investit în jur de 9 miliarde de dolari în proiecte din Venezuala, începând cu anul 2010, conform unor calcule realizate de Reuters, pe baza rapoartelor anuale ale societăţii, dezvăluirilor publice ale acesteia şi documentelor interne.
Documentele Rosneft au arătat, de asemenea, că ruşii consideră că li se datorează sute de milioane de dolari în urma afacerilor mixte cu PDVSA, că producţia de ţiţei în cadrul companiilor mixte a fost mai scăzută decât cea proiectată, că PDVSA a cheltuit milioane de dolari din bugetul comun pe „proiecte sociale" într-o regiune populată de doar câteva sute de persoane şi că managerii au adus aceste probleme în atenţia directorului executiv al companiei Rosneft, Igor Sechin, care a ordonat măsuri de corectare a situaţiei.
De la sfârşitul anului 2015, sfârşitul perioadei acoperite de documentele în cauză, problemele companiei s-au diminuat. Cu toate acestea, Rosneft rămâne profund angajată într-o afacere şi o ţară aflate în criză.
Motivul pentru care Rosneft a continuat aceste investiţii a fost de natură politică, potrivit a două persoane care au legături cu proiectele din Venezuela. „De la bun început, a fost un proiect pur politic. Am fost nevoiţi să contribuim cu toţii", a declarat un executiv al unei firme de petrol care a colaborat cu Rosneft, în Venezuela.
Rusul care supraveghează această relaţie de afaceri este unul dintre cei mai apropiaţi locotenenţi ai preşedintelui Vladimir Putin: directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin. Cei doi s-au cunoscut la începutul anilor 1990, când au lucrat împreună la primăria din St Petersburg. Când Putin a plecat la Moscova cu scopul de a deveni un oficial de rang înalt în administraţia prezidenţială, Sechin i s-a alăturat.
Rusia îşi percepe relaţia cu Caracas ca o modalitate de a proiecta putere în direcţia Washington. Venezuela este un mare cumpărător de arme ruseşti. Miliardele de dolari pe care Rosneft le-a investit în Venezuela sunt un stimulent suplimentar pentru ca Moscova să rămână alături de vechiul său aliat.
Povestea parteneriatului problematic al companiei Rosneft apare într-o perioadă de adâncire a crizei din cadrul companiei petroliere din Venezuela. Veniturile ţării sunt strâns legate de cele ale companiei PDVSA, care reprezintă 90% dintre câştigurile din export ale statului. Documentele Rosneft oferă dovezi promiţătoare privind gestionarea defectuoasă pe termen lung din cadrul PDVSA, care a cauzat un colaps economic în urma căruia milioane de oameni au rămas fără venituri.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Rosneft a continuat să cumpere ţiţei din Venezuela, dar purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dimitri Peskov, a declarat că Rosneft este condus de interesele acţionarilor săi. Acesta a negat că Kremlin a exercitat presiuni asupra firmei pentru a investi în Venezuela.
Nici Rosneft, nici PDVSA nu au răspuns solicitărilor de declaraţii în aceste privinţe.
În septembrie 2012, într-o zonă de foraj din bazinul Orinoco, Sechin a umplut un borcan de ţiţei şi l-a ridicat în aer pentru a marca momentul în care compania s-a alăturat marilor companii globale din domeniul petrolului.
În noiembrie 2012, fără a se consulta cu partenerii săi ruşi, PDVSA a închis una dintre cele patru platforme de foraj de la Junin-6, conform unui raport al consorţiului rus din respectivul an. Localnicii au organizat atunci proteste, iar până la sfârşitul anului au fost forate şase puţuri, mult mai puţin decât obiectivul proiectului, de 47.
Prognozele în privinţa producţiei Junin-6 au fost reduse. Rosneft a declarat, în septembrie 2012, că terenul va livra 20.000 de barili pe zi, până la sfârşitul anului. Cu toate acestea, pe tot parcursul anului 2012, au rezultat doar 21.400 de barili.
Trei ani mai târziu, în 2015, existau semne infime de îmbunătăţire. Un raport Rosneft care acoperă primele trei trimestre din 2015 surprind „o calitate nesatisfăcătoare" şi „traiectorii neoptime" ale puţurilor.
Până la sfârşitul anului 2015, prognoza pentru producţia de ţiţei de la Junin-6 a fost redusă de la 450.000 de barili pe zi la 250.000 de barili pe zi.
Rosneft a cumpărat acţiunile Surgutneftegaz şi Lukoil pentru o creştere de 300 de milioane de dolari, potrivit estimărilor analiştilor, adâncind expunerea sa la Venezuela. De asemenea, a achiziţionat un pachet de acţiuni aparţinând TNK-BP, atunci când a achiziţionat compania ruso-britanică, într-o tranzacţie de 55 de miliarde de dolari, în 2013.
Rosneft avea, de asemenea, patru proiecte de petrol mai mici cu PDVSA în acel moment. Toţi au avut probleme în această perioadă, arată rapoartele interne Rosneft.
Documentele Rosneft din 2015 au concluzionat că debitele brute prevăzute în contract pentru câmpurile Carabobo nu au fost „realizabile". La Petromonagas, lucrările de proastă calitate au cauzat întârzieri în foraj. La Petroperija, producţia era în scădere, iar societatea nu avea banii necesari pentru a cumpăra echipament de pompare esenţial. La câmpul Boqueron, un compresor stricat, un dispozitiv menit să mărească presiunea gazului, nu a putut fi reparat, compania mixtă avânt conturile goale.
În a doua jumătate a anului 2014, Rosneft a comandat un audit al proiectului Junin-6 pentru a verifica „distorsionarea contabilităţii financiare" şi „cheltuielile nejustificate". Concluziile auditului nu au fost făcute publice.
Luni de eforturi pentru a obţine banii - în care biroul de la Rosneft din Venezuela şi directorii executivi de la sediul central angajaţi au fost angajaţi în negocieri cu oficialii PDVSA - nu au condus nicăieri. Auditorul intern Rosneft a declarat, în corespondenţa pe care a trimis-o în noiembrie 2015 colegului său, că problema a fost „nerezolvată din cauza slabei sănătăţi financiare a partenerului nostru" - o referire la PDVSA.
De la sfârşitul perioadei acoperită de documente, Rosneft a acţionat pentru a-şi controla mai mult investiţiile, prin aducerea propriilor contractori. Rosneft spune că PDVSA şi-a achitat majoritatea datoriilor. Într-un raport financiar publicat pe 5 februarie 2019, Rosneft a declarat că împrumuturile acordate către PDVSA, care au totalizat aproximativ 6,5 miliarde de dolari, au scăzut la 2,3 miliarde de dolari.
Dar provocările serioase rămân.
Rapoartele şi evaluările companiei Rosneft, de către analiştii din domeniul energetic, arată că proiectele companiei din Venezuela produc în prezent mai puţin petrol decât se anticipase iniţial.
Într-un raport întocmit la sfârşitul anului 2018 se arată că Rosneft a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de dolari mai mult în Venezuela decât câştigase sub formă de petrol alocat ca dividend, potrivit unor calcule. Această cifră este atinsă prin calcularea valorii petrolului pe care Rosneft îl primeşte din proiectele sale mixte şi scăzând din acestea împrumuturile acordate de către Rosneft către PDVSA, plăţile oficiale efectuate de către Rosneft către Venezuela pentru accesul la câmpurile petroliere şi cheltuielile de capital ale Rosneft pentru asociaţii.
În luna aprilie a anului trecut, firma de consultanţă în domeniul energetic Wood Mackenzie a spus că prognoza pentru producţia de vârf a terenului Junin-6 a ajuns la valoarea de 120.000 de barili pe zi.
Speranţele în proiectul Petromonagas - pentru care Rosneft planificase o creştere a producţiei - au scăzut, de asemenea, arată documentele PDVSA interne.
Începând cu luna iulie a anului trecut, cantitatea de petrol pompată este mai scăzută decât era în anul 2015.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu