Coco Chanel, agent dublu. Designerul de modă a făcut parte din rezistența franceză, potrivit unor documente inedite
Postat la: 10.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O expoziție retrospectivă Coco Chanel, ce se va deschide la V&A din Londra, pe 16 septembrie, scoate la iveală dovezi că designerul de modă a fost un membru activ al rezistenței franceze. Documentele nevăzute anterior vor fi expuse, împreună cu dovezi total în opoziție, care arată că ea a operat și ca agent nazist.
Documentele referitoare la activitățile lui Chanel în Parisul din timpul războiului au o notă serioasă în ceea ce probabil va fi cea mai plină de farmec expoziție a anului, cu peste 50 de costume din tweed, inclusiv un set bubblegum roz aparținând lui Lauren Bacall, expuse la Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto, expoziție ce se va deschide la V&A din Londra, pe 16 septembrie.
„Nu am putea face o expoziție despre Chanel fără să nu abordăm palmaresul ei din timpul războiului", a spus curatorul, Oriole Cullen, care a extins o expoziție creată pentru prima dată la Palais Galliera din Paris în 2020, cu o nouă curatelă care aprofundează mai mult legăturile ei cu Marea Britanie, precum și activitățile ei de război.
Documente nevăzute anterior evidențiază numele „Gabrielle AKA Coco Chanel" pe o listă de 400.000 de oameni al căror rol în rezistență este susținut de înregistrări oficiale. „Avem o verificare de la guvernul francez, inclusiv un document din 1957, care confirmă participarea ei activă la rezistență", a spus Cullen.
Muzeul va prezenta, de asemenea, dovezi puternice că Chanel a colaborat cu germanii din Parisul ocupat, inclusiv transcrieri ale interogatoriilor postbelice a trei oficiali naziști, care o numesc separat ca sursă de încredere.
„Noile dovezi nu o exonerează. Nu face decât să complice imaginea. Tot ce putem spune este că a fost implicată cu ambele părți", a spus Cullen.
Spre deosebire de recenta expoziție Dior a muzeului, care a spus povestea unei case de modă care a supraviețuit fondatorului său cu 66 de ani, expoziția Chanel se încheie cu moartea ei în 1971. Expoziția este personală și, prin urmare, pe fondul vieții controversate a lui Chanel, are și o componentă politică.
Cullen arată că o copilărie petrecută într-o mănăstire franceză după moartea mamei ei și dispariția tatălui ei a produs un personaj a cărui înclinație pentru autoprotecție a făcut-o instinctiv de dreapta. Ea a spus că designerul a fost „mai mult decât orice un supraviețuitor, mereu în căutarea oportunităților de a avansa prin viață".
La începutul anilor 1940, Chanel a avut o relație cu ofițerul nazist baronul Hans Günther von Dincklage, pe care a folosit-o pentru a-și elibera nepotul, Andrré Palasse, dintr-un lagăr german de prizonieri de război.
„Nu am vrut să ignorăm recordul ei în timpul războiului - dar, în primul rând, aceasta este o expoziție de modă", a spus Cullen.
Vor fi expuse piese delicate de seară, depozitate de obicei în arhiva muzeului, alături de „pantalonii de seară" revoluționari cu care un tânăra Chanel a scandalizat societatea franceză. O cameră va spune povestea parfumului nr. 5 al lui Chanel, care a devenit un parfum de semnătură purtat de personaje de top, de la Marilyn Monroe la Andy Warhol.
Multe dintre cele 100 de piese adăugate expoziției prezentate la Paris aprofundează legăturile ei cu Marea Britanie. Un portret în ulei al lui Chanel, pictat de Winston Churchill, atestă o relație strânsă cu societatea britanică creată prin dragostea ei cu ducele de Westminster. Naziștii chiar i-au dat designerului numele de cod „Westminster".
Expoziția evidențiază, de asemenea, legătura ei mai puțin cunoscută cu industria textilă britanică. Va fi expusă o rochie de seară roșie din catifea, cu mănuși asortate până la cot, realizată pentru Chanel de compania Manchester Velvet în 1932. În acel deceniu, Coco a înființat o companie - British Chanel Ltd - pentru fabricarea modelelor ei din țesături britanice, inclusiv pânză din Irlanda de Nord și dantelă Nottingham.
„Chanel a fost foarte exigent, așa că legătura atestă existența unei industrie textile de înaltă calitate în Marea Britanie, care, din păcate, nu mai există", a spus Cullen.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu