Conducerea Electrica în scurtcircuit! Compania expusă major riscului de a-i fi anulate toate deciziile Consiliului de Administrație din ultimii trei ani
Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

În 28 aprilie, la solicitarea statului român, prin intermediul Ministerului Energiei, acționarii Electrica sunt chemați să aleagă noi administratori pentru un mandat de patru ani. Aparent, nimic nefiresc. Doar că această procedură intempestivă, ce părea motivată doar de dorința de a pune controlul asupra societații în acord cu noua configurația politică, trebuie să curme un lanț de interese obscure, abuzuri și ilegalități, toate în conivență cu reprezentanții statului în Electrica.
La o analiză mai atentă a faptelor am constatat că cel puțin în ultimii trei ani, Consiliul de Administrație(CA) al Electrica a funcționat cu încălcarea actului constitutiv și a legii. Consecința acestor încălcări este că toate deciziile luate începând de la numirea din 2018 sunt lovite de nulitate. Printre aceste decizii se numără cele de fuziune a celor trei societăților de distribuție, fuziunea societăților de servicii energetice, achiziția unui parc fotovoltaic, acorduri de împrumut dar și numirea directorului general. Cum a fost posibil să se ajungă în această situație? Să vedem cum și ce trebuia făcut.
Actul constitutiv Electrica SA, in vigoare, incepand cu 21 octombrie 2016, prevede:
"CAPITOLUL 5 CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE ȘI ADMINISTRAȚIA SOCIETĂȚII
Art. 18 Organizarea Consiliului
(1) Administrarea Societății este organizată în sistem unitar, respectiv un consiliu de administrație compus din 7 (șapte) administratori neexecutivi („Consiliul"). Cel puțin 4 (patru) administratori trebuie să fie independenți.
[...} De asemenea, toți candidații independenți vor respecta criteriile de eligibilitate și independență acceptabile pentru acționarii Societății, inclusiv, cel puțin următoarele criterii obligatorii de eligibilitate și independență, formulate conform celor mai bune practici internaționale în materie:
[...] d. candidatul să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar; [...]*
(3) Ședințele Consiliului vor fi ținute în mod valabil în prezența a cel puțin 5 (cinci) membri dintre care 3 (trei) membri vor fi obligatoriu membri independenți. "* aceasta prevedere a fost introdusa in 21 octombrie 2016, prin aprobarea de catre AGA a Actului Constitutiv
Unde e greșala? La Adunarea Generală a Acționarilor(AGA) din 28 aprilie 2018, Bogdan George Iliescu si Ramona Ungur sunt aleși membri independenti ai Consiliului de Administratie, in conformitate cu documentele publicate pe site-ul Electrica (inclusiv prin declaratiile de conformare cu criteriile de independenta si eligibilitate depuse de cei doi adminsitratori).
Analiza documentelor relevă următoarele informații semnificative, care trebuiesc reținute:
In conformitate cu biografia publicata pe site-ul Electrica, dl Bogdan George Iliescu declara ca incepand cu anul 2013 si pana in prezent este Membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al SNTGN TRANSGAZ SA, Mediaș, companie la care Statul Roman detine o participatie de 58.5097%, reprezentând un număr de 6.888.840 actiuni.
In conformitate cu biografia publicata pe site-ul Electrica, dna Ramona Ungur declara ca incepand cu noiembrie 2017 si pana in prezent este Membru Consiliul de Administratie, Presedinte Comitet de Audit al OIL TERMINAL SA, Constanta, companie unde Statul Roman detine o participatie de 59,62224 % si in perioada iulie 2018 -iulie 2019 a fost Membru Consiliul de Administratie SNGN ROMGAZ SA, companie unde Statul Roman detine o participatie de 70.0071 % , reprezentând un număr de 269.823.080 actiuni.
În conformitate cu OUG 109/2011, controlul este definit ca raportul dintre stat-acționar sau o întreprindere publică, pe de o parte, și societatea comercială la care:
a) deține direct sau indirect majoritatea drepturilor de vot;
b) poate să numească sau să revoce majoritatea membrilor organelor de administrare și de control;
c) poate exercita, în calitate de acționar, o influență determinantă, în virtutea unor clauze de natură a stabili strategia de management a întreprinderii publice, cuprinse în contracte încheiate cu întreprinderea publică sau în actul constitutiv al acesteia;
Atat Transgaz SA, Romgaz SA si Oil Terminal SA sunt, in conformitate cu criteriile enunțate în OUG 109/2011, companii controlate de stat.
Între Bogdan Iliescu și Transgaz și între Ramona Ungur și Oil Terminal, respectiv Romgaz au fost încheiate contracte de mandat semnate de părți.
Statul Roman detine o participatie de 48,78% din capitalul social al Electrica SA, fiind, in conformitate cu Actul Constitutiv al Electrica SA (si cu legislatia aplicabila) acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot).
In situatiile financiare consolidate Electrica SA aferente anului , supuse aprobarii AGA in 28 aprilie 2021, paginile 69-70, sunt prezentate tranzactiile societatii cu alte societati in care Statul detine control sau influenta semnificativa, fiind listate atat Transgaz cat si Romgaz. Deci, nu se poate invoca necunoașterea.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca atat Bogdan George Iliescu cat si Ramona Ungur NU au fost, in conformitate cu prevederile Actului Constitutiv al Electrica, membri independenti ai Consiliul de Administratie al Electrica chiar de la numirea lor in aprilie 2018, cu toate ca au depus in acest sens declaratii de independenta.
Avand in vedere ca din aprilie 2018, in permanenta, alti trei membri ai Consiliului de Administratie au fost declarati ca neindependenti, rezulta ca, in toata aceasta perioada, Consiliul de Administratie al Electrica a fost alcatuit din 5 membri neindependenti, incalcand prevederile actului constitutiv, ce prevede "Cel puțin 4 (patru) administratori trebuie să fie independenți.".
Mai mult decat atat, avand in vedere ca Actul Constitutiv prevede ca "Ședințele Consiliului vor fi ținute în mod valabil în prezența a cel puțin 5 (cinci) membri dintre care 3 (trei) membri vor fi obligatoriu membri independenți." si ca incepand cu aprilie 2018, au fost doar doi membri independenti in Consiliul de Administratie, rezulta ca niciuna dintre sedintele de CA nu a fost tinuta in mod valabil, nefiind întrunite condițiile de cvorum și validitate a deciziilor.
In conformitate cu Actul Constitutiv, art.19, lit.B, alin.5 : Printre altele, comitetul de nominalizare și remunerare [...} (ii) evaluează corespunderea candidaților la funcția de administratori cu profilul Societății, inclusiv cu criteriile de independență și eligibilitate, (iii) propune și recomandă adunării generale a acționarilor (în cazul membrilor Consiliului) și Consiliului (în cazul directorilor), candidați pentru funcțiile enumerate mai sus și [...].
Acelasi articol, la alin 9, prevede : Comitetele consultative se compun din cel puțin 3 (trei) membri ai Consiliului. Majoritatea membrilor comitetului de audit și de risc și comitetului de nominalizare și remunerare trebuie să fie reprezentată de administratori independenți. În plus, cel puțin un membru al comitetului de audit și de risc trebuie să dețină experiență relevantă în contabilitate și/sau audit financiar.
Structura Comitetului de Audit si Risc:
Ramona Ungur - Preşedinte
Dl. Bogdan George Iliescu - Membru
Dl. Cristian Bosoancă - Membru
Conform Regulamentului Comitetului de Audit si Risc, "Președintele Comitetului este un administrator neexecutiv independent."
Structura Comitetului de Nominalizare si Remunerare:
Dl. Bogdan George Iliescu- Preşedinte
Dl. Valentin Radu - Membru
Dl. Gicu Iorga - Membru
Conform Regulamentului Comitetului de Nominalizare si Remunerare : "Președintele Comitetului este un administrator neexecutiv independent."
Avand in vedere cele de mai sus, cele doua comitete nu au functionat in mod valid, incalcand prevederile Actului Constitutiv, majoritatea membrilor in cazul Comitetului de Audit si integralitatea lor in cazul Comitetului de Nominalizare si Remunerare fiind neindependenti. Structura Comitetului de Audit si Risc incalca si prevederile art 140^2 din Legea 31, care prevede "(2) Cel puţin un membru al fiecărui comitet creat în temeiul alin. (1) trebuie să fie administrator neexecutiv independent."
In consecinta, recomandarile facute de aceste comitete consiliului nu sunt valide, structura acestora nerespectand nici prevederile Actului constitutive, nici ale Legii 31/1990.
Am făcut și această precizare pentru că pe principiul " o mână spală pe alta și amândouă obrazul", candidatura la poziția de membru CA pentru AGA de alegeri din 28 aprilie 2021 a fost marcată ca incertă de către Comitetului de Nominalizare si Remunerare condusă de Bogdan Iliescu, scăzând șansele candidatului de a fi ales.
De asemenea, conform Regulamentului Consiliului de Administratie (2) Membrii Consiliului vor dezvălui anual Consiliului, prin intermediul Comitetului de Audit si Risc principalele lor poziții și activități profesionale, precum și informații relevante privind relația lor cu orice acționar semnificativ care deține direct sau indirect mai mult de 5% (cinci la sută) din drepturile de vot în Societate. Ori tocmai Ramona Ungur si Bogdan Iliescu erau presedinte si respectiv membru al acestui Comitet.
O analiza a validității tuturor deciziilor adoptate de Consiliul de Administrație, cel puțin din perioada mai 2018 si pana in prezent, se impune. Mă întreb retoric, Ministerul Energiei, ASF, ANRE, instituții ale statului cu rol de supraveghere și control, chiar nu au văzut abuzurile? Ce părere au Bursa de Valori București și London Stock Exchange, burse unde actiunile sunt listate și la ale căror coduri de bune practici a aderat Electrica?
Mă simt obligat moral să fac aceste dezvăluiri, pentru că sunt cel care am inițiat, gândit, pregătit și coordonat în 2013-2014 listarea grupului Electrica la București și Londra, fiind singura privatizare din România prin intermediul pieței de capital, am fost mic acționar și angajat pe post de execuție al grupului. Sigur ați auzit de sindromul "Stockholm", care pe scurt descrie starea în care victima începe să-l simpatizeze pe agresor. Mi-e teamă să nu-l dezvolte în 28 aprilie și o parte dintre acționari.
Gabriel Dumitrascu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu