Cuibul de penali din subordinea Ministerului Transporturilor
Postat la: 17.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului acuză 107 angajaţi din trei direcţii subordonate de furtul a nu mai puţin de 4,37 milioane de euro.
Verificările efectuate de Direcţia Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transporturilor asupra activităţii instituţiilor subordonate au scos la iveală grave nereguli săvârşite în ultimii cinci ani de cea mai mare parte a angajaţilor. Controlul a pornit în urma unei sesizări înaintate în 2015 de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cu privire la anumite aspecte din activitatea a trei instituţii aflate în subordinea Direcţiei Generale de Transport Terestru - Direcţiei de Transport Rutier, Autorităţii Rutiere Române şi Regiei Autonome Registrul Auto Român.
În urma verificărilor, inspectorii anticorupţie din cadrul Direcţiei Corp Control au constatat că „107 angajaţi ai celor trei instituţii au furat peste 4,37 milioane euro, doar în perioada 1 ianuarie 2016-12 martie 2020". Potrivit raportului, datat 8 septembrie a.c., angajaţii au încălcat conştient, voit, normele de integritate privind funcţia publică şi şi-au însuşit ilegal 21.117.944 lei (4.375.000), prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto şi a managerilor de transport.
„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari. A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare", se specifică în raport.
Potrivit acestuia, 40 de funcţionari publici au încasat sume cuprinse între 200.000 lei şi 738.988 lei, doar din activitatea de examinare la centrele de formare profesională. „Această afacere a funcţionarilor cu banii statului a fost foarte profitabilă, în ultimii 10 ani, sub umbrela ARR, DTR şi RAR, în baza unei reglementări ilegale la care au contribuit mai mulţi factori de decizie din Ministerul Transporturilor, din mai multe partide poliţice care s-au succedat la guvernare, în ultimii ani", au comentat transportatorii rezultatele prezentate în raport.
În luna martie 2015, reprezentanţii COTAR au informat conducerea ministerului (adresa nr.1208/31.03.2015) cu privire la haosul din centrele de pregătire şi perfecţionare profesională, inclusiv despre banii pe care aceşti angajaţi ai Ministerului Transporturilor îi încasau, sporindu-şi în mod fabulos şi fraudulos veniturile, cu banii care ar fi trebuit să intre în contul Ministerului prin taxa de examinare. Din acest motiv, semnala atunci COTAR, aceşti angajaţi nu se comportă şi nu se dedică elaborării unor reglementări corecte şi obiective în domeniile noastre de activitate, aceştia aşteptând sfârşitul de săptămână pentru a pleca la colindat la centrele de formare profesională după bani, bani mulţi nemunciţi.
„Prin aceeaşi adresă am solicitat MT stabilirea unei taxe de 50 lei pentru fiecare probă teoretică susţinută, dar prin ordinul ministrului de resort s-a lăsat la latitudinea funcţionarilor publici stabilirea şi încasarea taxelor respective şi desfăşurarea examinărilor cu precădere în weekenduri. Ni se pare, totuşi, suspect faptul că acest raport apare acum. Ne întrebăm ce se ascunde în spatele lui, ce se urmăreşte de fapt, cine oare este pregătit să preia acest sector de activitate. Dacă în continuare, în urma acestui raport, examinarea se va face în acelaşi fel, la sfârşit de săptămână, nu în timpul programului de lucru - aşa cum este corect - şi nu va fi sarcină de serviciu, se vor încasa aceiaşi bani, dar probabil se vor schimba persoanele care beneficiză de aceste avantaaje ilegale. Asta ar însemna că totul a fost o comanadă politică, pentru „rotirea cadrelor", scriu transportatorii în documentul remis presei.
COTAR cere verificarea tuturor adreselor pe care le-a înaintat MT, încă de acum 10 ani pentru a se constata veridicitatea neregulilor semnalate, în ultimii ani - la fel cum s-a constatat şi în cazul acestui raport al Corpului de Control şi Anticorupţie, la 5 ani după ce a fost înaintată adresa. „Şi suntem siguri că banii însuşiţi ilegal se vor ridica la peste 15 miloane de euro. Cerem demisia imediată a tuturor celor implicaţi în devalizarea bugetului statului, prin aceste afaceri ilegale, anchetarea lor şi a tuturor celor implicaţi în formarea şi menţinerea acestor ilegalităţi, precum şi tragerea la răspundere a tuturor miniştrilor care s-au perindat de-a lungul timpului pe la acest minister, politicienilor care au permis aceste furturi, în ultimii 10 ani, fiind în cunoştinţă de cauză", consideră transportatorii. La momentul trimiterii adresei de către COTAR ministru al Transporturilor era Ioan Rus ( mandat 24 iunie 2014 - 16 iulie 2015).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu