ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cu ajutorul Big Tech, o mână de mari corporații preiau controlul asupra aprovizionării globale cu alimente!

Postat la: 18.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La finalul anului 2022, The ETC Group a publicat un raport care evidențiază modul în care "baronii alimentelor" din lume, cunoscuți și ca fiind corporațiile multinaționale cu buzunare adânci, controlează în prezent aproape fiecare element al lanțului alimentar și agricol industrial.

Intitulat "Food Barons 2022 - Profitul crizei, digitalizarea și schimbarea puterii", raportul analizează diferitele corporații care se ocupă de fiecare dintre cele 11 sectoare industriale agroalimentare cheie, care sunt: - Sectorul agroalimentar:

- Semințe
- Produse agrochimice
- Genetica animalelor
- Îngrășăminte sintetice
- Mașini agricole
- Produse farmaceutice pentru animale
- Comercianți de mărfuri
- Prelucrători de alimente
- Carne mare
- Comerț alimentar cu amănuntul
- Livrare de alimente

Raportul arată că doar patru până la șase firme dominante controlează fiecare dintre aceste sectoare. Acest lucru le permite să exercite un control enorm nu doar asupra piețelor alimentare, ci și asupra cercetării agricole și a dezvoltării politicilor.

Cu această mână de mari corporații la cârma aprovizionării cu alimente la nivel mondial, agenda Forumului Economic Mondial (WEF) privind schimbările climatice este pusă în aplicare cu mult mai multă ușurință decât dacă produsele alimentare ar fi fost încă controlate de noi, oamenii.

Big Tech este, de asemenea, direct implicată în preluarea aprovizionării cu alimente, care nu ar fi posibilă fără digitalizare, care este adesea pusă sub semnul inteligenței artificiale (AI). Health Impact News a investigat raportul și a ajuns la următoarea concluzie despre acesta:

"Tot și orice are legătură cu tehnologia digitală a calculatoarelor în aceste zile este etichetat drept inteligență artificială ("AI"), noul cuvânt la modă de marketing pentru Big Tech pentru a atrage bani de la investitori, așa că nu ar trebui să ne surprindă faptul că Big Tech încearcă acum să aplice AI la producția alimentară."

În momentul de față, industria tehnologică este ocupată cu dezvoltarea a ceea ce se numește "soluții tehnice" despre care membrii săi susțin că vor rezolva o serie de probleme sociale și de mediu. Adevărul este că aceste "techno-fixes" sunt concepute și proiectate "pentru a consolida și mai mult controlul corporatist asupra alimentelor și agriculturii".

"În sus și în josul lanțului alimentar industrial, digitalizarea alimentelor și a agriculturii apare ca fiind noul techno-fix al zilei", a mai relatat Health Impact News. "Cercetările noastre în curs de desfășurare relevă faptul că fiecare sector al lanțului alimentar industrial este în curs de transformare într-o întreprindere digitală."

"În același timp, Big Tech se împletește strâns cu producția alimentară industrială. Datele extrase prin intermediul tehnologiilor digitale sunt acum ele însele o marfă: Lanțul alimentar industrial se bazează pe Big Data pentru a cultiva, procesa, comercializa, urmări, vinde și transporta produsele sale."

Fermele industriale dispun acum de pulverizatoare cu drone bazate pe inteligență artificială, de plantatoare robotizate și de instrumente automatizate de hrănire a animalelor care le permit fermierilor să nu fie nevoiți să pună niciodată hrana pe pământ. Există chiar și recunoaștere facială pentru animale, dacă vă vine să credeți.

Bayer, Deere & Company, Corteva, Syngenta și Nutrien, care se numără printre cele mai importante corporații Big Ag, se bazează foarte mult pe Big Data și pe digitalizare pentru a-și extinde portofoliile Big Food și, astfel, aprovizionarea cu alimente în general.

"Deere, cea mai mare companie de utilaje agricole din lume, angajează acum mai mulți ingineri software decât ingineri mecanici", explică rapoartele.

"Pe traseul către comerțul cu amănuntul, sistemul global de comercializare a cerealelor este supus unei revizuiri digitale, pe măsură ce devine din ce în ce mai automatizat, iar produsele sunt urmărite prin intermediul blockchain. În același timp, platformele de alimentare online și aplicațiile de livrare de alimente (precum DoorDash, Zomato și Deliveroo) au crescut în timpul blocajelor pandemice și se dezvoltă într-un nou "ultim kilometru" / ultima verigă a lanțului alimentar industrial."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE