Coincidențe sinistre. Top 5 al falimentelor mortale din România
Postat la: 14.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Primul mare lanț de retail românesc, UniversAll, a dat faliment în 2007. În momentul prăbușirii sale, rețeaua avea 14 supermarketuri în București, Sibiu, Iași, Constanța, Suceava și Târgu Mureș, unde lucrau aproape 400 de angajați.
La pronunțarea falimentului, compania avea datorii de peste 20 de milioane de euro către 500 de creditori. Prin vânzarea stocurilor și a spațiilor comerciale pe care le deținea, firma a reușit să onoreze mai puțin de 20% din datorii. Falimentul UniversAll a fost probabil cel mai sinistru din istoria modernă a României. Pare incredibil sau scenariu de film noir, dar patru manageri ai lanțului de retail, cu roluri cheie în afacere, au murit în condiții suspecte, în 2006, 2007, 2008 și 2010. Patronul UniversAll a fost controversatul Răzvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici, fostul șef al CEC, dar și finul lui Virgil Măgureanu, fostul director SRI. Ca un făcut, după falimentul UniversAll, toate afacerile lui Petrovici, de la duty free la francize și imobiliare s-au prăbușit aproape concomitent. La scurt timp, Răzvan Petrovici, de altminteri o prezență activă în media de business, s-a retras definitiv din afaceri.
În 2012 dădea faliment, după doar doi ani de funcționare, un alt nume românesc uriaș pe piața de retail. Vorbim despre lanțul de magazine Mic.ro, deținut de Dinu Patriciu, care avea să moară la scurt timp după aceasta, în 2014. În momentul prăbușirii, lanțul avea un număr incredibil de mare de magazine: 830 de unități Mic.ro (din care 720 fixe și 110 mobile), plus alte 58 de magazine de tip supermarket, denumite Macro și miniMax. Aproape 2.000 de oameni au rămas pe drumuri, iar falimentul a produs pagube de 170 de milioane de euro creditorilor. Banii nu au mai fost recuperați niciodată, pentru că Mic.ro nu și-a plătit, de fapt, niciodată nimic: de la chirii, la utilități și stocurile de marfă, toate erau pe datorie. Primul lanț de magazine de cartier din România, gândit de defunctul Patriciu, a fost și cel mai mare. Actualii jucători din retail nici nu visează la o asemenea prezență pe piață.
Cătălin Chelu, supranumit "lupul ţepar" al bursei a murit în decembrie 2014 într-o clinică din deşertul Iordaniei, acolo unde se ascundea de autorităţile române după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI". Există însă numeroase voci care susţin că afaceristul şi-ar fi înscenat moartea, pentru a scăpa de problemele penale din România. Argumentele acestora sunt cât se poate de plauzibile: un om care şi-a dedicat întreaga viaţă escrocheriilor nu putea alege o altă metodă de ieşire din scenă decât printr-o altă înşelăciune. Chelu se prezenta peste tot ca fiind omul lui Sorin Ovidiu Vîntu, a cărui mustaţă chiar a încercat să o copieze în tinereţe. Afaceristul deţinea sute de firme, printre care nume cunoscute precum Altur Slatina, Electroargeş Curtea de Argeş, Braiconf Brăila și Artego Tg. Jiu. Chelu era celebru pentru felul în care prelua agresiv fabrici, pe care le falimenta apoi, lăsând în urmă mii de oameni fără locuri de muncă şi datorii uriaşe la stat. În 2010, Chelu a fost prins în flagrant în timp ce încerca să-l mituiască pe generalul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în MAI, pentru a fi ajutat într-un dosar pe care îl avea la DIICOT. Topurile de specialitate îi atribuiau afaceristului o avere estimată între 50 şi 100 de milioane de euro, dar apropiaţii săi spuneau că ar fi strâns, în realitate, peste un miliard de euro. Cea mai mare parte a firmelor deţinute de Cătălin Chelu erau deja în faliment la moartea sa, astfel încât este de presupus că, lipsite de implicarea lui, şi celelalte afaceri s-au prăbuşit. În prezent, cele cinci femei din viaţa lui Chelu, cu care are nu mai puţin de 10 copii, au deschis peste 400 de procese prin care se războiesc pe averea milionarului dispărut în condiţii atât de misterioase.
Pe 16 octombrie 2018 a dat faliment Petrolexportimport SA, chiar la aniversarea a 80 de ani de la înființare. Compania înființată în 1948 a deținut monopolul importului și exportului cu produse petroliere prin sistemul de rafinare din România până în 1997, când a fost privatizată în masă. Fosta glorie a comerțului cu petrol din timpul comunismului a fost preluată de Ovidiu Popescu, unul din cei mai importanți oameni din industria petrolului, iar o perioadă a mers foarte bine. După moartea acestuia, în 2011, Petrolexportimport SA a fost preluată de fiul său, Alexandru Popescu, iar activitatea companiei s-a prăbușit. Iată că, și aici, falimentul este strâns legat de moarte. În ultimul an nu a mai tranzacționat nimic, întreaga avere de zeci de milioane de euro a companiei s-a risipit în conturile unor offshore-uri, iar cei câțiva mii de români care se știau acționari la Petrolexportimport SA nu își vor mai recupera niciodată banii.
Falimentul din 2016 a celui mai mare asigurător român al momentului, Astra Asigurări, a reprezentat un șoc al cărui unde se vor resimți mult timp. Și nu doar pentru notorietatea extraordinară a patronului săi ori pentru scandalurile din justiție dintre membrii familiei acestuia sau din cauza anchetelor penale. Colapsul Astra a lăsat în urmă mii de dosare de daună, cu oameni răniți în accidente care nu își puteau plăti vindecarea în spitale sau urmași ale victimelor care nu își primeau banii de înmormântare. Dincolo de bani, fiecare caz era o dramă. Peste 60.000 de dosare de daună au fost deschise împotriva Astra Asigurări, prin care s-au cerut despăgubiri de 700 de milioane de lei. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atenuat parțial șocul, prin plata a circa 14 milioane de lei, către o mână de asigurați, în limita a 450.000 de lei fiecare. Mai departe, falimentul Astra va însemna scumpirea tuturor polițelor de asigurare din România, pentru acoperirea prejudiciilor create. Capul afacerii a fost defunctul Dan Adamescu, la vremea sa cel mai bogat român, decedat în detenție, în ianuarie 2017.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu